Фото без опису"Купити здоров'я не можна, його можна тільки заробити своїми власними постійними зусиллями. Тільки наполеглива і наполеглива робота над собою дозволить кожному зробити себе енергійним довгожителем, насолоджуватися нескінченним здоров'ям. Я сам заробив здоров'я своїм життям. Я здоровий 365 днів на рік. У мене не буває ніяких хвороб, втоми, дряхлості тіла. І ви можете добитися таких результатів!".

(Поль Брегг).


То, що ж це таке, активне довголіття:

Здоров'я і довголіття = активне довголіття = можливість і в 80 років ходити в походи в гори, і рюкзак в 40 кг такий же легкий, як і 40 років тому = ревматизм, радикуліт і аритмія залишаються тільки в теорії = ви встигаєте відвідати всіх своїх правнуків, бігаєте наввипередки з онуками, граєте з ними в футбол, плаваєте в річці = велотур в 1000 км приносить вам задоволення, а не розчарування від того, що ви не в змозі в нього поїхати = в 50 років ви не думаєте про пенсію і як ви нарешті відпочинете, а будуєте нові грандіозні плани = якщо ви приїхали на гірськолижний курорт, то на трасу ви приходите першими, а йдете останніми = хороша пам'ять і світлий розум з вами в будь-якому віці. Цей список можна продовжувати до нескінченності.

У молодості та зрілості людина зазвичай не замислюється про своє здоров'я, наївно вважаючи, що і через роки вона буде такою ж бадьорою і витривалою. Лише розмінявши шостий десяток, вона починає розуміти, що можливості у неї вже не ті, що раніше, коли вона не боялась будь-яких навантажень: дають про себе знати хвороби і проблеми, які властиві людям цього віку. Багато хто вважає, що в такому випадку залишається тільки змиритися з неминучою, як їм здається, старістю, а тому перестають вести активний спосіб життя і приймають безліч ліків, щоб допомогти своєму організму перейти на новий режим. На жаль, це вельми поширена помилка.

Також дуже важливим є питання мотивації, багато хто говорить: «Хочу бути здоровим!!! (І продовжують лежати на дивані) Ой, як я хочу бути здоровим (випиваючи таблетку)», але, на жаль, саме бажанням все і закінчується або в рідкісних випадках запалу вистачає на кілька тижнів занять фізкультурою. Часто це відбувається через відсутність мотивації. А ви знаєте навіщо вам жити довго і бути здоровим? Які нові можливості відкриються для вас? І Якщо ви задумалися більше ніж на 20 сек значить ви про це не думали, значить просто як автомати повторюєте - хочу, хочу, хочу...

Навіть у літньої людини життя може бути яскравим і насиченим - потрібно лише скорегувати повсякденний стиль поведінки з урахуванням змін, що відбуваються в цей час в організмі, але ні в якому разі не змінювати його радикально.

Людський організм перебудовується все життя, він переходить з дитинства в юність, потім у зрілість і т.д. Будь-яка перебудова організму, будь то статеве дозрівання або старіння, закономірна і біологічно обумовлена. Кожна фаза життя - особлива: у неї є свої переваги, і старіння в цьому сенсі не є винятком.

Хоча в літньому віці починають згасати деякі фізіологічні функції, відбувається і зустрічний процес: організм активно чинить опір негативним явищам, використовуючи запас життєвих сил, який передбачений спеціально для цього періоду самою природою. Тому всі зусилля повинні спрямовуватися на продовження активності аж до глибокої старості. У першу чергу необхідна рухова активність, оскільки в цьому випадку органи, м'язи і судини залишаються здоровими набагато довше.

Звичайно, перелік специфічних захворювань літніх людей широкий, але деяким з них можна з успіхом запобігти, а інші вилікувати за допомогою раціонального харчування, активного способу життя, немедикаментозних методів лікування і фізичних вправ. При лікуванні серйозних хвороб без ліків не обійтися, і все ж спочатку слід розібратися в специфіці захворювань: адже тільки маючи достатньо повне уявлення про особливості перебігу тієї чи іншої хвороби, можна стати активним помічником свого лікаря.

Крім усього іншого, для комфортного самопочуття в літньому віці дуже важливі дві умови - затребуваність в сім'ї і збереження соціальних функцій: чим довше людина відчуває, що вона потрібна, тим довше вона живе.

Можна сказати, що для збереження активності і смаку до життя потрібно брати до уваги не тільки мінуси, але й плюси похилого віку, які, звичайно ж, існують. Секрет здорового довголіття полягає в тому, щоб уникнути ускладнень, характерних для осінньої пори життя, і з максимальною ефективністю використати її переваги.

Дослідження дозволило виявити загальні принципи, які допомагають людям доживати до віку за 80 років. Ці принципи формулюються вельми стисло:

  • не повніти;
  • не курити;
  • не зловживати алкоголем;
  • не захоплюватися ліками;
  • вести активний, діяльний спосіб життя;
  • проводити більше часу за межами міста, на природі;
  • зберігати душевну рівновагу.

 

1. Чому ми старіємо?

Старіння - це закономірний біологічний процес, який неминуче розвивається з віком і характеризується поступовим зниженням пристосувальних можливостей організму. Час настання старості надзвичайно умовний, із збільшенням тривалості життя уявлення про нього змінюються.

З 2017 р. за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я вік від 18 до 44 років вважається молодим, від 44 до 60 років - середнім, від 60 до 74 років - літнім. І тільки з 75 років починається старість, а люди, які подолали 90-річний рубіж, відносяться до довгожителів.

У сучасній медицині існують два напрямки, які займаються проблемами старіння:

  • 1) геронтологія (вивчає закономірності старіння живих організмів);
  • 2) геріатрія (вивчає хвороби, характерні для старечого віку, і розробляє способи їх лікування)

Фізіологічні зміни в організмі

Розрізняють нормальне (фізіологічне) і передчасне старіння. При фізіологічному старінні вікові зміни в організмі відбуваються відносно плавно. Людина до старечого віку зберігає фізичну і розумову активність, інтерес до навколишнього світу.

Зазвичай виражені ознаки фізіологічного старіння - зміна зовнішнього вигляду, психіки, зниження працездатності, фізичної активності і т.п. виникають у віці 60 років, але сам процес старіння починається набагато раніше - в той час, коли закінчуються ріст і розвиток організму. Вже в 30-35 років рівень активності біологічних процесів у всіх фізіологічних системах починає знижуватися.

Темп і характер старіння в значній мірі залежать від пристосувальних можливостей організму. Суттєву роль відіграє конституція людини, яка, перш за все, визначається спадковістю.

Природна, фізіологічна старість розвивається поступово і характеризується гармонійним зниженням всіх життєвих функцій, рівномірно розвиваються атрофічні зміни з майже повним збереженням працездатності, життєрадісності і інтересу до навколишнього світу. Такі люди виглядають часом молодше за свої роки.

Старість патологічна, або, як її ще називають, передчасна, характеризується раннім настанням старечих змін, що призводять до передчасного ослаблення фізичних сил і розумової діяльності. Передчасне старіння, зазвичай, обумовлено різними хронічними захворюваннями, несприятливими чинниками навколишнього середовища та шкідливими звичками. Очевидно, що вживання алкоголю, куріння, нераціональне харчування значно знижують пристосувальні можливості організму і сприяють розвитку хвороб, які властиві старечому віку.

У зв'язку з передчасним старінням біологічний вік може «випереджати» календарний: людина виглядає старшою за свої роки і відповідно себе почуває. І навпаки: при нормальному (фізіологічному) старінні нерідкі випадки, коли стан організму 70-річної людини відповідає віковим нормам 60-річного.

У старості немає чітких тимчасових рамок - вони умовні, тому що календарний і біологічний вік дуже часто не збігаються. Це пояснюється тим, що поряд з деструктивними процесами, що приводять до старіння, в організмі протікають зворотні процеси - конструктивні. У результаті з плином часу повністю або частково відновлюються багато фізіологічних функцій і зруйновані тканини. Така властивість організму підвищувати свою власну життєздатність називається по - науковому «вітаукт» (від латинського vita - «життя» і auctus - «збільшений»). Омолоджуюча сила вітаукту настільки велика, що, впливаючи на всі органи і системи, деструктивні процеси, тим не менш, не можуть охопити організм повністю і відразу.

Визначення біологічного віку і ступеня його невідповідності календарному має велике практичне значення у профілактиці та лікуванні багатьох захворювань, а також у організації раціонального способу життя і трудової діяльності.

Багато люди вважають, що, ставши літніми, вони перетворяться на «руїни» і будуть страждати від усіляких хвороб. Страх наближення старості і пасивність виникають не на порожньому місці. Їх породжують енграми - біологічні стереотипи, які являють собою психологічні установки та оціночні орієнтири, які визначають життєву програму людини, її поведінку, а також психічні особливості. Енграма старості сильна і стійка, вона викликає у людини неспокій і неприємні відчуття, призводить його до психологічного дискомфорту з усіма витікаючими наслідками (стресами, передчасним старінням і т.д.).

Енграма старіння заважає правильно користуватися можливостями вітаукту і пригнічує його. Організм не може довгий час витримувати негативне навантаження, тому виникають різні захворювання.

 

Розумне користування резервами організму

Людям у літньому віці дуже корисно бувати на природі - це допомагає відновити підірване здоров'я і якоюсь мірою омолодити організм. Екологічно чисте навколишнє середовище в заміській зоні позитивно впливає на загальне самопочуття і біоенергетику тіла. Тому літні люди можуть дозволити собі активний відпочинок на свіжому повітрі; Необхідно лише правильно розподіляти фізичні навантаження.

Заняття туризмом, виїзд на пікнік - це колективні заходи, що охоплюють велику кількість людей і у зв'язку з цим дають можливість спілкування, що дуже важливо для людини, що має статус пенсіонера.

Велику користь приносять спільні заняття спортом: вони допомагають літнім людям зберігати рухову активність, підтримувати фізичну форму і бадьорість духу. Крім того, такі заняття дозволяють літній людині більше спілкуватися зі однолітками: в спортивних клубах та секціях групи зазвичай формуються за віком.

З виходом на пенсію у людини з'являється більше вільного часу, у зв'язку з цим вона має хорошу можливість розширити свій кругозір. Відвідування різних курсів, бібліотек і музеїв, колективне вивчення будь-якої іноземного мови тощо, зближують її з цікавими людьми.

Літня людина, яка займається інтелектуальною роботою, що припадає їй до душі, у психологічному плані почуває себе комфортно, емоційно урівноважена, а тому менше схильна до стресів. У процесі спілкування з однодумцями вона отримує заряд позитивних емоцій, що благотворно впливає на нервову систему і психіку.

У людини, яка веде активний спосіб життя і задоволена собою, значно сповільнюється процес старіння організму. Це і є доступний кожному секрет довголіття.

 

Харчування літньої людини

Щоб вести активний спосіб життя, літній людині необхідно споживати достатньо білків, жирів, вуглеводів, а також вітамінів і мінеральних речовин. Має значення і обсяг споживаної рідини - він повинен бути достатнім, але не надлишковим.

При складанні раціону в першу чергу слід врахувати, наскільки той чи інший продукт харчування корисний чи, навпаки, шкідливий для організму, і після цього виключити з повсякденного меню продукти, які можуть принести шкоду. Втім, за відсутності серйозних захворювань не варто повністю виключати з щоденного меню будь-які продукти - при необхідності досить тільки скоротити їх вживання. Організм забезпечується енергією тільки в тому випадку, якщо раціон відрізняється різноманітністю. Енергія, отримана з їжі, повинна повністю витрачатися організмом протягом дня.

Коли людина виходить на пенсію, його організм вже не відчуває такої потреби в енергії, як раніше. Однак у силу виробленої звички обсяг споживаної їжі залишається колишнім, і організм починає відкладати зайву енергію «про запас». У результаті людина гладшає. У літньому віці необхідно зменшити загальну калорійність харчування.


Здоров’я і фізична активнічть

Як почуватиметься людина в другій половині свого життя - чи зможе вона надавати допомогу дітям і онукам, посильно трудитися або їй доведеться постійно приймати ліки і відвідувати лікарів? Багато в чому це залежатиме від її способу життя і не в останню чергу від фізичної активності.

Ні у кого не викликає сумнівів, що рух - це життя. Але, як правило, з віком рухова активність знижується, і значну роль у цьому відіграють різноманітні хвороби. Однак саме в даний період життя рух особливо необхідний.

 

Чому людині необхідний рух?

У молодості людина постійно рухається, вона не відчуває втоми. Після 60 років вона так само прагне до діяльності, намагається реалізувати свої можливості, але в цей час дають про себе знати так звані вікові захворювання і загострення нажитих раніше: то спину прихопить, то ноги болять, то нагнутися неможливо, то розігнутися не виходить, тому бажання рухатися пропадає. Але, незважаючи на це, тільки рух в таких випадках допомагає уникнути безлічі проблем, пов'язаних зі здоров'ям.

До жаль, все ще існує уявлення про ущербність літніх людей. Однак воно невірне в корені. Якщо літня людина фізично здорова, то його організм є таким же повноцінним, як і в періоди росту і розвитку, тільки він вже інший: багато його функцій дійсно ослабли в процесі старіння. Але, незважаючи на це, людям літнього віку цілком під силу виконувати тривалу м'язову роботу невеликої інтенсивності. Отже, повністю відмовлятися від рухової активності не слід ні в якому віці і ні в якому разі.

Науково-технічний прогрес багато в чому полегшив життя сучасної людини та сприяє веденню пасивного способу життя. Люди все рідше і рідше ходять пішки, користуючись послугами громадського транспорту. Практично у всіх нових будинках є ліфти, а в метро і магазинах - ескалатори. Поводження з різною побутовою технікою - електроприладами, автоматичними пральними машинами, миючими пилососами - також не вимагає великої фізичної активності. Зрозуміло, важко, та й навряд чи потрібно, відмовитися від цих нововведень добровільно. І все ж можна збільшити кількість виконуваних рухів, почавши з елементарного: не так вже складно, наприклад, перемикати телевізійні канали без допомоги пульта (користуючись кнопками на самому телевізорі).

Хочете бути сильними і витривалими - стомлюйтеся! Ця рекомендація годиться для людей різного віку. На перший погляд вона здається парадоксальною: адже всі прагнуть берегти свої сили, економити енергію. Однак насправді досягти високої працездатності можна, лише регулярно втомлюючи себе фізичними навантаженнями. При дефіциті руху в організмі, як правило, слабшають фізіологічні функції, знижується його тонус і рівень життєдіяльності в цілому.

Фізичні вправи - відмінний засіб профілактики цілого ряду розладів і захворювань, а лікувальна гімнастика покращує якість життя при багатьох захворюваннях. Коли людина рухається, суглоби і зв'язки зміцнюються, обсяг м'язів збільшується, підвищується їх еластичність, сила і швидкість скорочення. У процесі фізичних навантажень кровотік посилюється, кров доставляє м'язам кисень і необхідні поживні речовини. Коли м'язи не діють, обмінні процеси в них погіршуються, вони зменшуються в об’ємі, втрачають силу, знижуються їх еластичність і пружність (м'язи стають слабкими і в'ялими).

Лікарі із США провели експеримент: добровольці, які брали в ньому участь, були позбавлені можливості рухатися (на їхні кінцівки був накладений високий гіпс) при збереженні звичайного режиму харчування. Через 40 днів у всіх розвинулася атрофія м'язів з накопиченням жиру в організмі. Одночасно відзначалися інші симптоми - підвищення реактивності серцево-судинної системи і зниження основного обміну речовин. Протягом наступних 4 тижнів ці люди стали активно рухатися, і всі негативні явища зникли.

Дихання і м'язова діяльність тісно взаємопов’язані один з одним. У процесі старіння організму легені втрачають еластичність, повітря в них надходить менше, ніж у молодому віці. Цей процес можна покращити за допомогою фізичних вправ і дихальної гімнастики.

Фізичні вправи підвищують загальний тонус організму, в результаті він активніше пручається захворюванням і стресам, тобто зростають його захисні сили. До того ж заняття спортом сприяють активізації розумової діяльності, що також дуже важливо, оскільки пам'ять у людей похилого віку дещо слабне. Необхідно згадати і про те, що регулярні фізичні навантаження сприяють хорошому психологічному самопочуттю: людина може дожити до похилих років і при цьому відчувати себе чудово.

Можливості людського організму майже безмежні, їх тільки необхідно розвивати. Тому рухова активність у літньому віці корисна в усіх відношеннях.

Отже, здоров'я людей похилого віку знаходиться в прямій залежності від харчування, фізичної активності, внутрішнього настрою. Однак необхідно брати до уваги індивідуальні особливості організму: те, що допомагає одній людині, може бути протипоказане іншій.

Головний девіз при лікуванні захворювань похилого віку - «Не перестарайся!» Не слід ковтати таблетки з найменшого приводу - тільки тому, що вони є в аптечці, або з міркувань, що їх колись прописав лікар. Краще ще раз проконсультуватися у фахівця або пройти обстеження: цілком можливо, що вже прийшов час змінити звичний лікарський препарат на інший. Необхідно дізнатися, як ті чи інші ліки поєднуються з іншими, протягом якого терміну їх можна приймати і т.п. Так само обережно потрібно застосовувати і засоби народної медицини - настої і відвари трав, витяжки та екстракти, продукти бджільництва: вони приносять користь лише при правильному і акуратному застосуванні. При будь-якому захворюванні зцілення в першу чергу має бути націлене на загальне зміцнення організму, мобілізацію його внутрішніх сил і поліпшення імунітету.

Не слід постійно думати про наявні захворювання, оскільки тривожність і недовірливість - погані помічники в лікуванні.

Якість життя визначається не тільки відсутністю захворювань, велике значення в цьому відношенні має позитивний психологічний настрій, відсутність руйнівних емоцій, таких як заздрість, неприязнь до оточуючих, злість тощо. Доброзичливе ставлення до людей має стати правилом життя.

 

За матеріалами ХОЦГЗ Сімейний лікар Новосинявської

АЗП/СМ Кравчук В.І.