Фото без опису11 жовтня проводять Всесвітній день боротьби з ожирінням. Відзначають з 2015 року. Свято організоване Всесвітньою федерацією ожиріння - World Obesity Federation, некомерційним органом, який має офіційні відносини з Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Мета полягає в тому, щоб «спрямовувати глобальні зусилля по скороченню, запобігання та лікування ожиріння ». Ці жовтневі заходи у другий декаді місяця мають щорічний характер.

На глобальному рівні проблема ожиріння досягла масштабів епідемії. Як мінімум, 2,8 мільйона людей щорічно вмирають від наслідків надмірної маси тіла або ожиріння. Згідно з оцінками, в Європейському регіоні ВООЗ на ожиріння страждають 23% жінок і 20% чоловіків.

Кількість дорослих, які страждають на ожиріння, збільшилась зі 100 мільйонів в 1975 р. (69 мільйонів жінок, 31 мільйон чоловіків) до 671 мільйона у 2016 р. (390 мільйонів жінок, 281 мільйон чоловіків). Ще 1,3 мільярда дорослих мали надлишкову масу тіла, яка, проте, була менше порогового значення, прийнятого для ожиріння.

Ожиріння – хронічне рецидивуюче захворювання, яке характеризується надлишковим накопиченням жирової тканини в організмі, обумовлене порушенням обміну речовин. В основі його лежить позитивний енергетичний баланс, тобто надходження енергії з калоріями їжі перевищує енерговитрати.

Діагностика:

Основною ознакою ожиріння є накопичення жирової тканини в організмі у чоловіків більше 10-15%, у жінок більше 20-25% від маси тіла.

Класифікація ожиріння за індексом маси тіла (співвідношення ваги до квадрату зросту - кг/м2):

ІМТ 18,4 і менше — дефіцит маси тіла;

ІМТ 18,5–24,9 — нормальна маса тіла;

ІМТ 25–29,9 — надлишок маси тіла;

ІМТ 30–34,9 — ожиріння І ст.;

ІМТ 35–39,9 — ожиріння ІІ ст.;

ІМТ 40 і більше — ожиріння ІІІ ст.

Визначити ступінь ожиріння нескладно. Для цього Вам необхідно вирахувати свій індекс маси тіла: поділіть свою вагу у кілограмах на зріст у метрах, піднесений до квадрату. Наприклад, Ваша вага 100 кг, зріст 180 см: 100 кг/ (1,8 м×1,8 м) = 100 кг /3,24 м2 = 30,9 кг/м2, тобто у вас І ступінь ожиріння.

Ожиріння збільшує ризик виникнення різноманітних захворювань, таких як захворювання серця, діабет ІІ типу, синдром обструктивного апное сну, деякі види онкологічних захворювань раку, остеоартриту, та астми. Частіше всього ожиріння виникає внаслідок споживання їжі з високою енергетичною цінністю (калорійністю) у поєднанні з недостатньою фізичною активністю і фактором генетичної сприйнятливості, хоча в поодиноких випадках спостерігалось виникнення захворювання на тлі генетичних, ендокринних порушень, прийому медикаментів або психіатричних розладів. Існує недостатньо доказів того, що деякі люди з ожирінням їдять мало, проте набирають зайву вагу, завдяки сповільненому обміну речовин; загалом, огрядні люди витрачають більше енергії, ніж худорляві, тому що для підтримання життєдіяльності тіла зі збільшеною масою треба витрачати більше енергії.

Фото без описуСеред основних причин ожиріння та зайвої ваги виділяють:

  • малорухливий спосіб життя;
  • нераціональне харчування та переїдання;;
  • хронічна перевтома, стреси;
  • гормональні порушення.

Профілактика та лікування:

На початку лікують ендокринні (гормональні) порушення, соматичні хвороби, психічні розлади, які сприяють ожирінню.

Основне лікування самого ожиріння складається з дієти і фізичних вправ. Програми дієтування можуть призвести до втрати ваги в короткостроковій перспективі, але підтримання цієї втрати ваги часто буває важким і вимагає від людини зробити фізичне навантаження і низькокалорійну дієту невід'ємною частиною способу життя. Рівні успішної довгострокової підтримки втрати ваги зі зміною способу життя є низькими і складають 2-20 %.

Фото без описуНеобхідно зрозуміти, що при використанні будь-яких дій щодо корекції маси тіла, ми завжди повинні пам’ятати, що витримавши сувору дієту чи щось інше, скинувши зайві кілограми, ми повертаємося до свого звичайного режиму харчування, і тут на нас чекає неприємний сюрприз.

Людський організм споконвічно запрограмований на виживання. А це значить, що будь-яку нестачу поживних речовин він сприймає як сигнал тривоги, голоду - і автоматично включає захисні механізми.

У результаті накопичення жиру стає більш інтенсивним, ніж до дієти. Саме з цієї причини фахівці-дієтологи розділяють процес схуднення на два етапи: власне схуднення і підтримка результатів зусиль протягом довгого часу, в ідеалі - всього життя. Тобто: якщо хочете і надалі залишатися стрункими і підтягнутими, то обмежувати себе доведеться ЗАВЖДИ! Іншого шляху просто немає.

Потрібно просто змінити деякі звички, а то і увесь спосіб життя. Будь-які розрекламовані засоби для схуднення можуть дати деякий ефект тільки разом з обмеженням споживання калорій, жирів, вуглеводів і збільшенням фізичного навантаження.

 

Сімейний лікар Пасічнянської АЗП/СМ Котік Л.К.