Фото без описуУ читальному залі бібліотеки відбулася презентація збірника матеріалів всеукраїнської науково-краєзнавчої конференції «Село Теліжинці на Старосинявщині: історія, проблеми, перспективи розвитку».

Учасниками презентації були Олександр Попик, перший заступник селищного голови, Іван Луценко, староста сіл Іванківці, Йосипівка, Теліжинці, Уласово-Русанівка Старосинявської селищної ради, Ганна Бортнік, в.о. начальника відділу культури, національностей, релігії та туризму Старосинявської селищної ради, Людмила Сологуб, завідувачка трудового архіву селищної ради, Любов Сердунич, поетеса та краєзнавиця, Людмила Гарник, фахівець Старосинявської районної філії Хмельницького обласного центру зайнятості, працівники відділу освіти, культури, установ та організацій нашої громади, небайдужі жителі села Теліжинці.

Фото без опису

Розпочала захід директорка бібліотеки Ольга Іванець, яка сказала, що цей збірник містить матеріали про село Теліжинці, його історичний та поступальний розвиток, зміни та досягнення.

Такі заходи у центральній бібліотеці відбуваються не вперше. Про село Теліжинці вже презентували сім років тому історично-краєзнавче видання Любови Сердунич «Столиця твого родоводу». Що зумовило виданню нової книги про село Теліжинці, розповіла ініціаторка конференції та збірника, якого презентували, Любов Андріївна Сердунич. «19 серпня 2022 року у Теліжинцях відбувся День села. Захід був благодійний. Першою серед багатьох заходів у програмі Дня села відбулася науково-краєзнавча конференція. До речі, перша в Теліжинцях і перша із сіл на Старосинявщині. Учасниками конференції були  із кількох областей: Київської, Вінницької і Хмельницької, тому за статусом конференція – всеукраїнська».

Тема конференції і назва збірника - «Село Теліжинці на Старосинявщині: історія, проблеми, перспективи розвитку». Конференція присвячена 440-ій річниці найдавнішої писемної згадки про село Теліжинці та світлій пам’яті знаного освітянина, громадського діяча, воїна, Почесного краєзнавця Хмельниччини Ігоря Петровича Русого. В пам’ять про нього та всіх воїнів, які віддали життя за Україну, присутні вшанували хвилиною мовчання.

Фото без опису

Директорка бібліотеки Ольга Іванець, взявши в руки книгу, повідомила, що збірник матеріалів науково-краєзнавчої конференції «Село Теліжинці на Старосинявщині: історія, проблеми, перспективи» вийшов у м. Вінниця, у видавництві «Твори»  2022 року і містить 396 сторінок.  Збірник розрахований на науковців, краєзнавців, освітян, працівників культури й усіх, хто любить, пізнає й досліджує історію Старосинявщини та її сіл, хто впроваджує краєзнавство у шкільну освіту, у свідомість населення краю. 

На обкладинці зображено герб Старосинявської громади та герб села Теліжинці, а також світлина П.Власенка із зображенням Валів (колишнього Городця: міста за часів Болохівської Руси).

Продовжила розповідь про книгу,  матеріали, які увійшли до неї та  краєзнавчу конференцію Любов Сердунич. Зміст цього видання містить основні розділи: Поезія Любови Сердунич про село Теліжинці, його минувшину та сьогодення; Привітання учасникам і гостям конференції; Доповіді пленарного засідання; Теліжинці і край від давнини до сучасності; Освіта, культура, духовність, туризм у плині часу. Вона також повідомила, що організаційну та спонсорську допомогу у виданні  наукового збірника надав голова приватного сільськогосподарського підприємства «Обрій» села Теліжинці Олександр Ларіонович Крот.

Учасники презентації у щирій атмосфері висловили свої думки та враження від представленого видання. Висловили слова вдячності всім, хто долучився до створення цього збірника.
Працівники Старосинявського Будинку культури «Ритм» виконали пісню «Славень Теліжинцям» разом з автором віршів Любов’ю Сердунич та пісню «Поділля» теж на вірші поетеси Л.Сердунич.

Фото без опису

Вірш «Теліжинці – світів периферія», що  увійшов до збірника, прочитала Любов Сердунич, подарувала центральній бібліотеці та учасникам презентації представлену книгу. На завершення презентації Ольга Іванець подякувала всім за участь та висловила сподівання, що сьогодні всі присутні почерпнули багато корисної та пізнавальної інформації про наш край, творчих та талановитих краян, а головне познайомились з новою книгою, яка стане вам  вірним помічником у вивчені історії рідного краю. Запросила більше інформації про село Теліжинці, розкопки колишнього Городця, творчість Любови Сердунич отримати, ознайомившись із книжковою виставкою,  організованою в читальному залі бібліотеки.

Пролунали слова побажання миру і перемоги. Слава Україні! 

Ольга Іванець, директорка 
КЗ «Старосинявська центральна бібліотека»