Фото без описуВійна на Сході України ятрить рани українців із 2014 року… Час невблаганно летить вперед, залишаючи спогади: події, факти і важкі військові будні, які до сьогодні тривожать не тільки самих бійців, а й рідних. Жителі Старосинявщини, керівники та працівники органів місцевого самоврядування, організацій та установ району ще у 2014 році організувалися і підтримували своїх земляків-військових на передовій чим могли. Закупляли усе необхідне: ліки, одяг, продукти харчування, бронежилети, взуття, поповнювали телефони та ін. і передавали та доставляли на передову.

Сума допомог в той час склала близько 300 тис. грн. і Старосинявщина одна із перших на Хмельниччині підтримала духом наших військових. Сторінки цих історій уже в архіві. Змінюється час, а війна і досі тривожить. Більше 100 учасників бойових дій антитерористичної операції на Сході України повернулися додому, шестеро навічно залишилися у пам’яті земляків Героями українського фронту…

Сьогодення ставить інші вимоги. Життя продовжується. І нині кожного із нас хвилює доля наших земляків військових. Кожен, як може, підтримує бійців, які віддають себе захисту територіальної цілісності України.

З початком нового 2020 року колектив Старосинявської селищної ради відправив посилку із солодощами, чаєм та кавою для земляків – учасників бойових дій, щоби підтримати військових духом, психологічно, щоби вони знали, думками і серцем – ми з вами.

Щороку Старосинявська селищна рада на підтримку військових збройних Сил України направляє військового збору до 200 тис. грн. У 2019 році селищною радою перераховано 217,2 тис. грн.

Гарною волонтерською справою є спільна праця прихожан Свято-Покровської церкви в центрі Старої Синяви, яка кілька років поспіль організовує та допомагає нашим військовим продуктами харчування, ліками та ін., організатори допомоги - отець Олег Макаровський та матушка Марія Макаровська.

Марія Макаровська розповідає: «З молитвою на устах, з любов'ю та добром в серці щирі, добрі люди приносили продукти та ліпили вареники нашим захисникам в трапезній Свято - Покровського храму Помісної Української Православної Церкви ( ПЦУ), що у Старій Синяві Хмельницької області та у трапезній храму Введення в храм Пресвятої Богородиці УПЦ (ПЦУ) с. Буглаї Старосинявського району.  Дякуємо Богу за допомогу! Низький поклін і щира подяка нашим хлопцям - захисникам, які зараз на Сході захищають Україну, наші сім'ї та родини від ворога.  Страшна війна....., бо забирає найдорожче - це життя, гине молодий цвіт нації, відлітає у вічність мов журавлі... Не маємо права забути подвиг Героїв... Світла та вічна їм пам'ять!
Але життя триває і зараз на війні нашим Захисникам найважче, бо на їхніх плечах тримається Україна! А ми на місцях далеко від війни, хто як може теж допомагаємо. Руки вправних господинь - жінок наліпили 43 відра вареників з картоплею, із сиром, з капустою та вишнями, а також пельмені! Щиро дякуємо усім добрим людям за допомогу: це сім'я Гуцалюк М., сім'я Остраниці М., сім' я Остапець В., сім'я Гончарук Р.,сім'я Макаровського О., сім'я Коцій Р., Франчук В., Шевчук Л., Сапожник О., Одарчина Г., Янцишина Т., Гринь Р., Муравська Т., Гарник Н., Шамрай В., Кирилюк О., Гречковська Л. Співак Л.,Євтух Л., Наместюк Л., Левицька Н., Поліщук О., Косуля Л., Хабоша В., Семенова О., Гринчук Л., Камінна Г., Бовтунова В., Шідловська В., Калапко Л., Гук О., Пастернак П., Городецька Н., Тарнавська Т., Буник С., Бах Г., Поліщук К., Коломієць Н., Стасюк О., Скрипник Л., Бурка Н., Федорчук В. , Сердуніч Л., Гурин В., Левчук А., Іванова Т., Мельник Н., Сотник К., Коновальчук Л.,Капелюшок Л., Чукань Н., Чукань Ю., Скрипник К., Гуцалюк Т., Христиченко М., Чукань С., Федькова А., Федькова І., Литвинюк К., Назарова Т., Чукань І., Медвечук В., Казмірук Т. Добро творити, насправді, дуже легко, тільки треба захотіти! Бажаємо усім безмежного щастя, терпіння, міцного здоров'я та Божої милості! Дорогі захисники, смакуйте на здоров'я та повертайтеся живими та здоровими до рідних домівок, де вас з нетерпінням чекають! Бережіть себе та Україну!»

Фото без опису


За матеріалами волонтерського руху на Старосинявщині.