Фото без описуУ величне свято Різдво Пресвятої Богородиці громада древнього села Пилявки святкувало храмове свято - День села. З усіх-усюд прибули гості на пилявківську землю, у сільському клубі відбувалися урочисті заходи, старожилів вітали найменші жителі Пилявки.

Історія Пилявки бере початок з 14 ст. В історичних джерелах згадується Пилявка 1363 року. Походження назви населеного пункту пов’язано з річкою Іквою. Пилявка розташована на правому березі річки Ікви, за 15 км від районного центру та за 18 км від залізничної станції Пасічна на лінії Калинівка - Старокостянтинів. Населення - 385 чоловік. На мові племен франківського походження Іква означало - джерело. Коли оселились слов’яни, дали народну назву - Пилявка. Під час світової війни Пилявку загарбали айстро-німецькі війська. Пізніше захопили петлюрівці. Село було звільнене від ворогів 20 листопада 1920 року червоноармійцями. В березні 1923 року село ввійшло до Старосинявського району Проскурівського округу. У цей час працювала початкова школа, лікнеп і хата - читальня. У 1927 році створилися колективні господарства і об’єдналися в артілі.

Під час Голодомору 1932-33рр. на території села померло 127 чоловік. Пізніше почалися репресії - забирали чоловіків, які не хотіли йти до колгоспу і вивозили невідомо куди.11 липня 1941 року гітлерівці окупували Пилявку. 144 юнаків та дівчат було примусово вивезені на каторжні роботи до Німеччини. У ніч з 7 на 8 березня 1944 року село було звільнено від фашистських окупантів. Велика Вітчизняна війна забрала життя 61 жителя. Жителі Пилявки , в основному жінки, взялися за відбудову зруйнованого війною господарства. В 1944 році почала виходити газета «Радянське село», відновила роботу школа. В 1960 році відбулося об’єднання артілей ім. Б.Хмельницького (с.Пилявка, с.Карпівці) ім. Жданова (с.Пилява.) в одне господарство «Дружба». 14 березня 1986 року с.Пилявка було від’єднано від колгоспу «Дружба» і утворено колгосп ім. Б.Хмельницького.

Багата Пилявківська земля на щедрих і добрих людей . Гордістю села та нашого краю є ваш земляк, видатний письменник – Мельничук Іван Васильович, який в даний час проживає в Німеччині.

На сьогоднішній час в селі діє фельдшерський пункт, клуб, бібліотека, проводиться щонедільна, святкова служба в сільській Українській православні й церкві Різдва святої Богородиці на чолі з отцем Миколаєм.

Свої паї в оренду віддали фірмі СТІОМІ « Холдінг», є гарна співпраця із фірмою « Кернел».

Під час урочистих заходів у День села жителів привітали – керуюча справами апарату селищної ради Оксана Бондарчук, в.о. старости села Віра Котик, помічник народного депутата України Віктора Бондаря – Валерій Антонишин, земляк Микола Дорожко.

Ведучі заходу: Зоя Ткачук та Ніла Лотишко запросили усіх жителів привітати наймолодших мешканців села, це Максим Дубіневич, якому в.о. старости с.Пилявка Віра Котик передала подарунки від фірми «КЕРНЕЛ» та селищного голови.

Ведучі говорили:

- У вашому селі проживають родини, які понад 60 років живуть у парі, у злагоді, у мирі, любові і взаєморозумінні. Ми щиро вітаємо родини Романюків Ганни Андріївни та Василя Петровича, Попиків Василя Сидоровича та Ганни Іванівни.

Вітали багатодітні сім’ї, які мають троє і більше дітей: сім’я Кузіних Галини Василівни та Миколи Анатолійовича, котрі виховують п’ятеро дітей; Алєксових Оксани Миколаївни та Віталія Петровича, які виховують четверо дітей; сім’я Ільчук Людмили Анатоліївни та Володимира Євгенійовича Гусар Жанни Адамівни та Миколи Анатолійовича, які виховують по троє дітей. Особлива повага та шана сім’ї, яка виховує четверо своїх онуків і четверо прийомних дітей - це Стельмащук Ольга Григорівна та Стельмащук Микола Антонович. Хочеться побажати їм терпіння, наснаги, здоров’я, подяки від дітей та поваги від людей.

У цей день хочеться відмітити найстаріших жителів вашого села, яким понад 90 років: Шматлай Олену Степанівну, Романюк Ганну Іванівну, Цирульник Федора Панасовича. Ви прожили не легкі роки, але пережили життєві негаразди, виростили та виховали дітей, дочекалися внуків та правнуків.

В.о. старости Віра Котик вручила подарунки цим жителям Пилявки за сприянням агрокомпанії «КЕРНЕЛ».

У селі проживає Ковальчук Василь Миколайович, який пережив жахіття Афганської війни, і сьогодні його хвилює доля наших воїнів, які перебувають в зоні АТО. Адже зараз, в країні, нажаль, нелегкі часи. Багато людей воюють, відстоюють Незалежність нашої держави, в тому числі земляки із Пилявки Коромисло Сергій Васильович та Нагайчук Микола Володимирович.

На території Вашого села проживає ліквідатор Чорнобильської аварії Мельник Григорій Васильович. Щиро завдячуємо вам за вашу мужність і відвагу. Зичимо міцного здоров’я, достатку, добра.

Сьогодні в такий прекрасний день свята у вашому селі є іменинниця Павлюк Любов Степанівна ми усі щиро вітаємо вас.

Жителям цих подій вручено подарунки від БФ «Разом з КЕРНЕЛ». Учнівська молодь с.Пилявки вітали односельчан зі сцени, артисти районного будинку культури дарували мелодійні пісні, звучали теплі слова: «Вам бажаєм ми щастя й тепла, хай добром обдарує вас доля, хай Господь береже вас щодня, а печаль не турбує ніколи…»

Концертну програму свята продовжуть гості, артисти з м.Хмельницького: Микола Дорожко, поет та пісняр; брати Гжегожевські, відомі артисти Хмельниччини; Раїса Токар, телеведуча ТРК «Поділля центр»; Марина Клешната, солістка гурту ДАА «Козаки Поділля»; Ірина Федоровська, солістка театру ім. Старицького; Тамара Попик, лауреат осіннього фестивалю «ЗОЛОТО»; Раїса Ремінна, відомий золотий голос Хмельницького.

Ведучі завершили свято словами: «Хай лине пісня над селом, хай колосяться ниви, комори повняться добром, і будьте ви усі щасливі!» У дарунок виконали пісню «Я бажаю вам щастя й добра!».

Фото без описуФото без опису

 

Відділ культури.