Фото без описуСвяткування Маланки походить від стародавнього, ймовірно, ще дохристиянського звичаю. За християнським календарем — це також день преподобної Меланії (Меланки, Маланки). Меланка-Вода приходить на щедрий вечір разом із Василем-Місяцем сповістити господарів про наступні урочистості та справити гостини, які в народі так і називають - гостини Меланки. В українській народній традиції дохристиянський та християнський обряди об'єдналися у свято Меланки.


Чудову традицію свята підтримали на сцені районного будинку культури семінаристи з Тернопільської вищої духовної семінарії імені патріарха Йосипа Сліпого, показали різдвяне дійство «Маланка». Святкування Маланки - це є дуже гарна українська традиція, у кожній місцевості вона може відрізнятися, оскільки, різдвяний період триває від 6 січня до 14 лютого, тобто в цьому часі ми колядуємо і прославляємо народженого Бога Ісуса.

В першій частині брати представили концерт, у другій частині відобразили образ Української Маланки та традицій різних часів. Україна є багатою на традиції, бо має глибоке коріння, тому українці мають чим пишатися.

Хочу скласти подяку працівникам районного будинку культури за те, що надали безкоштовно приміщення всім, хто був на цьому різдвяному дійстві, і могли почути, побачити та відпочити як духовно так і фізично, споглядати під час свята багату традицію та історію нашого народу.

Фото без опису

З повагою, о. Мирон Лушней,

настоятель храму Преображення Господнього УГКЦ –

Української Греко-Католицької Церкви.