Фото без описуУ підсумкових зборах Старосинявського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) взяли участь селищний голова Віталій Здебський, перший заступник селищного голови Олександр Попик. Під час зборів проведено аналіз роботи комунальної установи селищної ради.

Територіальний центр – установа, яка на практиці допомагає знедоленим і самотнім громадянам, котрі опинилися в складних життєвих обставинах, забезпечує належний рівень соціального обслуговування, виявляє щодня турботу про людей, які потребують допомоги та підтримки. Адже надання соціальних послуг, які відповідають потребам кожної людини – головне завдання працівників територіального центру.

Стаття 46 Конституції України гарантує кожній особі нашої держави право на соціальне забезпечення, що означає не лише законодавче закріплення форм соціального забезпечення, але й відповідне їх надання.

Стандарти соціального забезпечення та соціальних послуг були розроблені та викладені ще у Загальній декларації прав людини від 10 грудня 1948 року. Вона закріпила право кожної людини на такий життєвий рівень, який включає: їжу, одяг, житло; медичний догляд та медичну допомогу; соціальне обслуговування, яке необхідне для підтримання здоров'я і добробуту особи та її сім'ї; забезпечення матеріальної підтримки від держави на випадок безробіття, хвороби, інвалідності чи іншого випадку втрати засобів до існування з незалежних від неї причин.

Наша держава Україна, яка проголосила себе соціальною державою, має створити умови, які забезпечать достойне життя та матеріальне забезпечення людини, а саме:соціальне благополуччя працюючих і непрацюючих громадян; розвиток особистості; державну підтримку сім'ї, материнства, дитинства, інвалідів і осіб похилого віку.

Стан розвитку у звітному році системи соціального обслуговування громадян у селищі слід відмітити як задовільний. Соціальне обслуговування здійснюється територіальним центром за місцем проживання громадян, що потребують обслуговування. Працівники територіального центру виявляють громадян, які потребують соціально-побутового обслуговування здійснюючи разом з представниками закладів охорони здоров'я, місцевого самоврядування обстеження матеріально-побутових умов проживання визначаючи потребу в конкретних видах послуг. Підставою для організації соціального обслуговування та надання соціальних послуг є висновок лікувально -профілактичної установи про ступінь утрати особою здатності до самообслуговування. Послуги надаються згідно карти визначення індивідуальних потреб здійснення обслуговування, та договором, який укладається між одиноким громадянином та громадянином, що проживає самотньо і територіальним центром. Для підтримання життєдіяльності і соціальної активності жителів селища у складі територіального центру діють:

  • відділення соціальної допомоги вдома;
  • відділення денного перебування та організації надання адресної матеріальної та грошової допомоги.

Користуються послугами перерахованих відділень здебільшого інваліди різних категорій, одинокі та одиноко проживаючі жителі нашого селища.

Чисельність осіб, що потребували соціального обслуговування за звітний період становить 1013 осіб, всі вони охоплені обслуговуванням, по категоріях: особи у віці 80 років і старше-384 особи; громадян похилого віку-919 особи; інвалідів – 135 осіб; одинокі громадяни – 161 особи; громадян, що проживають самотньо – 337 особи; ветеранів війни та членів сімей загиблих – 116 осіб; в тому числі інвалідів війни – 4 особи; ветеранів праці – 1 особа; інших категорій громадян - 402 особи.

Старосинявський територіальний центр здійснює надання платних соціальних послуг відповідно до Постанови КМУ від 14.01.2004 року №12 “Про порядок надання платних послуг”. Тарифи на платні соціальні послуги встановлюються територіальним центром відповідно до Постанови КМУ від 09.04.2005р. за №268 “Тарифи на платні соціальні послуги”.

За звітний період 270 непрацездатним одиноко проживаючим особам було надано 3648 платні соціальні послуги на загальну суму: 58800 грн.

Всього у територіальному центрі працює 35 соціальних робітники, середнє навантаження на одного соціального робітника становить 14 підопічних. Незважаючи на понаднормове навантаження усі виявленні громадяни нашого селища, які потребували допомоги, були обслужені. При здійсненіі перевірок завідуючими відділенням вагомих скарг за звітний період не виявлено, про що складено відповідні акти.

Загальна кількість видів соціальних послуг, що надавались територіальним центром у звітному періоді становлять 22 види.

Приготування їжі вдома, придбання та доставка товарів з магазину, базару, придбання та доставка медикаментів; виклик лікаря, допомога в проведенні періодичних медичних оглядів, госпіталізації; відвідування хворого в лікарні; прання білизни, допомога в дотримуванні особистої гігієни; оформлення документів на отримання субсидії; оплата комунальних платежів; читання преси, написання листів; допомога в обробітку присадибної ділянки, але не більше 0.02 га; оформлення документів на санаторно-куротне лікування, влаштування до будинку-інтернату; сприяння у забезпеченні необхідними засобами реабілітації; дрібний ремонт одягу; інші соціальні послуги.

За звітний період надано відділеннями 45049 різних соціальних послуг.

Усіх підопічних було обстежено на предмет забезпечення паливом у осінньо-зимовий період 2020-2021 років, зокрема: здійснено порізку та порубку дров, складання дров у кількості 1094 послуг; 608 послуг надано швачкою;

1265 послуг надано медичною сестрою; 70 підопічним відділення проведено оформлення та поновлення документів на пільги по субсидії.

Фото без опису

5 громадянам нашого селища, які звернулися до працівників, щодо поселення їх у Новосинявський будинок - інтернат оформлено документи на поселення, та відповідно поселено їх в будинок - інтернат.

На обслуговування в відділення соціальної допомоги вдома прийнято 50 непрацездатних громадян, відповідно до пакету документів.

Територіальним центром ведеться облік осіб, що отримують соціальні послуги в режимі електронної картки одинокого за формою 12- соц.

Міжгалузеве співробітництво у сфері соціального обслуговування і соціальних послуг здійснюється: територіальними органами охорони здоров'я в плані виявлених осіб, що потребують соціального обслуговування, визначення стану їх здоров'я, оформлення медичних карт.

Працівниками територіального центру постійно ведеться контроль виявлення одиноких та одиноко проживаючих жителів громади на предмет вчасного взяття їх на обслуговування, та надання якісних соціальних послуг.

Праця територіального центру – особлива. Але ті, хто наодинці з своїми думками доживає віку в самоті, можуть по справжньому це розуміти і оцінити.

Тож нехай Господь дасть сил, мудрості, терпіння і нашим соціальним робітникам, соціальним працівникам, і тим, ким вони опікуються. Хай панують між нами взаєморозуміння і злагода.

Петро Чорний, директор територіального центру.