Фото без описуУ сесійній залі адмінбудинку відбулася дев’ята чергова сесія восьмого скликання Старосинявської селищної ради, яку провів селищний голова  Віталій Здебський.

На розгляд депутатів виносилися питання: про виконання селищного бюджету Старосинявської селищної територіальної громади за І квартал 2021 року; про внесення змін до селищного бюджету на 2021 рік; про покладання повноважень з питань реалізації державної регуляторної політики; про затвердження плану діяльності з підготовки проектів регуляторних актів селищної ради на 2021 рік; про затвердження старост; про затвердження положення про конкурс на посаду керівника закладу загальної середньої освіти комунальної форми власності Старосинявської селищної ради; про присвоєння звання «Почесний громадянин Старосинявської громади» Олександру Васильовичу Бацю; про звернення депутатів Старосинявської селищної ради до Президента України та голови Верховної Ради України з вимогою зупинити нову систему призначення субсидій; про звернення депутатів Старосинявської селищної ради до Президента України щодо заборони продажу земель, та різне. 

На початку роботи  сесії попросив слова для виступу відомий наш земляк, хірург, якому присвоєно звання «Почесний громадянин Старосинявської громади» - Федір Пилипович Міщенко, який подякував селищному голові В.Здебському, депутатському корпусу за високу нагороду та довіру, зазначивши, що професія хірурга надзвичайно відповідальна, потребує цілодобової розумової роботи, роботи рук без хибних дій. «Я наразі, попри поважний вік, із «касети» не випав, дуже часто беру участь в операціях хворих, які потребують оперативного втручання, тобто є консультантом. От і нещодавно у нашій лікарні з молодим хірургом під моїм керівництвом провели дві важливі операції»,- сказав хірург.  Лікар також переймався й майбутнім хірургічного відділення медзакладу, його кадровим забезпеченням, наголошуючи, що потрібно дбати про перспективних лікарів, котрі уже працюють на Старосинявщині, щоби вони тут залишалися, бо це потрібно для мешканців краю.

  На сесію прибуло й чимало мешканців з сіл Пасічни, Заставець, Нової Синявки, Дашківець, котрі зареєструвалися для виступу і їх цікавило питання: «Про затвердження старост». Не прибули жителі сіл Гречана, Сьомаки, Мшанець, Харківці, але вони  офіційно письмово подали свої підписи на підтримку окремих кандидатур на старост сіл.

 Олександр Крот, депутат із фракції Всеукраїнського об’єднання «Свобода» вніс пропозицію про те, щоб питання про затвердження старост взагалі зняти із порядку денного, а дочекатися коли буде підписаний закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост №4535» Президентом України. Цю пропозицію підтримали й інші депутати із політичних сил («Слуга народу», ВО «Свобода», позафракційні). Питання набуло напруги, оскільки виявилися різні думки: якщо новий законопроект підпишуть найближчим часом, то питання щодо затвердження старост можна буде вирішити не раніше ніж через 3-4 місяці, а то й півроку, а жителі громади ставлять це питання на даний момент. Окрім того, як показує практика 2018 року в сесійній залі,  певні депутати та громадські активісти ставили питання щодо затвердження (обрання тоді) старост, як одне з найперших…, так і були депутатські звернення, якнайшвидше затвердити старост.  Як голосували депутати, можна ознайомитися згідно карточок голосування на сайті селищної ради за посиланням: https://rada.info/upload/users_files/04402824/docs/c7587c95ded639969b1923a30f6d2bb1.pdf

Далі події у сесійній залі розгорталися бурхливо, присутні жителі обурювалися, депутати  Всеукраїнського об’єднання «Свобода» і «Слуг народу» та позафракційні В. Олійник, В. Франчук, залишили сесійну залу (загалом 10 депутатів).  Вони підтримували пропозицію О. Крота, щодо того, аби винести питання «Про затвердження старост» після того, як буде підписаний закон №4535 Президентом. І вже згідно цього закону необхідно було би обирати людей на посади старост сіл, а ще вносили пропозицію, що варто було б, щоби в кожному населеному пункті, де має бути староста провести громадські слухання, звісно, які могли б відразу не відбутися, оскільки на підтримку тої чи іншої кандидатури на старосту сіл потрібно було б 20% зафіксованих офіційно голосів від жителів сіл, які мають право голосу, - це згідно нового законопроекту, який ще не підписано. Тобто процедура могла б ще затягнутися близько півроку, а то й більше…

  Тому депутати більшістю голосів прийняли рішення щодо затвердження старост. Затверджено:

  • 1.1. СОСНЯКА Віктора Васильовича, старостою сіл Адампіль, Перекора, Липки (загальна чисельність населення становить 1224 жителі);
  • 1.2. ХОЛОДНЯК Галину Гордіївну, старостою сіл Бабине, Дубова, (разом 536 жителів);
  • 1.3. УКРАЇНЦЯ Володимира Миколайовича, старостою сіл Залісся, Подоляни (разом 596);
  • 1.4. МАТІЯША Володимира Сергійовича, старостою сіл Заставці, Чехи, Щербані, Красносілка (разом –1494 жителі);
  • 1.5. БОРТНИКА Володимира Миколайовича, старостою сіл Івки, Мисюрівка, Травневе (разом 640);
  • 1.6. БРИЦЬКОГО Григорія Олексійовича, старостою сіл Лисанівці, Паньківці (разом 658);
  • 1.7. СИНИЦЮ Віталія Васильовича, старостою  сіл Нова Синявка, Ілятка  (разом – 1055 жителів);
  • 1.8. ДАВИДОВА Олександра Миколайовича, старостою сіл Ожарівка, Пишки, Мшанець (разом- 649);
  • 1.9. СКАКУНА Юрія Миколайовича, старостою сіл Паплинці, Гончариха (разом – 767);
  • 1.10. КОТИК Віру Юріївну, старостою сіл Пилявка, Карпівці; Олександрівка, Вишневе  (разом –  502 жителі);
  • 1.11. КИСИЛИШИНА Володимира Григоровича, старостою сіл Пилява, Олексіївка, Миколаївка (разом – 1016);
  • 1.12. КОЗЛИКА Сергія Васильовича, старостою сіл Цимбалівка, Яблунівка (разом – 514 жителів);
  • 1.13. ЛУЦЕНКА Івана Миколайовича, старостою сіл Уласово-Русанівка, Теліжинці, Іванківці, Йосипівка (разом – 1139 жителів).

Депутати визначили робочі місця старост, які здійснюють свої повноваження на території вищевказаних сіл, адміністративні будівлі виконавчого комітету Старосинявської селищної ради.

Не затверджено старост сіл: Пасічна, Гречана, Рідкодуб, Харківці (разом – 1805) та  сіл Сьомаки, Буглаї, Дашківці та с. Хутір Дашківський  (разом – 640).

 Робота сесії тривала понад 5 годин.

За матеріалами 9-ої чергової сесії.