Фото без описуВшановуючи пам'ять Великого Кобзаря, борця за справедливість, волю та щасливе майбутнє українського народу, працівники Старосинявської ОТГ, Трудового архіву, бібліотек, культури, освіти поклали живі квіти до пам’ятника Тараса Шевченка в центрі Старої Синяви з нагоди 159-ої річниці перепоховання українського письменника.

8 травня 1861 року розпочалося перепоховання Тараса Шевченка з Петербурга в Канів. Взимку 1861 року Т.Шевченко часто хворів, передчуваючи останню хвилину життя. У розмові з Григорієм Честахівським поет висловив бажання бути похованим у Каневі. 10 березня поет відійшов у вічність. 13 березня на кошти друзів його поховали на Смоленському цвинтарі в Петербурзі. Лише у квітні царський уряд нарешті дозволив перепоховати Великого Кобзаря в Україну. 8 травня домовина з тілом Тараса Шевченка була викопана й перенесена через увесь Петербург до залізничного вокзалу, звідки рушила через усю Росію з півночі на південь потягом, кіньми, пароплавом, на руках на рідну поетові українську землю – до Канева. Перевезення тривало 14 діб. Дві доби домовина знаходилась в Успенському соборі, а 22 травня було відслужено в церкві панахиду, і письменника поховали в Каневі на Чернечій горі. «Винесли гроб, поклали на козацький віз, накрили червоною китайкою. Замість волів впрягся люд хрещений, і повезли діти свого батька, що повернувся з далекого краю до свого дому»,- згадував Г.Честахівський.

На горі у Каневі серед парку височіє із 1939 року бронзовий пам’ятник Великому Кобзарю роботи скульптора Матвія Манізера., як символ віри у кращу долю України та її народу…

В Україні перший пам'ятник Шевченку (його погруддя) встановлено у Харкові у садибі Алчевських у 1881 році. Загалом, в Україні та світі є 1384 пам'ятники Кобзареві, з них 1256 — в Україні та 128 — за кордоном у 35 країнах. Це найбільша у світі кількість монументів, встановлених діячеві культури. У Старій Синяві пам’ятник Т.Шевченкові розпочали встановлювати у 90-их роках, до спільної справи долучалися жителі, керівники підприємств, сільськогосподарських товариств. Спочатку зробили гіпсове погруддя, потім встановили бронзове.

Прес-служба ОТГ.