Фото без описуЗ метою сприяння усвідомленню природи обдарованості, поширення знань щодо організації роботи з обдарованими дітьми 26 листопада цього року на базі Старосинявської селищної ради відбувся семінар-практикум з відповідальними за роботу з обдарованою молоддю в районах/містах/об’єднаних територіальних громадах Хмельницької області на тему «Нова українська школа: простір освітніх можливостей для розвитку науково-дослідницької роботи в умовах децентралізації», учасники якого мали змогу ознайомитися з системою роботи з питань підготовки педагога до роботи з обдарованими учнями у Пасічнянському НВК «ЗОШ І-ІІІ ст., технологічний ліцей».

Організаторами даного заходу стали Департамент освіти і науки Хмельницької ОДА, Хмельницький ОІППО, Хмельницький ОЦНТТУМ (відділ науково-дослідницької роботи з обдарованою молоддю «Мала академія наук»), відділ освіти, молоді, спорту, культури виконавчого комітету Старосинявської селищної ради.

З вітальним словом до учасників семінару звернулися Гончарук Г.М., директор Хмельницького ОЦНТТУМ, який визначив мету і завдання даного заходу, звернув увагу присутніх (а це представники 20 адміністративних одиниць області ) на важливість даної теми в умовах реформування освіти, Лакуста С.В., заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів влади, котра ознайомила присутніх з освітнім простором Старосинявської громади, звернула увагу на постійну фінансову підтримку освітньої галузі та, зокрема, обдарованих дітей громади, Пузирук О.М., начальник відділу освіти, молоді, спорту та культури виконкому селищної ради.

Грунтовний аналіз діяльності Хмельницького територіального відділення МАН з моменту його створення і до сьогодні дала у своєму виступі заступник директора ХОЦНТТУМ Гаєвська М.В. Акцентуючи увагу на здобутках, Марія Володимирівна звернула увагу і на проблемні питання, недоліки, над якими варто працювати.

Створення поля креативності через проєктно-модульну організацію навчально-виховного процесу - ось запорука успіху здобувачів освіти Пасічнянського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст., технологічний ліцей». У цьому глибоко переконана директор даного закладу Руса Т.В. Тетяна Василівна ознайомила присутніх з системою роботи педагогічного колективу ЗЗСО з обдарованими дітьми на основах впровадження інноваційних освітніх технологій. А заступник директора Міщишина Н.М. представила медіа-презентацію «Школа – обдарованій дитині», де звернула увагу учасників на інтеграцію дослідницької роботи у навчальний процес, починаючи з початкової ланки – до формування важливих особистісних рис юних науковців у старшій школі.

З досвідом роботи з питання розвитку креативного мислення молодших школярів в умовах Нової української школи учасників семінару-практикуму ознайомили на майстер-класах вчителі початкової школи: Котлярова Л.М. провела дослідницький практикум з учнями 1 класу на інтегрованому занятті «Вода та її властивості», а Яремус П.І. запросила всіх присутніх разом із своїми другокласниками на дослідницьку карусель, де діти досліджували, як органи чуття допомагають пізнати світ.

Проблемі формування інтелектуальної еліти нації через науково-дослідницьку діяльність старшокласників був присвячений майстер-клас вчителя історії Шиян О.О., вихованці якої представили проект «Козацький гай».

Практичні навички в оформлення науково-дослідницької роботи учасники семінару отримали на занятті гуртка «Географії», де під вмілим керівництвом вчителя географії даної школи та керівника гуртка ХОЦНТТУМ Кривицької Г.М. гуртківці узагальнили та систематизували свої знання та знання присутніх з питання структури наукової роботи.

«Я – краплинка в океані наук». Під таким девізом пройшов майстер-клас учениці 11 класу Пасічнянського НВК Анни Жарун, учасниці та призера ІІІ всеукраїнського конкурсу МАН. Аня поділилася досвідом захисту наукової роботи МАН «Суспільно-географічні аспекти формування якості знань учнів Хмельницької області (на матеріалах ЗНО)».

Вчитель історії Русий І.П. не лише представив учасникам семінару власний досвід розвитку науково-дослідницьких компетентностей учнівської молоді, а й залучив їх до експерименту. Ті, хто організовує роботу з обдарованими дітьми в містах, районах, ОТГ області, попробували себе в ролі археологів, нумізматів, мали змогу дослідити власне здоров’я.

Науково-пошукова робота здобувачів освіти Пасічнянського НВК лежить не лише в основі написання науково-дослідницьких робіт – за матеріалами знахідок створено музей Знатних земляків та музей історії с. Пасічна. Відвідавши шкільні музеї, учасники семінару не лише дізналися про історію нашого краю, а й долучилися до пізнання його духовних скарбниць через поезію поета-земляка Р.Юзви.

На завершення семінару-практикуму здобувачами освіти Пасічнянського НВК та викладачами Пасічнянської музичної школи був представлений проєкт «Ми працю любимо, що в творчість перейшла».

За збереження традицій, системність у роботі, творчий пошук педагогічному колективу Пасічнянського НВК подякувала Орловська Н.М., методист НМЦ виховної роботи Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

Слова подяки та пам’ятні сувеніри голові Старосинявської селищної ради Здебському В.Е., заступнику селищного голови з питань діяльності виконавчих органів влади Лакусті С.В., начальнику відділу освіти Пузируку О.М., директору Пасічнянського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст., технологічний ліцей» Русій Т.В. вручив Гончарук Г.М., директор Хмельницького ОЦНТТУМ.

Фото без описуФото без описуФото без опису