Фото без описуВідбулося пленарне засідання 41-ої чергової сесії селищної ради, яке провів селищний голова Віталій Здебський . У роботі сесії взяли участь 22 депутати селищної ради, керівники структурних підрозділів та комунальних установ селищної ради, в.о. старост.

Депутати обрали лічильну комісію в складі: голова комісії Андрій Лакуста, члени комісії - Марія Омельчак, Володимир Дворніцький. На сесії внесено зміни до різних програм розвитку: «Про внесення змін та доповнень до Комплексної Програми профілактики злочинності, покращення координації та повсякденної (оперативної) діяльності громадських формувань з охорони громадського порядку на території Старосинявської селищної ради Хмельницької області»; «Про внесення змін до програми «Питна вода» Старосинявської селищної ради на 2016 -2020 роки»; «Про внесення змін до програми розвитку будівництва, реконструкції, ремонту та утримання вулиць і доріг комунальної власності Старосинявської селищної ради на 2016-2019 роки»; «Про внесення змін до програми розвитку комунального некомерційного підприємства «Старосинявський центр первинної медико-санітарної допомоги» на 2018 рік». Депутати взяли до уваги звіт про виконання селищного бюджету за 9 місяців 2018 року; звіт про виконання Програми розвитку системи лікувально – профілактичної допомоги хворим нефрологічного профілю Старосинявської селищної ради на 2016 – 2018 роки.

Фото без опису

На сесії затвердили перелік проектів, що реалізуються за рахунок субвенцій державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад у 2018 році; проголосували за затвердження Програми розвитку системи лікувально – профілактичної допомоги хворим нефрологічного профілю Старосинявської селищної ради на 2019 рік; прийняли Програму освітлення населених пунктів Старосинявської селищної ради на 2019-2020 роки; Цільову соціальну Програму “Молодь Старосинявщини ” на 2019-2020 роки; Програму розвитку комунального некомерційного підприємства «Старосинявський центр первинної медико – санітарної допомоги. Питання «Про внесення змін до селищного бюджету на 2018 рік», про що інформувала начальник фінансового управління виконавчого комітету селищної ради Мирослава Кузьмич, викликало обговорення в залі. Мирослава Михайлівна озвучила пропозиції постійних комісій до проекту рішення:

  1. Зменшити видатки по Програмі будівництва, реконструкції, ремонту та утримання вулиць і доріг Старосинявської селищної ради на 2016 – 2019 роки з оплати транспортних послуг в сумі 50,0 тис. грн.; направити дані кошти на районну лікарню – 20,0 тис. грн. (придбання коліс) та на Програму будівництва, реконструкції, ремонту та утримання вулиць і  доріг Старосинявської селищної ради на  2016 – 2019 роки в сумі 30,0 тис. грн. для придбання протиожеледної суміші.
  2. Збільшити дохідну частину селищного бюджету в сумі 74,0   тис. грн. на: Програму розвитку культури Старосинявської селищної ради на 2016 – 2018 роки в сумі 10,0 тис. грн. (поповнення бібліотечного фонду); Програма профілактики та боротьби зі сказом на території Старосинявської селищної ради на 2018 – 2019 роки в сумі 25,0 тис.грн. (придбання паливно – мастильних матеріалів); Місцева пожежна охорона – 17,0 тис. грн. придбання коліс для Пилявської МПК; Центр ПМСД – 22,0 тис. грн. для оплати правових інформаційно – консультативних послуг для оформлення ліценції на право впровадження господарської діяльності з медичної практики. Дохідну  частину бюджету уточнено на суму 3771,6 тис. грн. Депутат Володимир Кондратюк запропонував не витрачати кошти на інформаційне табло, а направити на ремонт сільських будинків культури.

Фото без описуДепутати розглянули і підтримали освітянські питання, про що інформував Олександр Пузирук, начальник відділу освіти, молоді, спорту та культури виконавчого комітету селищної ради; про затвердження актів списання житлових будинків та про надання дозволу на розробку детального плану території земельної ділянки по вул. Заводській, 99г в смт. Стара Синява Старосинявського району Хмельницької області, про що доповідала Людмила Стегніцька, завідувач сектору архітектури, містобудування виконкому селищної ради; про передачу водопроводу с. Іванківці комунальної власності Старосинявської селищної ради з балансу Старосинявської селищної ради в господарське відання на баланс КП ,,Старосинявський центральний водоканал №1, інформував Володимир Мельник, начальник відділу комунального майна, житлово- комунального господарства та інфраструктури виконкому селищної ради.

Питання «Про внесення змін до рішення сесії Старосинявської селищної ради від 13.07.2017р. № 2 «Про встановлення плати за землю на території Старосинявської селищної ради» викликало обговорення, головуючий поставив на голосування пропозицію депутата Віталія Дроздовського , щоби встановити ставку земельного податку за земельні ділянки під житловими забудовами 0,04% від нормативно-грошової оцінки землі. Після обговорення депутати не підтримали пропозицію, оскільки при зменшені відсотка втрати до селищного бюджету складуть більше 160 тис. грн., тому проголосували за проект рішення, де було 0,05%, при показникові в області – 0,36%.

Фото без описуДепутат Віталій Дроздовський вніс на розгляд сесії проект рішення "Про внесення змін до рішення від 10.08.2018р. № 01/2018 «Про розмір ставок орендної плати за землю на території Старосинявської селищної ради», щоби зменшити процент плати від нормативно грошової оцінки земель для будівництва та обслуговування будівель торгівлі із 8% на 3%, щоби підтримати підприємців. Виступив депутат Олег Лучіцький, який наголосив, що враховуючи середньообласний процент плати за землю та ситуацію в інших громадах, ми не можемо поставити такий низький відсоток, оскільки це є наповнення бюджету.

Я сам підприємець, чи не в кожного підприємця є кілька автомобілів, нехай не зовсім нових, є торгові точки, є прибутки, ніхто з підприємців не обанкрутився. Сьогодні питання стоїть про забезпечення людей похилого віку, надання допомог на лікування, підтримку дітей, реабілітацію хворих та утримання закладів соціальної сфери,- сказав  депутат. - То ви хочете зменшувати?  Це недоцільно.

Депутати не підтримали це питання. (Детальніше ВІДЕО на сайті Старосинявської ОТГ).

Окремо обговорено на сесії питання виділення коштів на заробітну плату працівникам районної ради та енергоносії за 2018 р. та закласти кошти на 2019р. Депутати висловили своє бачення проблеми, враховуючи першочергові заходи в селищному бюджеті. Депутат Галина Симчишина наголосила, що це питання детально обговорили на засіданнях постійних депутатських комісій, буде стабілізаційна субвенція на районну раду з державного бюджету в 2019р., яка перекриє борги. Це питання проблемне вирішується на рівні держави, воно виникло в інших ОТГ. У нас будуть  ще сесії, де зможемо розглянути цю проблему, потрібно подати усі розрахунки, які зараз відсутні, а тоді вирішувати.

З інформацією щодо можливості утворення посад інспектора праці в органах місцевого самоврядування виступила перший заступник голови райдержадміністрації Надія Вікарська; розповіла про наповнення селищного бюджету в основному завдяки діяльності аграрних підприємств.

Фото без описуЗаступник начальника відділу земельних відносин виконкому селищної ради Наталія Дзюба інформувала на запитання депутатів про неплатників податку за використання земельних ділянок, таких як ТОВ «Перспектива-ПРО» (автозаправка), «Ресілієнт», Сільгосптехніка та ін. Деяким надано дозвіл на зміну цільового призначення земель, проте ніхто нічого не робить. Відповідно потрібно ці питання вирішувати.

Селищний голова Віталій Здебський звернувся до керівника ветлікарні Михайла Кобля з проханням пояснити ситуацію відносно вакцинації домашніх тварин, оскільки селищна рада не стоїть осторонь цього питання. Так, у 2017 р. депутати затвердили Програму запобігання особливо небезпечним інфекційним та інвазійним хворобам тварин на території Старосинявської селищної ради на 2017-2018 роки» в сумі 55,0 тис. грн., (придбання паливно – мастильних матеріалів); у 2016 р. направили «Іншу субвенцію районному бюджету на придбання вакцини для щеплення проти сказу тварин, набоїв та засобів захисту та особистої гігієни під районну програму профілактики та боротьби із сказом в Старосинявському районі на 2016-2017 роки – 93,0 тис. грн. та підтримали Програму «Профілактика та боротьба із сказом на території Старосинявської селищної ради на 2016-2017 роки в сумі 10,0 тис. грн. - придбання антирабічної вакцини та 19,8 тис. грн. Головуючий запитав про діяльність ветмедицини, чи надана необхідна допомога домашнім тваринам?

Михайло Кобель інформував про вакцинацію домашніх тварин, яка була проведена. Депутати запропонували заслухати звіт з даних питань.

Порядок денний 41-ої чергової сесії вичерпано, селищний голова закрив засідання сесії селищної ради, подякував депутатам за плідну роботу. Сесія тривала чотири години.

 

Прес-служба ОТГ.