Фото без описуДень Святого Андрія Первозваного – це свято, з якого починається низка зимових ворожінь та приготувань до новорічно-різдвяних святкувань. Цікаво і захоплююче проходив вечір на святого Андрія у Бабинському сільському Будинку культури. День Андрія відзначається 13 грудня і по-давньому ще називається Калита. Це день пам'яті мученицької смерті Христового апостола Андрія Первозваного – першого архієпископа Константинопольського, патріарха Вселенського та Апостола Українського. 


Церковні легенди розповідають, що до зустрічі з Христом Андрій був рибалкою разом з братом Петром. Андрій – один з найближчих учнів Ісуса, був присутній на Святій Вечері, Розп’ятті та Воскресінні. Пізніше проповідував християнство на сході Римської імперії та був страчений у Патрах за правління Нерона, прив'язаним до Х-подібного хреста. Андрій був першим з покликаних учнів Христа – через це він отримав ім’я Первозваний. Його покликання відбулося біля Галілейського озера, де він рибалив разом зі своїм братом.

У Бабинському сільському клубі відбулося свято «Андріївські вечорниці», в якому взяла участь молодь села. Дівчата Іванна Дорошок та Марина Шафінська взяли активну участь у вечорницях. Молодь дотримувалася старовинних звичаїв: ворожили, співали, їхали до калити.

Завклубом Катерина Юркова розповідала про історію та обряди цього свята.

Фото без опису

Відділ культури, національностей, релігій

та туризму виконкому селищної ради.