Фото без опису15 лютого минає 30 років з дня виведення радянських військ з Афганістану. Війна тривала понад 9 років, більш ніж 15 тисяч молодих хлопців склали голови на чужій землі, з них понад 3 тисячі українців.

Війна в Афганістані своїм чорним крилом торкнулася і нашого краю. Загинули 2 жителі Старосинявщини: Євген Шапко та Микола Поліщук. Афганська трагедія залишила невиліковну рану у серцях тих, хто брав безпосередню участь цій війні, хто втратив друзів, синів чи батьків.

На даний час чимало воїнів-афганців боронять цілісність і незалежність України на її південно-східних рубежах від зовнішньої агресії, передають свої військові навики та вміння. Серед них був і наш земляк, селищний голова Олександр Романенко, який загинув від ворожої кулі снайпера під час звільнення Іловайська. Воїни-інтернаціоналісти завжди були і залишаються прикладом мужності й відваги, патріотизму і відданості військовій присязі.

На території громади проходили заходи, приурочені 30-тій річниці виведення радянських військ з Афганістану та дню вшанування учасників бойових дій на територіях інших держав.

Заходи розпочалися спортивними змаганнями з волейболу на Кубок Євгена Шапка, які проходили в Старосинявському НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ст., гімназія» ім. Олександра Романенка.

Воїни-афганці на чолі з головою Старосинявської районної організації ветеранів Афганістану /воїнів-інтернаціоналістів Олександром Осадчуком за традицією відвідали могили побратимів, котрі загинули під час виконання військового обов’язку та відійшли у вічність уже в мирний час.

Фото без описуЦентральною вулицею селища пройшла урочиста хода у складі воїнів-афганців, ветеранів війни та праці, представників організацій та установ району, структурних підрозділів селищної ради.  Колону супроводжував духовий оркестр. Учасники ходи поклали квіти до монументу загиблим землякам воїнам-афганцям, меморіальної дошки воїна-афганця, загиблого в зоні АТО Олександра Романенка та Меморіалу Слави. Благочинний Старосинявського району Іван Задвірний відправив поминальну літію за полеглими воїнами.

Урочистості продовжилися в районному будинку культури, де воїнів-інтернаціоналістів привітали секретар Старосинявської селищної ради Наталія Гарник, голова районної ради Василь Олійник, перший заступник голови райдержадміністрації Надія Вікарська, голова районної організації ветеранів Афганістану воїнів-інтернаціоналістів Олександр Осадчук, голова районної організації Партії «Відродження» Валерій Антонишин.

Присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих учасників бойових дій на території інших держав.

Артисти закладів культури та аматорські колективи виконали пісні про події тих часів, які залишили глибокий емоційний слід в кожному серці.

Фото без опису