Фото без описуКінець грудня  ознаменувався  святковою датою для архіваріусів Старосинявщини – відзначенням професійного свята.  З цієї нагоди перший заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради Олександр Попик від імені селищного  голови Віталія Здебського та депутатського корпусу, виконавчого комітету селищної ради вручили грамоти селищної ради колективу комунальної установи «Трудовий архів» (завідувач Людмила Сологуб) та головному спеціалісту архівного відділу архівного відділу Хмельницької райдержадміністрації Вікторії Мусат і привітали їх із професійним святом.

Старосинявський районний Трудовий архів був створений рішенням № 11 14-ї сесії Старосинявської районної ради від 18 червня 2004 року. Розпочав свою роботу з 22 вересня 2004 року. Рішенням № 3 від 21 жовтня 2016 року 10-ї чергової сесії УІ скликання Старосинявської селищної ради створену комунальну установу «Трудовий архів» Старосинявської селищної ради.01.11.2016 року зареєстровано як юридичну особу.

З якими повсякденними питаннями доводиться зустрічатися працівникам архівних установ, як вирішувати? – про це розповіли архіваріуси.

Людмила СОЛОГУБ, завідувач Трудовим архівом селищної ради:

- КУ «Трудовий архів» Старосинявської селищної ради створений з метою забезпечення збереженості документів з особового складу та документів тимчасового зберігання суб'єктів господарської діяльності незалежно від форм власності майна та підпорядкування, що розташовані на території Старосинявської селищної ради, здійснення реалізації державної політики у сфері архівної справи і діловодства.

На 01.12.2021 р. в Трудовому архіві нараховується 103 фонди – 10869 од.зб. зберігання (у тому числі документи виборчих комісій).

За 2021 рік надійшло та розглянуто 623 запити соціального характеру від юридичних та фізичних осіб. На особистому прийомі прийнято 125 осіб.

Протягом року архівом:

  • оправлено та підшито 40 одиниць зберігання ;
  • проведено перевірку наявності та фізичного стану 29 фондів на 286 справ;
  • проведено обезпилення 800 одиниць зберігання;
  • проведено ремонт 80 аркушів документів з паперовою основою;
  • Прийнято на зберігання 12 фондів – 431 одиниця зберігання в т.ч. 6 нових фондів:
  • Старосинявська районна державна адміністрація;
  • Відділ фінансів Старосинявської районної державної адміністрації;
  • Старосинявська районна рада;
  • Паплинецька сільська рада ;
  • Служба у справах дітей Старосинявської районної державної адміністрації;
  • Сектор державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Старосинявської районної державної адміністрації ;
  • ВАТ «Старосинявський цукровий завод»;
  • СТВК ;
  • Івківська сільська рада;
  • Відділ агропромислового розвитку;
  • Старосинявська санітарно-епідеміологічна станція;
  • Старосинявський районний цент соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді .

Упорядковано 60 од.зб. (колгосп «Здобуток Жовтня»).

Надавалася методична та практична допомога ліквідаторам у підготовці впорядкування документів для передавання на зберігання до Трудового архіву.

Створено сайт КУ «Трудовий архів» Старосинявської селищної ради, де висвітлюються усі події із життя та діяльності установи.

Розроблено посадові інструкції працівників, колективний договір, інструкцію з діловодства, положення про експертну комісію та архівний підрозділ Трудового архіву, історичну довідку (Протокол ЕПК №10 від 08.09.2021 року).

Подається інформація органам місцевої влади про порядок роботи Трудового архіву, проблемні питання щодо порядку передачі документів ліквідованих установ, зміцнення матеріально-технічної бази.

Старосинявською селищною радою виділено додаткове приміщення площею 24 м кв. для прийняття та зберігання документів ліквідованих установ.

Головний спеціаліст архівного відділу Хмельницької районної державної адміністрації Вікторія МУСАТ:

-У Старій Синяві (де знаходиться віддалене робоче місце) постійно проводиться робота по здійсненню заходів щодо виконання Законів України «Про Національний архівний фонд та архівні установи», «Про звернення громадян» та інших нормативних і правових актів, що регулюють роботу з питань діловодства та архівної справи.

На теренах Старосинявської ТГ вживаються заходи щодо забезпечення умов гарантованої збереженості документів Національного архівного фонду. В архівному відділі райдержадміністрації на сьогоднішній день зберігається 112 фондів загальною кількістю 10177 справ за 1944 – 2020 роки (5644 справи періоду незалежності України), з них 8 фондів особового походження видатних людей (119 од. зб.), а також фотодокументів 1869 од. обл., фотодокументів 257 од. обл., 28 од. зб. відео документів та 2 колекції агітаційних документів по виборах на 41 справу .

У 2021 році до архівного відділу надійшло 381 одиниці постійного зберігання по 12 фондах.

Здійснюється робота з формування Національного архівного фонду, науково-методичного керівництва діяльністю архівних підрозділів підприємств, установ і організацій, в яких утворюються документи Національного архівного фонду. Архівний відділ здійснює облік роботи з джерелами комплектування, а саме заповнюються паспорти архівних підрозділів, заведені наглядові справи, які містять документи, що характеризують стан роботи архівних підрозділів, експертних комісій установ.

Протягом 2021 року надавалась методична та практична допомога відповідальним за діловодство та архівний підрозділ підприємств, установ та організацій з метою підвищення їх кваліфікації з питань забезпечення збереженості документів, підготовки нормативно-методичних документів юридичної особи, складання номенклатур справ, роботи експертних комісій, упорядкування архівних документів.

У 2021 році юридичними особами – джерелами формування Національного архівного фонду, які передають та не передають документи до архівного відділу райдержадміністрації, розроблено та погоджено ЕПК Держархіву Хмельницької області

  • - описів справ постійного зберігання на 627 справ;
  • - описів справ з кадрових питань на 242 справи;
  • - номенклатури справ - 10
  • - інструкцію з діловодства – 14
  • - положення про експертну комісію - 14
  • - положення про архівний підрозділ - 14
  • - історичних довідок - 13;
  • - актів про вилучення для знищення документів, не внесених до Національного архівного фонду на 3112 справ;
  • - описів фотодокументів на 32 од. обл.;
  • - описів фонодокументів на 3 од. обл.

Також проводиться відповідна робота по використанню інформації документів, що знаходяться в архівному відділі на зберіганні, шляхом виконання тематичних та соціально-правових запитів, що надходили від  юридичних  і  фізичних  осіб.  У  2021  році  до  архівного  відділу надійшло 45  соціально-правових   та   338  тематичних  запитів.   Всі  запити  опрацьовані та надано відповіді в установлений законодавством термін.

Фото без опису

Старосинявська ТГ.