Фото без описуЗ 23 жовтня у Хмельницькій області вводять додаткові карантинні обмеження через підвищення захворюваності на COVID-19. Зараз регіон перебуває на порозі «червоної» зони. Про це вказано на сайті обласної державної адміністрації. Посиленням карантину чиновники хочуть уникнути локдауну та зменшити темпи поширення COVID-19 в області.

На території Старосинявської громади за останні два дні помітно зросла кількість хворих на корона вірусну інфекцію. Як вберегтися від цього, яка ситуація на сьогодні і що радять фахівці? – Про це в розмові з головним лікарем КНП «Старосинявський центр первинної медико-санітарної допомоги» Надією Ананьєвою.

-Якщо говорити мовою статистики, станом на 9:00 23.10.2021р. на Старосинявщині кількість хворих на COVID-19 від початку пандемії за даними КНП «Старосинявський ЦПМСД» становить - 1496 (+ 27 нових випадків), 40 летальних, лікується 140 чол.( з них 12 дітей), з них госпіталізовано - 20: 20 - в Старокостянтинівську БПЛ.

Фото без опису-Аналізуючи кількість захворювань на COVID-19 у населених пунктах громади, яка ситуація склалася нині?

-Територіально: с. Адампіль - 2, смт Стара Синява- 4, с. Гречана - 1, с. Паплинці- 2, с. Пасічна- 1, с. Харківці- 3, с. Нова Синявка - 2, с. Перекора - 1, с. Ожарівка - 1, с. Липки - 1, с. Залісся - 1, с. Щербані - 1. З усієї кількості госпіталізованих щеплено від COVID-19: 2(10%), не щеплено від COVID-19: 18 (90%). Згідно Розпорядження керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації від 13.10.2021р. № 32 затверджена маршрутизація пацієнтів Старосинявської ОТГ, хворих або з підозрою на коронавірусну інфекцію COVID-19 в Старокостянтинівську БПЛ.

Лікується стаціонарно всього - 20. 120- амбулаторно, під наглядом сімейних лікарів. Територіально: смт Стара Синява - 35, с. Адампіль - 8, с. Нова Синявка- 4, с. Паплинці -6, с. Цимбалівка- 16, с. Пасічна - 7,с. Олексіївка- 1, с. Гречана- 7, с. Перекора - 2, с. Яблунівка -6, с. Бабино -1, с. Уласово-Русанівка - 1, с. Заставці - 1, с. Липки - 2, с. Пишки- 2, с. Пилявка - 2, с. Щербані - 2, с. Миколаївка - 1, с. Лисанівці - 2, с. Ожарівка - 7, с. Пилява - 2, с. Рідкодуб - 2, с. Мисюрівка - 2, с. Іванківці - 1. 1316 - одужали. Кількість летальних -40.

- Хмельниччина і територія Старосинявської громади уже на порозі «червоної зони» епіднебезпеки…

- Хвороба швидко поширюється через нехтування протиепідемічними вимогами, ганебні випадки приховування хвороби, не внесення осіб до контактних і безпідставну відмову від вакцинації. На позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій доручено посилити контроль за дотриманням протиепідемічних норм на Хмельниччині. Через стрімке збільшення кількості хворих на COVID-19, область за крок від переходу до червоної зони епіднебезпеки.

Відповідно до правил адаптивного карантину, в «червоній» зоні заборонена робота кафе, ресторанів, кінотеатрів, ТРЦ, ринків; дозволена робота продуктових магазинів, аптек, АЗС, пошти та банків. Разом з тим, за умови стовідсоткової вакцинації співробітників та відвідувачів бізнес має право працювати.

Які ви вбачаєте шляхи захисту населення від хвороби?

Вакцинація – єдиний надійний метод зупинити поширення COVID-19 і сформувати колективний імунітет. У вакцинованих людей інфікування трапляється набагато рідше і хвороба протікає легше, зменшується потреба в реанімації та летальність від захворювання на COVID-19. Сподіваємося на ваше розуміння критичності епідеміологічної ситуації, що розгортається навколо та закликаємо вас бути відповідальними громадянами нашої країни та громади – подумати про дітей і літніх батьків, які перебувають у групі ризику, про людей навколо, і прийняте усвідомлене важливе рішення – отримати щеплення від коронавірусу.

Принагідно нагадую, що сьогодні 23.10.21р. працює Старосинявський пункт щеплень від COVID-19, за адресою: смт Стара Синява, вул. Грушевського,15 ( в приміщенні поліклініки, 8 кабінет), з 08:00 до 13:00. В будні дні 08:00 до 16:00.

Дотримуйтесь протиепідемічних вимог - носіть маску у громадських місцях, дотримуйтесь соціальної дистанції та гігієни рук. При відчутті симптомів гострого респіраторного захворювання – звертайтесь за медичною допомогою!

Як проходить процес вакцинації у нас на Старосинявщині на сьогодні?

-Загальна кількість дорослого населення громади 15867. Всього проведено 7739 щеплень (48, 7% від усієї кількості дорослого населення).

Медики: ПМСД вакциновано ~ 98% (1 місце в області), лікарня ~36%. В центрі ПМСД наявні в достатній кількості вакцини Пфайзер, Астразенека, Коронавак. Працює 3 постійних пункти щеплення, 2 мобільних бригади. 22.10. на пунктах щеплення і мобільними бригадами Старосинявського центру ПМСД зроблено 292 щеплення від ковід.

В умовах «червоної зони» діють такі правила: Продовольчі та непродовольчі ринки працюватимуть винятково за умов розрахунку: 1 людина на 10 квадратних метрів. А ще у працівників має бути негативний результат ПЛР-тестування на COVID-19 або документ, що підтверджує вакцинацію хоча б однією дозою.

За таким же розрахунком мають працювати заклади торгівлі: кіоски, магазини, супермаркети, гіпермаркети. Відвідувачі мають дотримуватися соціальної дистанції не менш як у два метри. Працівники повинні мати тести або сертифікати.

Для роботи перукарень, салонів краси, готелів та хостелів умови такі ж: тест або сертифікат у працівників. А ось у барах, ресторанах і кафе документ повинні мати також і відвідувачі.

При чому заклади харчування мають бути заповнені лише на 50%. За одним столиком можуть перебувати до чотирьох людей, дистанція між столами — два метри. Працювати можна з 06:00 до 23:00, за винятком адресного доставлення.

Бережіть здоров’я!