Фото без описуУже стало гарною традицією для старосинявців проводити театралізоване дійство на березі річки Ікви з нагоди свята Івана Купала. І цього року з 6 на 7 липня Старосинявською селищною радою за підтримки народного депутата України Віктора Бондаря організовано та проведено  театралізоване дійство  з нагоди свята Івана Купала. На березі річки Ікви, не зважаючи на хмарну погоду, зібралося багато люду. Відповідальні служби забезпечили благоустрій та безпеку місця проведення, організували купальське багаття, встановлено батути, підготовлено гарячі українські страви – юшка, каша для учасників свята, морозиво для діток.

Театралізоване дійство розпочалося купальськими піснями та обрядовими хороводами із Водяним (зіграв роль Ярослав Дериглазов) та Купавою (роль виконала Ангеліна Шуляк).

Цікаві, різноманітні конкурси на швидкість, майстерність, оригінальність та творчість відбувалися на березі річки Ікви серед молоді краю: спортивні змагання із гирьового спорту – (гирі 16 кг та 24 кг), конкурс «Хто швидше сплете купальський віночок», «Хто швидше вип’є фруктовий сік», конкурс «У кого найдовша коса?» і «Хто швидше заплете косу?», «Кращий співак». Учасники отримали солодкі сувеніри та призи від народного депутата Віктора Бондаря.

У спортивних змаганнях в гирьовому спорті кращими стали: з кидання гирі 16 кг – 1м виборов Юрій Лучіцький; ІІ м Юрій Чернявський і ІІІ м – Роман Ярошенко; з кидання гирі 24 кг: І м – Іван Гурин; ІІ м –Юрій Чернявський; ІІІ м – Віталій Коломієць.

Свято відкрили: голова громади Віталій Здебський та народний депутат України Віктор Бондар. Побажали мешканцям  щастя, родинного тепла та затишку, міцного здоров’я, вручили спільні подяки:

  • Стасюку Василю Андрійовичу - водій автотранспортного засобу КП "Старосинявський комунгосп";
  • Кирилюку Ігорю Юрійовичу - вантажник КП "Старосинявський комунгосп";
  • Матіяшу Володимиру Сергійовичу - тракторист КП "Старосинявський комунгосп";
  • Леонтієву Олександру Миколайовичу -працівник місцевої пожежної команди с. Заставці;
  • Кисилишину Володимиру Григоровичу - працівник місцевої пожежної команди с. Пилява;
  • Холявському Артему Анатолійовичу - робітнику з комплексного обслуговування та ремонту будинків   Старосинявського Терцентру;
  • Пузируку Олександру Миколайовичу - начальник відділу освіти, молоді, спорту, культури Старосинявської селищної ради;
  • Поповичу Віктору Івановичу - начальник сектору превенції Старосинявського відділення поліції Староконстянтинівського ВП ГУ НП в Хмельницькій області, підполковник поліції;
  • Кот Оксані Іванівні - начальник сектору реагуванняпатрульної поліції №4 Старосинявського відділення поліції Староконстянтинівського ВП ГУ НП в Хмельницькій області, майор поліції;
  • Гуцалюку Андрію Миколайовичу - майстер виробничої дільниці Старосинявского РЕМ;
  • Кицуну Сергію Івановичу -  майстер виробничої дільниці Старосинявского РЕМ;
  • Заточному Олександру Володимировичу - майстер виробничої дільниці з експлуатації засобів Старосинявского РЕМ;
  • Колективу Старосинявської центральної районної бібліотеки (директор Іванець Ольга Миколаївна);
  • Колектив Саросинявського районного будинку культури (директор Лотишко Анатолій Васильович);
  • Духовому оркестру Старосинявської ОТГ (керівник Бояренко Анатолій Дмитрович);
  • Литвинюку Вадиму Володимировичу - диспетчер  34  ДПРП Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Хмельницькій області.

Також вручено спільні подяки усім колективам, які доклали зусиль і протягом тижня готували благоустрій, заходи та дійства до свята.

Народний депутат України Віктор Бондар розповів про співпрацю із селищним головою Віталієм Здебським на розвиток інфраструктури, вручив селищному голові Подяку народного депутата.

Селищний голова Віталій Здебський подякував особисто народному депутату України Бондарю Віктору Васильовичу  за підтримку святкових традицій та організацію святкової кухні, розважальних атракціонів, святкового концерту  для молоді та  дітей, подякував за співпрацю з реалізації інфраструктурних проектів і вручив Подяку Старосинявської селищної ради.

Фото без опису

Розмаїттям святкового вечора були театралізовані дійства молоді, організовані працівниками культури та РБК, юних аматорів Старосинявщини.  Мелодійні українські пісні дарували гостям юні виконавиці: Наталія Маринчак, Ульяна Гринь, Оля Данілкович та ансамбль РБК «Оберіг» (керівник Людмила Коваль).
Вразили учасників свята  оригінальністю та масштабами купальське багаття, обрядові танки дівчат  у  віночках під час театралізованого дійства на берегах  річки Ікви …

Свято проведено за підтримки народного депутата України Віктора Бондаря та організації свята Старосинявською ОТГ, коштів із селищного бюджету на захід не направлялося.

З історії свята:

Івана Купала, Купайла  -  традиційне східнослов'янське свято, яке відзначали вночі перед Івановим днем (24 червня за старим стилем). У зв'язку із введенням григоріанського календаря у 1918 р. церковне свято Різдво Івана Предтечі припадає на 7 липня. Свято отримало свою назву від імені християнського святого Івана.  Квінтесенцією свята є очищення з допомогою вогню і води, найдавніша форма  магічних дій. Це одне із чотирьох головних свят сонячного календаря. Ймовірно, свято було встановлено в часи, коли сонцестояння випадало на 24 червня. Святкували Купала здавна по всій Україні, щоправда з певними відмінностями в окремих регіонах.

Кожен із учасників мав можливість пригоститися гарячою юшкою, кашею, приготовленими на багатті, відпочити на природі. А діти поласувати морозивом, особливо радісно провести час на батутах, які встановлено на березі.

Фото та відео:

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Прес-служба ОТГ.