Старосинявське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області нагадує про небезпеку занесення і розповсюдження на території України однієї з небагатьох найнебезпечніших інфекцій – пташиного грипу. Останнім часом епізоотична ситуація щодо цього захворювання суттєво погіршилася, про що свідчать спалахи захворювання птиці вірусом А1Н5 у трьох областях, а саме, в Київській - смт.Бордянка, Миколаївській – Очаківський район, с.Яселка, Арбузинський район ПП АП «Благодатенський птахопром» та Херсонській – Каховський район,с. Заозерне. В даних регіонах проводяться заходи з ліквідації та протидії поширенню грипу птиці.

В зв’язку з ускладненням ситуації в Україні щодо пташиного грипу 05.01.2021 року було проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Старосинявській райдержадміністрації № 1 «Про заходи щодо профілактики та недопущення занесення на територію Старосинявського району високопатогенного грипу птиці», де вказано всім відповідним службам, що потрібно зробити та терміни виконання.

Вірус H5N8, який часто переносять перелітні дикі птахи, у 2020 році поширився у Східній Європі. Від нього постраждали ферми та домашня птиця у Польщі, Румунії, Словаччині, Чехії, Угорщині та Німеччині.

Остання велика епідемія пташиного грипу спостерігалася в Європі взимку 2016-2017 років – збудник захворювання потрапив разом з перелітними птахами з Азії. Тоді довелося вбити сотні тисяч птахів, щоб запобігти подальшому поширенню вірусу.

Пташиний або курячий грип – це вірус, який часто призводить до смерті заражених птахів. Його збудник переносять дикі перелітні птахи. Деякі зі штамів пташиного грипу можуть вражати не лише птахів, але й свиней чи людей.

Перший підтверджений випадок зараження людей пташиним грипом відбувся у Гонконзі 1997 року, коли субтип H5N1 спричинив тяжке респіраторне захворювання у 18 осіб, з яких 6 померло. Захворювання людей збіглися з періодом епідемії високопатогенного пташиного грипу і були спричинені тим самим субтипом, що і серед популяції домашніх птахів. Хворі мали тісний контакт з інфікованою домашньою птицею.

Свійські птахи можуть бути інфіковані вірусом пташиного грипу через безпосередні контакти з інфікованими водоплавними чи іншими птахами, або через контакт із поверхнею (земля, глина чи клітки), або з матеріалами (вода або корм), що були заражені вірусом.

Інфекція серед свійської птиці може бути безсимптомною або викликати зменшення яйценесення та захворювання системи дихання, а також протікати у миттєвій формі, викликаючи швидку загибель птиці від системного ураження без будь-яких завчасних симптомів.

Що потрібно знати власникам птиці!

Лікування високопатогенного пташиного грипу не розроблено!!!

Для специфічної профілактики використовують атенуйовані або інактивовані вакцини.

Для профілактики захворювання птиці власникам необхідно:

  • здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;
  • здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
  • інформувати державну ветеринарну службу району про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;
  • на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
  • притримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території);
  • утримувати різних види птахів окремо;
  • виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними, і синантропними птахами;
  • не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;
  • проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
  • забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах;
  • проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;
  • проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;
  • дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.).

При ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі необхідно терміново сповістити Старосинявське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області смт.Стара Синява, вул.Толстого, 17. Тел. (03850)20452 e-mail: sts@consumerhm.gov.ua

Старосинявський РУ  ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.