Фото без описуЩороку 14 грудня в Україні відзначається День учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, відбуваються заходи із вшанування людей, які ціною власного життя, здоров’я захищали населення від атому. З нагоди цієї дати біля пам’ятного знаку ліквідаторам на Чорнобильській атомній електростанції в центрі Старої Синяви відбулися заходи, під час яких працівники селищної ради, установ, організацій вшанували світлу пам'ять загиблих в 30-тикілометровій зоні атомного лиха та віддали шану живим учасникам ліквідації наслідків на ЧАЕС.

Поминальну літію відправив Благочинний Старосинявського району УПЦ КП Олег Макаровський.

До ліквідаторів та присутніх звернулися із словами вдячності за подвиг селищний голова Віталій Здебський, голова Спілки чорнобильців Старосинявщини Наталія Грицева, голова районної ради Василь Олійник, голова райдержадміністрації Василь Франчук.

- Ми глибоко вдячні всім учасникам ліквідації наслідків найбільшої техногенної катастрофи ХХ століття, які виявили героїзм, самовідданість та мужність в тих екстремальних обставинах, першими підставили своє мужнє плече військовозобов’язані – рятувальники, військові та представники органів внутрішніх справ, вони стали рятівною надією для населення Чорнобиля. Ця катастрофа відіграла важку роль в долі кожного, хто перебував в горнилі тих подій… - сказав селищний голова Віталій Здебський.- Низько вклоняємось усім ліквідаторам аварії на ЧАЕС нашого району, які 32 роки тому, не шкодуючи свого здоров’я і життя, працювали в 30-кілометровій зоні радіаційного лиха аби якомога швидше ліквідувати наслідки Чорнобильської трагедії, обмежити біду, тим, хто зупинив стихію некерованої ядерної реакції і зробив вагомий внесок у справу подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

Щиро бажаємо всім вам та вашим рідним і близьким міцного здоров’я, життєвої енергії, сімейного затишку, щастя, миру, добра й злагоди.

Селищний голова Віталій Здебський вручив грамоти селищної ради та грошові подарунки від народного депутата України Віктора Бондаря нагороджуваним.

Грамотами селищної ради нагороджено за високу громадську свідомість, професіоналізм, мужність, сумлінне і добросовісне виконання своїх громадських обов’язків та з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС:

  • Ліщишиного Сергія Васильовича , ліквідатора 1категорії наслідків аварії на ЧАЕС,
  • Зражука Миколу Івановича, ліквідатора 1категорії наслідків аварії на ЧАЕС,
  • Осадчука Миколу Яковлевича, ліквідатора 1категорії наслідків аварії на ЧАЕС,
  • Гашинського Дмитра Володимировича, ліквідатора 3 категорії наслідків аварії на ЧАЕС,
  • Чорненького Михайла Степановича, ліквідатора 2 категорії наслідків аварії на ЧАЕС,
  • Дорощука Леоніда Петровича, ліквідатора 2 категорії наслідків аварії на ЧАЕС.

Хай завжди поруч з вами буде людська подяка за ваші добрі справи!

Хвилина мовчання, рятувальники Старосинявського РС ДСНС увімкнули сирену, яка нагадувала про ті часи… Покладанням квітів до пам’ятного знаку Чорнобильцям вшановано пам'ять загиблих.

У творчості письменників особливо емоційно відображаються ці події:

«Ви чули, як плаче спустошена Прип'ять, за скоєний гріх розіп'ята живцем,
Прип'ята до неба, щоб вічності випить, щоб вмити від бруду змарніле лице?
регочуть іони малиновим дзвоном, вбиваючи блиск нерозкритих очей,
ридає вночі божевільна мадонна, приймаючи з лона холодних дітей
в бездонність ночей. І тихо ступає життя у полин,
І лине Чорнобильський дзвін…»

Пам'ять свята, хай ніколи не повториться подібне лихо, а всі живі будуть здоровими та щасливими.

Фото без опису

 

Прес-служба ОТГ.