Фото без описуСьогодні 15 лютого на території громади проходили заходи, приурочені 32-ій річниці виведення обмеженого контингенту радянських військ з Афганістану та дню вшанування учасників бойових дій на територіях інших держав. Учасники бойових дій локальних війн за старою традицією вшанували пам’ять побратимів, котрі загинули під час виконання військового обов’язку та відійшли у вічність уже в мирний час…

Заходи розпочалися біля Старосинявського НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ст., гімназія» ім.О.Романенка. Захід відкрив начальник відділу освіти, молоді, спорту, культури Олександр Пузирук і запросив до слова першого заступника селищного голови Олександра Попика та дружину Героя АТО, воїна–інтернаціоналіста Олександра Романенка – Тетяну Романенко. Виступаючі згадували історичні миті, котрі переплелися із життям наших афганців, бажали воїнам-інтернаціоналістам мирного неба та міцного здоров’я.

Центральною вулицею Грушевського крокувала колона у складі ветеранів воїнів-афганців, представників органу місцевого самоврядування до пам’ятних місць: меморіальних дощок Героям АТО Олександру Романенку, Олександру Казмірову, Меморіалу Слави в центрі селища, пам’ятників загиблих воїнів-інтернаціоналістів Євгена Шапка та Миколи Поліщука, Героям АТО. Відбулося покладання квітів, як знак глибокої пам’яті та шани.

Ведучі Анна Бортник та Зоя Ткачук говорили: «Пам’ятайте, друзі, цих людей довіку, тих, хто повернувся і поліг в боях. І вклонімось всі ми низько до землі їм, квітами устелимо їх тернистий шлях…»

Кожна хвилина їхнього життя могла стати останньою. Але їм випало щастя вижити і повернутися на рідну землю.

Фото без описуЗникають поступово страшні сліди війни на землі – залишається пам'ять. Ось уже 32 роки, в ці пам’ятні лютневі дні по всій Україні зустрічаються рідні, друзі, щоб вшанувати пам'ять кожного із своїх земляків, воїнів, які не повернулися в свій рідний дім із Афганістану.

У день виведення радянських військ з території Афганістану, людська пам'ять змушує замислитись знову і знову над тими далекими подіями… Бо надто болючий слід залишила та війна в долях багатьох співвітчизників.

До воїнів локальних війн звернулися перший заступник селищного голови Олександр Попик, від імені депутатів селищної ради, членів виконкому та особисто від себе подякував ветеранам-інтернаціоналістам за їх готовність до захисту рідної землі та вміння перемагати, за піклування за родинами загиблих і патріотичне виховання молоді. Зазначив, що у селищній раді діє Програма діяльності Старосинявської районної організації ветеранів Афганістану на 2020-2023р.р., на допомогу афганцям згідно якої виділено 25 тис. грн.

Голова районної організації воїнів-інтернаціоналістів Олександр Осадчук подякував побратимам за ті хвилини, котрі вони присвятили захисту людського життя, ризикуючи своїм, побажав міцного здоров’я, добра в родинах, висловив слова вдячності селищному голові Віталію Здебському за підтримку та передав Віталію Едуардовичу Подяку від районної організації воїнів-інтернаціоналістів; подякував народному депутату України Віктору Бондарю за постійну підтримку афганців, за надану допомогу воїнам-інтернаціоналістам цього року 5 тис. грн.

Директор районного Будинку культури Анатолій Лотишко виконав пісню про події тих часів, яка залишила глибокий емоційний слід в кожному серці…

Після заходів, приурочених 32-ій річниці виведенні військ з Афганістану, учасники відвідали могилу Олександра Романенка, воїна-афганця, Героя АТО.

Вічна пам'ять! Ви назавжди залишитеся в наших серцях, воїни-захисники.

Фото без опису

Відділ культури, національностей, релігій та туризму.