Фото без описуТакими закликами перед початком роботи 55–ї чергової сесії Старосинявської селищної ради VII скликання зустрічали жителі сіл Цимбалівка і Яблунівка учасників робочого процесу в сесійній залі. Жителі прийшли на мирний мітинг із плакатами з написами: «Зупиніть свавілля!», «Геть олігархів з нашої землі», «450 родин залишаються без землі та роботи!», «Пасовища селянам!», «Без «ВОЛІ» - без землі!», мешканці хотіли вияснити ситуацію щодо розподілу земель, які знаходяться за межами населених пунктів і хто на них претендує.


Люди були схвильовані, говорили: «У нас ростуть діти, немає стабільної роботи, земля і худоба залишаються єдиним джерелом доходу родини, а ми не можемо оформити право власності на земельну ділянку…» Галас та біганина в залі спершу заважали розпочати пленарне засідання сесії. Виступила депутат селищної ради Галина Симчишина: «Шановні жителі! Ніхто у вас не відбирає ні землі, ні вашого права на оформлення права власності на земельні ділянки. Сьогодні сесія розглядає земельні питання, які стосуються оформлення права власності на земельні ділянки в межах населених пунктів громади – ви можете оформляти право власності на ваші городи; за межами ми ще будемо розглядати на іншій сесії». До людей підійшов керівник господарства СГК «Воля» Василь Процюк і сказав, що сьогодні мешканці сіл Цимбалівка та Яблунівка зібралися на мирну акцію, щоби заявити про свої права, ні в якому разі не битися чи чинити свавілля. У залі також зібралися учасники АТО, котрі подавали заяви на оформлення права власності на 2 га землі за межами населених пунктів.

Селищний голова Віталій Здебський попросив заспокоїтися присутніх в залі, дати дозвіл розпочати роботу сесії і запросив усіх присісти в сесійній залі. Люди будуть чути всю інформацію про наявність вільних земельних ділянок у їхніх селах, хто їх обробляє, і хто на них претендує; сесії відбуваються прозоро, відкрито, і селищна рада працює відповідно до чинного законодавства. «Як селищний голова вважаю, що кожен житель села повинен отримати у власність земельну ділянку, бо це їхній заробіток, важка праця, дохід родини. І ми не повинні забувати про учасників АТО.»

Для роботи зареєструвалося 17 депутатів селищної ради . Селищний голова відкрив 55-ту чергову сесію, ознайомив усіх із порядком денним; поступили пропозиції депутатів зняти з порядку денного кілька питань, включити питання, що стосується розподілу землі за межами населених пунктів і вирішили розглядати його першим. Окрім того, обговорити і вияснити ситуацію, яка зібрала мешканців на сесію.

Депутати обрали лічильну комісію у складі: голова комісії Андрій Лакуста, члени комісії Галина Симчишина та Марія Омельчак. Розпочали роботу сесії за участю жителів.

Наталія Дзюба, заступник начальника відділу земельних відносин виконкому селищної ради, проаналізувала земельні ділянки:

Сесією селищної ради створена робоча група із депутатів селищної ради, яка працювала над питаннями інвентаризації земельних ділянок, об’їхала усі населені пункти громади, склала відповідні акти, які передано в селищну раду. Із державної у комунальну власність селищної ради передано 34 ділянки. Щодо сіл Цимбалівка та Яблунівка, то серед них є різні земельні ділянки – під мочарі, два садки, пасовища, скотомогильники та ділянки комунальної власності селищної ради, які обробляються СГК «Воля» - 4 ділянки; 21 га - ФГ Кубряк. Є земельні ділянки, які використовує СГК «Воля» без договорів оренди, де посіяно кукурудзу, соняшник; одну земельну ділянку передано у приватну власність учаснику АТО; 68,54 га – вільна оренда згідно рішення суду. Чужі люди на ваші землі запасу не подавали заяви. (ВІДЕО).

Керівник господарства СГК «Воля» Василь Процюк сказав, що розглядаються складні питання, бо не всі землі до комунальної власності селищної ради передав Держгеокадастр, людям потрібно пасовище для 900 голів ВРХ в с.Цимбалівка, 350 голів ВРХ – це власність людей. «Розумію, що земельні ділянки треба для різних людей, але тоді, коли вони є в наявності, у нас в селах Цимбалівка і Яблунівка їх немає.

Депутат Галина Симчишина:

«30 жовтня депутати будуть розглядати розподіл земель за межами і ми запросимо вас, в.о. старости і разом розглянемо заяви та ділянки. Є сьогодні соціальна сфера – медичні та педагогічні працівники, учасники АТО, розприділимо, а ті землі, що не оформлено право власності, хай здають люди в оренду вам (СГК «Воля»)».

Вверх пішли емоції, бурхливе обговорення хто і що зробив, що зробило господарство СГК «Воля», АП НВП «Візит»… Представник агроформування "Візит" запитав керівника СГК "Воля", що той особисто зробив для людей, для розвитку села та підтримки сільських родин? Були намагання блокувати трибуну, що могло б перешкодити подальшій роботі сесії. Проте, ситуація стабілізувалася.

До депутатів звернувся голова громадської організації Старосинявської спілки учасників АТО Віталій Бакун:

Шановні депутати, ви не забувайте про учасників АТО, бо де б ми усі були, якби вони не захищали мир на Сході України… Давайте не будемо затягувати ці питання, ми після оформлення права власності на земельні ділянки могли б здавати в оренду комусь із наших жителів чи сільськогосподарських товариств.

Представник від Хмельницької громадської організації миротворчих сил України наголосив на тому, що у нас зараз немає «своїх-чужих учасників АТО», вони захищали єдину державу, єдину територію, а земля – це власність держави!

Керівник СГК «Воля» Василь Процюк сказав, що кожне село, місто повинно для своїх учасників АТО забезпечити можливість отримання ними земельної ділянки, тоді не було б таких проблем, у кожному населеному пункті земельні ділянки знайшлися б для учасників АТО, які там проживають, приписані.

Виступив депутат районної ради Анатолій Міщишин:

Звертаюся до депутатів селищної ради, вам непросто працювати в умовах реформ. Потрібно дивитися на кожного заявника, якщо в його всієї родини уже є землі, то, може, краще передати у власність тим людям, в кого зовсім немає землі. У с.Цимбалівка до тепер зберегли господарство, вони працюють, і праця нелегка, то їм немає як не дати землі. Потрібно узгодити земельні ділянки із СГК «Воля» та виділити певну площу під пасовище.

Учасник АТО Володимир Алєксєєв з с.Пасічна звернувся до депутатів з проханням допомогти розпаювати землі, і що в селі є більше двох десятків учасників АТО, а землі немає, і це проблема сьогодні Цимбалівки, а потім може виникнути проблема Пасічни чи інших населених пунктів.

Виступив депутат Валентин Дроздовський, голова робочої групи, що працювала з питань інвентаризації земельних ділянок на території громади, котрий сказав, що робочою групою було проаналізовано земельні ділянки і акти передано за 20 днів в селищну раду.

Селищний голова Віталій Здебський відповів, що згідно поданих матеріалів повинні бути сформовані додатки, які обговорено депутатами на кожній комісії, з в.о. старости населених пунктів та громадою, це великі обсяги матеріалу, які потрібно було опрацювати, підготувати, а такі додатки було роздано депутатам перед сесією.

Депутат Галина Симчишина зауважила, що матеріали мають бути підготовлені ґрунтовно, щоби люди знали, скільки є пасовищ, вільних земель, мочарів; потрібно зробити карту земель, щоби не було «дерибану».

Заступник начальника відділу земельних відносин виконкому селищної ради Наталія Дзюба відповіла, що працювала робоча група депутатів, 16.10.19р. мене зобов’язали на комісії визначити відсотки земель на учасників АТО, пасовища, вільних… На сьогодні надійшло більше 3 тисячі заяв, і це непросто розприділити людям земельні ділянки. Ніхто земель в людей не забирає.

Жителі сіл Цимбалівка та Яблунівка, працівники СГК «Воля», котрі почули під час сесійного засідання важливу інформацію, залишили сесійну залу.

Сесія продовжила роботу. Виступив учасник АТО Юрій Найко.

Депутат Юрій Гурин звернувся з пропозицією взяти на баланс селищної ради кладовища, виготовити технічну документацію.

Ситуацію роз’яснив селищний голова Віталій Здебський, що земля, яку відведено під кладовища, знаходиться за межами населених пунктів, якщо виготовляти на кожну ділянку технічну документацію, то це вартуватиме 126 тис. грн. коштів селищного бюджету. Селищна рада не має права згідно закону ставити в перелік об’єктів комунальної власності кладовища, бо це не є об’єктом власності селищної ради, а власністю людей… Тому доручено начальнику КП «Старосинявський комунгосп» та начальнику відділу комунального майна та житлово – комунального господарства та інфраструктури виконкому селищної ради додатково опрацювати ці питання.

Депутати обговорили питання про перелік об’єктів комунальної власності селищної ради, які згідно ЗУ «Про добровільне об’єднання територіальних громад» автоматично переходять із власності районної ради до власності ОТГ.

Чітке професійне роз’яснення на запитання депутатів надала головний лікар Старосинявськиго ЦПМСД Надія Ананьєва, котра детально розповіла про роботу центру, наявність автоматизованих аналізаторів, комп’ютеризацію медичних обстежень.

Депутат Юрій Гурин зауважив, що немає можливості селищного бюджету на виконання депутатських запитів; депутат Володимир Кондратюк зупинився на питанні виділення коштів на допомоги важкохворим.

Перший заступник селищного голови Андрій Карпушин відповів, що ситуація на рівні області залишається непростою, що прозвучало на колегії облдержадміністрації. Старосинявська ОТГ і ще дві громади в Хмельницькій області виконали бюджет за 9 місяців 2019 року, не в повному обсязі сплачено податок за землю до селищного бюджету, а це надходження до бюджету; інші громади не виконали своїх бюджетів, деякі брали позики для утримання соцсфери, а це вже проблематично.

Начальник управління фінансів виконкому селищної ради Мирослава Кузьмич відмітила, що Старосинявська ОТГ не брала позики, селищний бюджет виконано, працюємо стабільно, при наявності вільного фінансового ресурсу можливо дофінансування програм розвитку та ін.

Депутатами обговорено питання надання в оренду земель – невитребуваних паїв - сільськогосподарським підприємствам, які працюють на землях населених пунктів селищної ради (ОТГ); селищний голова сказав, що ТОВ «Нібулон» спрямувало 180 тис. грн. на виготовлення проектно-кошторисної документації на водогін в с.Буглаї, проте питання надання товариству невитребуваних паїв не підтримали окремі депутати, а це є надходження до селищного бюджету, яке тепер буде відсутнє, то товариство просто ці кошти поверне назад, то за що розпочинати робити водогін в Буглаях? На що депутат Валентин Дроздовський відповів, що документацію на водогін в Буглаях зробите за кошти… Депутат селищної ради Галина Симчишина зауважила, що не можна так окремим депутатам займати позицію, що одним аграріям підтримується надання невитребуваних паїв в оренду, а іншим – ні, то хіба це правильно? Це є надходження до селищного бюджету. Але питання №32 "Про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою"  (надання невитребуваних паїв підприємству "Нібулон") зняли із порядку данного.

Депутати зосередили увагу на інших земельних питаннях, опрацювали 53 проекти рішень сесії, розглянули усі питання 55-ої чергової сесії і прийняли 50 рішень. Хто як себе поводив, які позиції відстоював і чиї інтереси захищав – дивіться відео на офіційному сайті Старосинявської ОТГ. Хто як голосував? – перейдіть за посиланням і побачите наявний результат:

Факти говорять правду, відео не дасть когось ввести в оману – все як було наяву!

Фото без описуФото без опису

Підготовлено за матеріалами 55-ої сесії.