Фото без опису18 липня у селі Сьомаки - день історичної пам’яті для жителів села, чиї предки, рідні, односельчани загинули в роки Великої Вітчизняної війни в далекому 1943 році.... 77 років пройшло з тієї дати. У селі Сьомаки до могил загиблих на місцевому кладовищі та пам’ятника загиблим прийшли пом’янути односельчан рідні, представники органу самоврядування – селищний голова Віталій Здебський, заступник селищного голови Світлана Лакуста, в.о. старости с.Сьомаки Микола Попсуй, діловод Катерина Гурина, завідуючий сільським Будинком культури Олександр Попсуй, працівники селищної ради, прихожани Заставецького храму Свято-Різдва-Пресвятої Богородиці та жителі села.

Благочинний Старосинявського району української православної церкви Іоанн Задвірний провів поминальну панахиду. Вшанували пам'ять односельчан покладанням квітів та хвилиною мовчання.

На сьогодні до болю хвилюють душі спогади очевидців тих подій: братів Холявських Василя та Степана, Петра Попсуя, Ганни Бабко, Марії Барабан, Олександри Іванчук. Стільки залишилося очевидців… Тоді вони були ще зовсім малими…

На місцевому кладовищі, де місцеві жителі із в.о. старостою упорядкували місця захоронення, було проведено поминальну панахиду Благочинним Старосинявського району, митр. прот. УПЦ Іоанном Задвірни. Присутні вшанували пам'ять загиблих жителів села покладанням квітів до могил.

Поминальні заходи продовжили біля пам’ятника загиблим в центрі села. Захід відкрив завідуючий Сьомаківським СБК Олександр Попсуй, розповідаючи історію про ті далекі події.

В.о. старости с.Сьомаки Микола Попсуй, у своїй промові відмітив про важливість відзначення Дня пам’яті 18 липня, бо чи не кожен із мешканців мав рідних, котрі загинули від рук карателів; Микола Петрович подякував всім мешканцям, хто долучився до наведення благоустрою біля пам’ятних місць, подякував селищній раді за підтримку у забезпеченні матеріалами для благоустрою.

У пам'ять загиблих односельчан присутні поклали квіти та вінки до пам’ятника загиблим.

Фото без опису

Подяка:

Старосинявська селищна рада висловлює слова вдячності усім жителям села Сьомаки, хто взяв активну участь в організації та проведенні благоустрою біля пам’ятних місць: Катерині Гуриній, Лесі Гончарук, Олександру Попсую, Юлії Люх, Ользі Безсмертній, Марії Похилі, Михайлу Біскупу, Наталії Рикун, Роману Демі, Юрію Черкасову, Андрію Панкулічу, Миколі Івановичу Рикуну та Миколі Петровичу Рикуну, Ларисі Бондар, Галині Похилій та Тетяні Миколаївні Рикун, Володимиру Демі, Євгену Ецику.

 Фото без описуP.S. Кожного року в цей день збирається громада, щоби вшанувати світлу пам’ять наших жителів, котрі загинули від рук фашистів 18 липня 1943 року. Скільки б років не минуло, нам завжди буде боляче згадувати той день війни… Тут відбулися події, про які неможливо забути ніколи – німецькі окупанти спалили 164 двори села Сьомаки, загинуло 184 жителі.

В суботу 17 липня 1943 року в село Сьомаки вступив партизанський загін полковника Мельника, в загоні було багато поранених.

Селяни надавали партизанам (особливо пораненим) посильну допомогу як продуктами так і різними матеріалами. На вечір загін партизанів з обозом вийшов з села в напрямку на Меджибіж, а в селі залишився невеликий загін для прикриття руху основних сил з обозом.

Зранку в неділю 18 липня 1943 року багато чисельний зведений загін німецьких карателів і поліцаїв з двох сторін (з Старої Синяви і з села Щербані) почали наступ на село Сьомаки. Біля села на полях між загонами карателів і партизан зав’язався жорстокий бій, в якому карателів було частково розгромлено і відкинуто. За допомогу партизанам німецькі окупанти піддали жорстокій розправі жителів села…

Трагічна історія с. Сьомаки не має права на забуття.

Швидко йде час, але ця подія завжди буде нагадувати нам про цінність людського життя, вічну пам’ять загиблим.

Прес-служба ОТГ.