Фото без описуОднією з умов міцного здоров`я є правильне харчування, котре збагачене вітамінами та мікроелементами. Йод – це другий мікроелемент після заліза, який є життєво необхідний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм.

При нестачі надходження в організм із їжею йоду виникають йододефіцитні захворювання, які загрожують виникненню серйозних порушень у роботі людського організма:

  • порушення обмінних процесів;
  • відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;
  • неуважність та пригнічений настрій;
  • збільшення щитовидної залози;
  • затримка росту та інтелектуального розвитку у дітей;
  • зниження розумової активності у дорослих;
  • загроза переривання вагітності;
  • рак щитовидної залози;
  • погіршення пам’яті;
  • погіршення слуху;
  • підвищення холестерину;
  • сухість шкіри, втрата її еластичності;
  • порушення роботи кишківника;
  • відчуття холоду;
  • різке зниження чи підвищення маси тіла;
  • набряки;
  • біль у серці і часта задуха;
  • випадіння волосся тощо.

Таку шкоду для організма часто неможливо компенсувати, тому для профілактики йододефіциту достатньо регулярно вживати продукти, збагачені йодом:

  • йодовану сіль;
  • морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
  • риб’ячий жир;
  • білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);
  • морську капусту (ламінарію);
  • овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат, солодкий перець);
  • фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);
  • яйця;
  • молоко
  • яловичину
  • волоські горіхи.

На жаль, йододефіцит в Україні зумовлений низьким вмістом даного мікроелемента в грунті та воді, саме тому близько 70% українців страждають від його нестачі. Дана статистика вказує, що вже сьогодні потрібно почати профілактику йододефіциту!


Лікар – кардіолог Матіяш Н.В.