Фото без описуЩорічно 4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку, мета якого – підвищення обізнаності населення про захворювання, привернення уваги до запобігання та раннього виявлення цієї підступної хвороби.

Адже рак – це слово, яке все частіше лунає у нашому суспільстві. Це слово, яке не хочеться вимовляти ні вголос, ні подумки, але, враховуючі дані статистики, про нього потрібно говорити й особливо в цей день. Щорічно в світі виявляється більше 10 млн людей, в яких діагностовано онкозахворювання.

Рак – це загальна назва більш, ніж для сотні захворювань, які вражають організм людини. Однією з характерних ознак раку є швидке утворення аномальних клітин, які проростають за свої межі та здатні поширюватися в інші органи.

Рак розвивається з однієї єдиної клітини. Перетворення нормальної клітини в пухлинну відбувається в ході багатоетапного процесу, що звичайно являє собою перехід передракового стану в злоякісні пухлини.

Захворюваність на рак різко зростає з віком. Найімовірніше, через накопичені з роками ризики розвитку деяких онкологічних захворювань. Загальне нагромадження ризиків збільшує тенденцією до зниження ефективності механізмів відновлення клітин по мірі старіння людини.

Злоякісні новоутворення уражають в Україні кожного четвертого чоловіка і кожну шосту жінку, при цьому шанс захворіти істотно збільшується після 50-ти річного віку.

Але потрібно пам’ятати, рак — це не вирок. Це хвороба, з якою можна і необхідно боротись, яку можна і потрібно перемагати!

  

   Лікар – онколог  Баць А.В.