16 квітня на базі КНП «Старосинявська ЦРЛ» відкрилось і функціонує відділення для лікування пацієнтів з COVID-19 на 60 ліжок, в якому задіяні інфекційне відділення на 20 ліжок, терапевтичне - на 35 ліжок та реанімаційне - на 5 ліжок.

Проведений ґрунтовний об’єм роботи з підготовки лікарні до прийому ковідних хворих. Здійснена реконструкція інфекційного та терапевтичного відділень з виділенням «зеленої», «сірої» та «червоної» зон.

До кожного ліжка, як в інфекційному відділенні, так і в терапевтичному та реанімаційному відділеннях, підведений кисень у кількості 40 кисневих точок.

Реанімаційне відділення забезпечене 4-ма апаратами ШВЛ, 4-ма моніторами цілодобового спостереження за хворими, що дає можливість надавати кваліфіковану медичну допомогу важким хворим з коронавірусною інфекцією в повному обсязі. Також у реанімаційному відділенні наявний кисневий концентратор на випадок непередбачуваних обставин. За сприянням депутатів селищної ради закуплено ще 2 кисневих концентратори та імунологічний аналізатор для діагностики тромбозів та інших показників крові.

Відділення забезпечені безконтактними термометрами, пульсоксиметрами, автоматичними тонометрами для вимірювання артеріального тиску.

Усі відділення доукомплектовані бактерицидними лампами.

Придбана пральна машина для терапевтичного відділення.

Поповнено запас кисневих балонів в кількості 10 штук , а також запас столового посуду і ємкостей для хворих з метою доставки їжі з кухні.

Також відділення доукомплектовані ємкостями (баками) контейнерами для збору, дезінфекції медичних відходів та використаних засобів індивідуального захисту, для чого виділене окреме приміщення, де тимчасово зберігаються знезаражені відходи в пластикових мішках з наступним вивезенням їх для утилізації. Необхідний договір на утилізацію ЦРЛ заключила з КНП «Хмельницький обласний протитуберкульозний диспансер», який володіє утилізаційною установкою в с.Осташки. Останні вивози були 21.04 та 26.04.2021р. Медперсонал чітко дотримується інструкцій поводження з відходами, тому що невід’ємна частина захисту мешканців громади.

Закуплені і постійно поповнюються усі атрибути засобів індивідуального захисту для медичних працівників. В наявності дезінфікуючі засоби та антисептики.

Створені бригади медичних працівників, які працюють в ковідних відділеннях.

Розроблений графік чергувань лікарів у вихідні та святкові дні.

Станом на 26.04.2021р. в ковідних відділеннях лікарні лікується 37 хворих (17 в інфекційному, 20 – терапія) в тому числі 2 важкохворих.

Не дивлячись на те, що Національною Службою Здоров’я України ще не виділено кошти на лікування ковідних хворих (відповідне розпорядження МОЗ поступило лише 15.04.21р.), лікарня, керівництво селищної ради та депутатський корпус, які додатково виділили 290 тис. грн., винайшли можливість закупити необхідні ліки, і на сьогодні пацієнти отримують всі препарати згідно протоколу лікування COVID-19 безкоштовно.

Призначений працівник, який пройшов навчання по роботі з ємностями під тиском, який контролює переключення балонів і з 18.00 постійно знаходиться на приймальному відділенні.

Ситуація із станом захворюваності на COVID-19 непроста, лікарі роблять усе можливе для одужування пацієнтів та збереження здоров’я. Краще берегтися, дотримуючись карантинних норм, тому будьте обачні, бережіть себе та своїх близьких!

 

Віталій Макогонський, головний лікар

КНП «Старосинявська ЦРЛ»,

кандидат медичних наук .