Фото без описуДень боротьби з лімфомою запровадили більш як 10 років тому. Його мета — привернути увагу до проблем людей, які зіткнулися з таким діагнозом, а також інформувати загал про симптоми захворювання та наголосити на необхідності своєчасного звернення до лікарів.

Що таке – лімфома?

Лімфома — це пухлина з клітин імунної системи, різновид злоякісної пухлини, що вражає лімфатичну систему, яка складається з лімфатичних вузлів (невеликі закриті скупчення лімфоцитів), селезінки, вилочкової залози, кісткового мозку.

Лімфома – це не одна хвороба, а група з понад 30-ти різних хвороб.

Існують два головних типи пухлин імунної системи: лімфома Ходжкіна та неходжкінські лімфоми.

Лімфоми – серйозне захворювання, яке може виникнути в будь-якому віці та прогресувати з плином часу. Первинними симптомами є, зокрема, наступні: безболісне збільшення лімфовузлів, нічна пітливість, різка втрата ваги, підвищення температури тіла, втомлюваність, кашель.

Сучасна практика дозволяє встановити, що лімфома виліковна в 80% випадків. Шанси хворих на одужання повністю залежать від точної та своєчасної діагностики.

Трохи статистики

Більше одного мільйона осіб у всьому світі живуть із діагнозом лімфома, і у близько тисячі пацієнтів щодня виявляють цю патологію.

В країнах Західної Європи щорічно виявляють близько 12-15 випадків серед кожних 100 тис. населення захворювань лімфомами.

В Україні на неходжкінські лімфоми і хронічний лімфолейкоз страждають 15 тис. осіб.

         Щороку діагноз лімфома мають щонайменше 400 чоловік. За останні десять років захворюваність на цю патологію зросла з 11 до 14 випадків на 100 тисяч населення щорічно. 35-40 відсотків захворювань виявляються при профілактичних оглядах.

Не чекайте запрошення на лікарський огляд, проявляйте ініціативу, активно звертайтесь до лікаря. Пам’ятайте, що успіх лікування, особливо онкологічної патології, залежить від раннього виявлення хвороби. Навіть такі важкі хвороби як лімфоми не є вироком!

 

Лікар – онколог

КНП «Старосинявська БЛ» Баць А.В.