Фото без описуЕмоційно, людно, тепло і сонячно святкували мешканці Старосинявської об’єднаної територіальної громади гарні свята в календарі: 14 жовтня - День селища, 476-ту річницю з часу створення містечка; День створення УПА; День захисника України; Покрови Пресвятої Богородиці та Дня українського козацтва, організовані та проведенні Старосинявською селищною радою за сприянням та допомогою народного депутата України Віктора Бондаря, благодійної організації БФ «Разом з КЕРНЕЛ».


Стрімко біжать роки, залишаючи за собою історію: кожен день відбиваються факти, фіксуються події, біжить ріка життя… 14 жовтня  2019 року аж п’ять  свят збіглися в одній даті. -  Покрови Пресвятої Богородиці, День захисника Вітчизни, День козацтва, День УПА та найрідніше наше свято – День селища, 476-та річниця з дня заснування містечка.

Історія Старої Синяви цікава й насичена подіями. Є багато думок краєзнавців щодо започаткування поселення над Іквою, що звалося Синявою, ця історія бере початок із ХІІІ ст. Проте кінець березня ознаменувався тією датою, коли в далекому 1543 році Стара Синява отримала Магдебурзьке право. І вже із новим урожаєм восени, готуючись до зими, старосинявці почали святкувати День містечка Старої Синяви, якраз на Покрову. Проте довгий період історія замовчує святкування цього дня… Це свято поступово почали відновлювати у 2000-2010 роках, і вже гарною традицією стало святкування цього дня – 14 жовтня з часу створення Старосинявської ОТГ.

День 14 жовтня 2019 року на Покрову був сонячним і теплим,  видався радісним, гамірним, святковим – із 9-ої години у центрі селища розпочиналися  різноманітні дійства до Дня містечка Старої Синяви. Святкового настрою додавали прикраси в національно-патріотичній палітрі кольору, якими оформлено площу селища.

У храмах Старої Синяви відбувалися церковні служби. Помічник народного депутата України Віктора Бондаря Віталій Іваневич та голова селищної ради Віталій Здебський, працівники селищної ради відвідали Свято-Покровський храм у центрі Старої Синяви, де відбувся  молебен за всіх захисників, які віддали життя за волю України,  за тих, хто бореться за її Незалежність, за мир в Україні, за селище та здоров’я  усіх старосинявців. Гості привітали прихожан храму, побажали усім міцного здоров’я, добра, процвітання й миру; селищний голова Віталій Здебський привітав прихожан зі святами і вручив Благочинному району Олегу Макаровському подарунок на храм. Відбувся хресний хід біля храму, лунали теплі привітання.

Разом із працівниками Старосинявської селищної ради селищний голова Віталій Здебський та Віталій Іваневич, помічник народного депутата Віктора Бондаря, відвідали могилу екс-голови селища, воїна АТО Олександра Романенка, світлу пам'ять якого вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів.

Особливого драйву та активності додали відкриття різноманітних спортивних змагань, приурочених святковим датам. Селищний голова Віталій Здебський, помічник народного депутата Віталій Іваневич, начальник відділу освіти, молоді, спорту, культури виконкому селищної ради Олександр Пузирук, директор Старосинявської дитячо-юнацької спорт школи Любов Пікульська відкрили змагання із настільного тенісу, волейболу на кубок ім.Олександра Романенка; велопробіг, приурочений Дню селища та Дня захисника України; шаховий турнір.

НА СВЯТО ВІДКРИЛИ СУЧАСНИЙ СПОРТИВНИЙ МАЙДАНЧИК З ТВЕРДИМ ПОКРИТТЯМ

Біля нового спортивного майданчика зібралося чимало юних спортсменів, батьки, учителі на гарну подію – відкриття сучасного спортивного майданчика із твердим покриттям.

За традицією червону стрічку доручено перерізати селищному голові Віталію Здебському, помічнику народного депутата Віталію Іваневичу начальнику відділу освіти Олександру Пузируку, котрі привітали присутніх на заході і символічно розпочали гру у футбол.

На території Старосинявського опорного навчального закладу  - Старосинявський НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ст., гімназія» ім. Олександра Романенка роботи із  побудови другого просторого спортивного майданчика із штучним покриттям тривали близько 10 місяців, оскільки вимагали багато зусиль.

На будівництво спортивного майданчика із державного   бюджету виділено 749 тис. грн.;  із селищного бюджету спрямовано співфінансування  на будівництво об’єкта  - 754 тис. грн., що підтримали депутати на сесії селищної ради.

Для молодого покоління – це розвиток, активний рух, який сприяє оздоровленню. Прикладом такої ж гарної справи є капітальний ремонт малого спортивного майданчика із штучним покриттям, який проведено селищною радою у 2016 році, на котрому і зараз проходять різноманітні спортивні заходи для молоді, організовані різними громадськими організаціями, змагання дворових команд, районних змагань.

ПАМ'ЯТЬ СВЯТА

До центру селища від Старосинявського НВК рухалася колона працівників організацій, установ, військових на чолі із військовим оркестром з м.Хмельницького. Звучали мелодії маршу, хвилювали осінні квіти та розвівалися на вітрі прапори.

Ведучі заходу Зоя Ткачук та Анна Бортник говорили:

-Ніщо так не об’єднує людей,як біда... Сьогодні, вона на всіх одна - війна, антитерористична операція, хоч би як ми не називали, але хтось бере у руки зброю і йде захищати рідну землю, хтось допомагає фізично, фінансами, а хтось - морально.

От і сьогодні, з метою вшанування пам’яті загиблих героїв сьогодення, воїнів, які боролися, борються і віддають своє життя за незалежність нашої Батьківщини на сході України за ініціативою та за сприянням Старосинявської ОТГ та благодійної організації «Благодійний фонд разом з КЕРНЕЛ» в селищі встановлено пам’ятники: загиблим воїнам АТО і борцям за незалежність України, пам’ятник загиблим ліквідаторам аварії на ЧАЕС.

До урочистої церемонії відкриття пам’ятника загиблим воїнам АТО і борцям за Незалежність України та пам’ятника загиблим ліквідаторам аварії ЧАЕС запрошено голову Старосинявської громади Віталія Здебського, голову Старосинявської організації воїнів АТО Віталія Бакуна та голову громадської Старосинявської районної організації чорнобильців Наталію Грицеву, учасника АТО Олега Лучицького. Під удари барабанів перед учасниками заходу відкриваються обриси пам’ятників. Тричі салютують військові.

У виступах голови Старосинявської громади Віталія Здебського, помічника народного депутата України Віктора Бондаря – Віталія Іваневича, голови Старосиняваської організації воїнів АТО Віталія Бакуна та голови районної організації Наталії Грицевої звучали слова подяки українським військовим за мир у нашому краї, народному депутату Віктору Бондарю, благодійній організації БФ «Разом з КЕРНЕЛ» за підтримку у встановленні та реконструкції пам’ятників, благоустрою парку.

За військовою традицією при відкриті пам’ятника загиблим воїнам АТО і борцям за Незалежність України передавали прапор: селищний голова передав прапор Старосинявської організації воїнів АТО голові Старосинявскої організації воїнів АТО.

Для освячення пам’ятників ведучі запросили духовенство нашого краю: Благочинного Олега Макаровського, Благочинного Іоанна Задвірного та благочинного Мирона Лушнея.

Учасники заходу схилили низько голови перед світлою пам’яттю та подвигом славних синів Вітчизни, героїв АТО, наших земляків, загиблих при ліквідації ЧАЕС, всіх українців, які віддали своє життя за самостійність і незалежність України, у скорботній хвилині мовчання... Хвилювали звуки метронома, металевого дзвону, сирени пожежної машини.

У знак світлої пам’яті присутні поклали квіти до пам’ятника загиблим воїнам АТО, пам’ятника загиблим ліквідаторам на ЧАЕС, та до усіх пам’ятних меморіалів захисників Вітчизни нашого селища, Меморіального Хреста жертвам Голодомору 1932-1933 років та меморіальних дощок Героїв АТО – Олександра Романенка та Олександра Казмірова.

ПЛОЩА СЕЛИЩА ПЕРЕПОВНИЛАСЯ РІЗНОБАРВ'ЯМ ФАРБ

На центральній площі селища зібралося багато люду. В.о. старост населених пунктів громади разом із працівниками культури, бібліотек та діловодами організували святкові столи, прикрашені короваями, фруктами та овочами нового урожаю, яскравими вишивками та картинами. Особливого колориту додавала виставка декоративно-прикладного мистецтва, представлена працівниками Старосинявського Будинку творчості школярів.

Приватні підприємці, котрі мали бажання прибути на свято, пропонували різноманітні страви та солодощі, для дітей встановили батути.

Гарячими українськими стравами – гречаною кашею із м’ясом та юшкою – пригощали усіх присутніх організатори свята – селищна рада за сприянням народного депутата України Віктора Бондаря.

НАГОРОДЖЕННЯ ТА СВЯТКОВІ КОРОВАЇ

Гордістю за старосинявських захисників, трудівників із різних галузей були переповнені урочисті заходи, вшанування пам’яті захисників різних історичних періодів покладанням квітів, офіційне вручення грамот Старосинявської селищної ради учасникам АТО – нашим землякам:

  • Пурику Олександру Миколайовичу,
  • Муравському Анатолію Олександровичу,
  • Панчуку Максиму Леонідовичу,
  • Бичуку Андрію Івановичу,
  • Кузьменко Богдану Юрійовичу,
  • Прохорову Олександру Валерійовичу.

Селищний голова висловив слова вдячності народному депутату України Віктору Бондарю та менеджеру, керівнику відділу соціальної політики ТОВ «Енселко –агро» Олені Романенко за підтримку та надану допомогу.

Селищний голова Віталій Здебський та помічник народного депутата України Віталій Іваневич, щиро привітали усіх присутніх на заході, побажали міцного здоров’я, миру та добра.

Теплі вітання адресували з 476-ою річницею селища перший заступник голови райдержадміністрації Надія Вікарська, голова районної ради Василь Олійник, які вручили грамоти обласної державної адміністрації та подарунки – Малінчуку Олексію Івановичу, ліснику спеціалізованого комунального лісогосподарського підприємства „Діброва” Старосинявської селищної ради; Гашперу Миколі Сергійовичу, слюсару аварійно-відновлювальних робіт комунального підприємства «Старосинявський центральний водоканал №1» Старосинявської селищної ради; Навойтко Наталії Володимирівні, робітниці із благоустрою комунального підприємства «Старосинявський комунгосп» Старосинявської селищної ради.

Виступили: військовий комісар Старосинявського району Сергій Паламарчук, голова Хмельницької обласної спілки ветеранів Афганістану та АТО Олексій Колбасін та голова громадської організації учасників АТО Віталій Бакун, котрі вручили почесні грамоти, цінні подарунки та нагороди учасникам бойових дій в зоні АТО та керівникам.

Голова громадської організації учасників АТО Віталій Бакун вручив відзнаку Покрови Пресвятої Богородиці – селищному голові В. Здебському, директору благодійної організації БФ «Разом з КЕРНЕЛ» І. Потоцькому та керівнику відділу соціальної політики ТОВ «Енселко-агро» О.Романенко.

На свято завітала волонтерська група по зразках зброї, яка застосовується в зоні АТО, з міста Городок. Вони представили виставку зброї, яку мали змогу переглянути.

Хвилина мовчання.  У памяті  - імена загиблих учасників АТО:

Олександр Романенко, Вадим Шалатовський, Олексій Герега, Роман Сологуб, Олександр Казміров.

З нагоди Дня захисника Вітчизни працівники селищної ради вручили запашні свіжовипечені короваї усім учасникам бойових дій в зоні АТО за сприянням БФ «Разом з Кернел» та пригощали запашним подільським короваєм усіх гостей свята.

Хвилю радісних емоцій   викликали щирі вітання зі святами, святкові привітання сільських колективів громади, сучасний святковий концерт, котрий відбувся у Старій Синяві за підтримки Народного депутата України  Бондаря  Віктора Васильовича, лунали пісні у виконанні артистів Олександра Зайченка, Родиона Переродова та народної артистки України Алли Попової.


ПОДЯКА ОГОЛОШУЄТЬСЯ

Селищна рада дякує за підтримку та надану допомогу в проведенні святкових дат:

  • народному депутату України Віктору Васильовичу Бондарю;
  • директору благодійної організації БФ «Разом з КЕРНЕЛ» І.Потоцькому;
  • Відокремлений структурний підрозділ АТ «Хмельницькобленерго» Старосинявський РЕМ (керівник О.Черниш);
  • КП «Старосинявський комунгосп» (керівник І.Федорчук);
  • Старосинявському РС ДСНС (керівник М.Явдощук);
  • ПП родині Лучицьких;
  • ПП «ТОП-Люкс» (Н.Борисюк);
  • Відділу освіти (керівник О.Пузирук);
  • Відділу культури (керівник Б.Німець);
  • Старосинявській ДЮСШ (керівник Л.Пікульська); Старосинявській ГО учасників АТО (керівник В.Бакун);
  • Старосинявському Будинку творчості школярів (керівник Н.Стасюк);
  • Старорсинявському ВП Староконстянтинівського ВП ГУНП в Хмельницькій області (керівник Когунь А.М.);
  • Хмельницькому обласному центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Старосинявському пункту Летичівської підстанції (керівник О.Ганах);
  • Працівникам культури та бібліотек, в.о. старост сіл громади, діловодам селищної ради та працівникам Заставецької МПК.

Взагалі свято згуртувало і молодь, і старше покоління в  єдину  родину, яка проживає в нашому рідному селищі, одному домі, і бачить тільки  гарне майбутнє – в достатку,  успіхах, здоров’ї, взаєморозумінні, мирі та злагоді.

З Днем народження, рідне містечко!


Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису