В Україні мають намір законодавчо закріпити гарантії держави надавати мінімальний розмір фінансової підтримки добровільному об’єднанню територіальних громад протягом п’яти років, починаючи з року наступного після об’єднання. Відповідний урядовий законопроект розглянули на засіданні Комітету Верховної Ради України  з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

У Мінрегіоні зазначили, що це дозволить державі приділити однакову увагу до всіх  громад, які об’єднуються на добровільних засадах, і фінансово допомогти їм перші п’ять років у відновленні і розбудові інфраструктури.

Субвенція на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад щороку, починаючи з 2016, передбачається у державному бюджеті. Скільки коштів такої субвенції отримує кожна з об’єднаних громад – розраховується виходячи з кількості сільського населення та площі сільської території таких громад.

Однак, враховуючи те, що кількість об’єднаних громад щороку зростає, за фактом обсяг субвенції на одного жителя громади з кожним роком зменшується. У Мінрегіоні такий стан речей вважають дискримінаційним по відношенню до тих громад, які перейшли на прямі міжбюджетні відносини в 2019 році або перейдуть в наступних роках.

Так, у 2016 році, коли на прямі міжбюджетні відносини перейшли перші 159 об’єднаних територіальних громад, загальний обсяг інфраструктурної субвенції складав 1 млрд грн або 1107 грн на одного жителя громади. У 2017 році об’єднаних громад було вже 366, а з 1,5 млрд грн субвенції, передбачених держбюджетом, на одного жителя громади припало 764 грн. У минулому році цей показник склав вже 536 грн, оскільки на прямі міжбюджетні відносини перейшли 665 ОТГ, а загальний обсяг інфраструктурної субвенції складав 1,9 млрд грн.

У 2019 році об’єднані громади у розрахунку на одного мешканця можуть отримати ще менше коштів субвенції. На прямих міжбюджетних відносинах з держбюджетом в цьому році – вже 806 ОТГ, а обсяг інфраструктурної субвенції складає 2,1 млрд грн. Це означає, що на одного мешканця ОТГ припадає 495 грн – удвічі менше, порівняно з 2016 роком.

Фото без описуФото без опису