Фото без описуУ передостанній тиждень листопада 2018 року в селах Старосинявської громади відбулися заходи, приурочені світлій пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 р.р. Акції «Запали свічку пам’яті», організовані в.о. старост сіл спільно із працівниками сільських закладів культури, педагогами та учнівською молоддю. До пам’ятних хрестів поклали квіти, пом’янули загиблих біля місць масових поховань.

Пам’ятні заходи відбулися в селах: Бабине, Олексіївка, Паньківці, Мшанець, Пишки, Ожарівка, Цимбалівка та ін.

Голодомори в Україні як розповідає історія, були неодноразовими масовими випадками загибелі людей від голоду на території УРСР, спричиненими зумисними діями сталінської влади і спрямованими на геноцид корінного населення. Найвідомішим і визнаним на міжнародному рівні голодомором є масове вимирання українців у 1932 - 1933 роках.

Визначення «голодомор» вживається також для голоду 1921 - 1923 та 1946 - 1947 років. За даними демографічних досліджень тоді в Україні втрати населення за різними підрахунками склали від 4 млн. людей до 12 млн.

Голодомор в Україні 1921—1923 — масове знищення корінного українського населення з ознаками етнічної чистки через мор голодом, в основному в південних областях Української СРР, в 1921–1923 роках, спричинене конфіскацією у селян і вивезенням хліба з УСРР до Російської СФРР, Західної Європи та Америки радянською владою в Українській СРР, під тиском влади Радянської Росії. В середньому по територіях, де компактно на той час мешкали українці, урожай був трохи нижчим від норми через посуху на півдні Української СРР, Кубані та Поволжі.

Третій голодомор,  який влаштувала народам СРСР російсько-комуністична диктатура 1946–1947, був спричинений не так повоєнним неврожаєм, як спланованою акцією сталінського Політбюро з метою забрати в селян залишки зерна і продати чи подарувати його братнім режимам в соціалістичному таборі. Так 1946 з СРСР вивезено 350 тисяч тонн зерна до Королівства Румунія, у 1947  - 600 тисяч тонн зерна  - до Чехословацької республіки, за тих два роки Польська республіка отримала з Радянського Союзу 900 тисяч тонн хліба. А в Молдавській РСР й південних областях Української РСР шаленів голод і лише за перше півріччя 1947 офіційно зареєстровано 130 випадків людоїдства. (ВІКІПЕДІЯ).

Учасники акції «Запали свічку» вшанували пам'ять земляків, котрі загинули в холодні дні Голодомору…

Фото без опису

 

Прес-служба ОТГ.