Теліжинці – одне із сіл Старосинявщини, якому як поселенню щонайменше 6 – 8 тисячоліть. Протягом цих років наше село неодноразово зазнавало і розквіту, й занепаду. На щастя, зараз село розвивається.

Особливо, як і понад 110 років тому, розвивається сільське господарство, зокрема, рільництво. Протягом цих тисячоліть розвивалась і культура, яка в наш час, на жаль, у Теліжинцях помітно занепала, особливо в останні роки.

Фото без опису

А ми ж маємо славетну історію, розумних, працелюбних людей, тож маємо чим і ким пишатися! Українці (анти, арії (орії), укри, трипільці…) були першими у світі, хто заснував державу і запровадив демократію! Саме Оріана (одна з давніх назв Руси-України) стала «першою і неповторною в історії людства супердержавою світу» (С. Плачинда). Отак і ми, теліжинці, відроджуючи давню славу наших пращурів, хочемо бути першими на Старосинявщині організаторами сільського туризму.

Для того, щоб не втратилось те цінне, що маємо від попередніх поколінь односельців, які творили місцеву історію й культуру, мусимо зібрати його, популяризувати, аби кожен теліжинець (мешканець і уродженець наших Теліжинців) пишався, що він – зі старосинявських Теліжинців, і гордився своєю батьківщиною. Саме тому виник задум розвинути в селі «зелений» туризм.

Сьогодні відбулося чергове (2-е) засідання ініціативної групи щодо розвитку сільського туризму в наших Теліжинцях. І ця група вже зросла кількісно, що дає надію й на якісну її роботу. Після короткого знайомства-представлення кожен окреслив ті питання, в яких може бути задіяний до спільного проєкту. Учасники зібрання вислухали численні пропозиції, адже в Теліжинцях і справді непочатий край роботи в історично-культурній сфері, тож кожному буде до чого докласти рук, талантів і вмінь. А що більше ми вникаємо у цю справу, то більше виникає й запитань і, головне, більше зацікавлює.

Вирішено оприлюднити ПИТАННЯ, ЯКІ ПОТРЕБУЮТЬ ДОЛУЧЕННЯ МЕШКАНЦІВ НАШОГО СЕЛА (і не тільки):

  • 1. Розробка підприємливими людьми власної справи з вироблення цікавих речей та продуктів для залучення (продажу) їх у сільському туризмові.
  • 2. Зголошення (згода) родин, які могли б приймати туристів на нічліг або кількадобовий відпочинок.
  • 3. Збір старовинних речей для створення історично-краєзнавчого МУЗЕЮ Теліжинців: фотографії, книги, газети, побутові речі (вишиті рушники, веретено, мотовило, коцюба, ціп, діжка, копистка, дитяча люлька, дерев"яні ночви, посуд, праска, одяг, взуття, рядна тощо).
  • 4. Підготовка дослідницьких статей краєзнавчого характеру для постійної публікації у районній газеті та в соціальних мережах з метою популяризації села Теліжинці та, в подальшому, для проведення історично-краєзнавчої конференції у Теліжинцях. (Запрошуємо долучатись і науковців та краєзнавців Хмельниччини та инших країв і держав).
  • 5. Підготувати сценарій інсценізації історичних подій про різні часи.

У засіданні взяли участь генеральний директор «Поділля Story Group» Petrash Igor, керівниця ГО «Фонд сталого розвитку «Стала Волинь» Наталя Гнатюк, заст. голови Хмельницького міського товариства колекціонерів "Проскурівський колекціонер" Дмитро Казанцев, староста Теліжинців Іван Луценко, староста села Пилява Володимир Кісілішин та заступниця селищного голови Старосинявської територіальної громади Надія Миколаївна Вікарська, яка підтримала ініціативу і пообіцяла сприяти у різних питаннях.

Любов Сердунич,

членкиня орггрупи, краєзнавиця, журналістка, уродженка Теліжинців.