Фото без описуМожливо ти вважаєш, що Тобі не загрожує небезпека заразитись ВІЛ-інфекцією, що спричиняє СНІД ?

Переглянь свої погляди ! Адже чимало людей, що живуть сьогодні з ВІЛ – нфекцією не припускали, що вони в небезпеці. Більшість з них не усвідомляли ризику і не думали про те, як вберегтись від зараження ВІЛ.

 Адже ВІЛ – це особливо серйозно в Україні, що стала лідером щодо числа ВІЛ-інфікованих серед усіх країн Східної Європи. Сьогодні не існує способу лікування від ВІЛ чи СНІДу. Існують тільки ліки, які продовжують життя ВІЛ-інфікованих

ВІЛ – це вірус імунодефіциту людини.

СНІД (синдром набутого імунодефіциту) – це захворювання, що спричиняє ВІЛ.

ВІЛ-інфіковані можуть не здогадуватися, що вони є носіями вірусу аж до результатів обстеження на ВІЛ або до часу виникнення перших симптомів. Початкові симптоми не є специфічними, вони можуть нагадувати перебіг інших хвороб і проявлятись втратою ваги, пітливістю, втомою. Тільки обстеження на ВІЛ-антитіла може підтвердити або ж заперечити ВІЛ-інфікування і лише лікар може встановити діагноз СНІД.

 

Як передається ВІЛ?

Основні шляхи передачі – це статеві контакти з ВІЛ-інфікованою особою; використання спільних з ВІЛ-інфікованими голок, шприців; від ВІЛ-інфікованої матнрі її дитині під час вагітності, пологів, годуваннягруддю; через переливання неперевіреної на ВІЛ крові, тому ризик заразитися зростає при :

  • при збільшенні кількості статевих партнерів;
  • наявність шкідливих звичок / наркотики;
  • віра у виліковність СНІДу;
  • фаталізм;
  • від зараженої матері через молоко дитині.

ВІЛ не передається в повсякденному житті. Ти не заразишся ВІЛ через патиск руки, обійми, кашель чи нежить, піт чи сльози, свійські тварини, мухи, комарі, споживання їжі, відвідування навчальних закладів, спілкування з інфікованими особами. А також під час користування – туалетом чи душемвиделками, ложками; кріслами, партами, телефонами, басейном, спортивним чи гімнастичним приладдям.

Щодо поцілунків? Поцілунок в щоку не поширює ВІЛ. Навіть, якщо Тебе цілує ВІЛ-інфікована особа. Твоя шкіра служить захистом від проникнення інфекції. Оскільки глибокі поцілунки можуть спричинити мікротравми слизової, то існує ризик передачі ВІЛ від однієї особи до іншої. Хоча ризик передачі у таких випадках значно нижчий ніж при незахищених статевих контактах чи при користуванні спільною голкою.

СНІД вважається невиліковною хворобою, є ліки які лише продовжують життя ВІЛ-інфікованих.

Отож, запобігайте ВІЛ-інфекції, для цього потрібно: не мати статевих кантактів з ВІЛ-інфікованими; не користуватися спільними голками і шприцами; не вводити наркотики внутрішньовенно; не вживати наркотики чи алкоголь, які можуть перешкодити Тобі тверезо мислити і збільшать ймовірність ризикованої поведінки.

 

 

Консультації з питань ВІл/СНІДу

Каб. «Довіра»

КНП «Старосинявська ЦРЛ» Лікар - інфекціоніст Грінкевич О.І.