Понад 40 місяців (з червня 1941 року по жовтень 1944 року), а це 1225 днів і ночей , палахкотіла на українській землі страшна війна. 14 липня 1941 року німецько-фашистські загарбники окупували Стару Синяву, а 19 серпня 1941 року вчинили дику розправу над євреями. За расовою теорією, єврейський народ був ворогом рейху, з чого випливало одне - ліквідація. Голокост, або масове знищення євреїв, проводилось фашистами після окупації будь-якої країни.

19 серпня 1941 року в Старій Синяві есесівці зігнали до незакінченого доту, розташованого поблизу цукрового заводу, понад 460 осіб, в основному єврейського населення, та всіх їх розстріляли. У 2004 році на місці розстрілу встановлено меморіальний знак пам’яті жертвам Голокосту.

17 серпня на місці розстрілу єврейського населення відбувся захід-реквієм «Скорботна свічка пам’яті святої», участь в якому взяли працівники селищної ради, відділу культури, національностей, релігії та туризму, місцеві жителі. Заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів Світлана Лакуста, звертаючись до присутніх, зазначила:

«Дата 19 серпня 1941 року прошита чорною ниткою скорботи в календарі пам’ятних дат Старосинявщини. Саме в цей день, у велике православне свято Преображення Господнє або Яблучний Спас, фашистами було позбавлено життя 463 євреїв, які поховані в цій могилі.

Пам’ятаю з дитинства, коли навчалась у Старосинявській ЗОШ №2, у нас проводились уроки пам’яті, на які запрошувались очевидці цієї трагедії, пам’ятаю їхні спогади про те, що ще кілька днів після розстрілу на цьому місці ворушилася земля, до Заводської вулиці доносився стогін людей, яких було похоронено живими.

Ми сьогодні зібралися, щоб низько схилити голови перед пам’яттю цих безвинних людей.

Наш священний обов’язок: шанувати пам’ять всіх загиблих жителів району (жертв Другої світової війни, тих, хто не повернувся додому з війни на території інших держав, хто віддав своє життя за територіальну цілісність і недоторканість нашої держави на війні на Сході України).

Вічна пам’ять загиблим нашим землякам.

Також, користуючись нагодою, хочу подякувати трудовому колективу та учням Старосинявської ЗОШ №2 за те, що вони доглядають цю могилу».

Місцева жителька Галина Дереглазова поділилася спогадами своєї бабусі про ту страшну трагедію, закликала всіх присутніх зберігати в своїх серцях пам’ять про безневинних жертв.

Учасники заходу вшанували хвилиною мовчання усіх загиблих земляків та поклали квіти до меморіального знаку пам’яті.

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА

СТАРОСИНЯВСЬКИЙ РАЙОН

На території Старосинявського району існує два пам’ятних знаки, що увіковічують розстріляне єврейське населення.

19 серпня 1941 року у селищі Старій Синяві і селі Пиляві німецько – фашистські загарбники розстріляли сотні земляків єврейської національності.

смт. Стара Синява

У Старій Синяві, поблизу цукрового заводу, до незакінченого доту фашисти зігнали 463 мешканців єврейського населення і розстріляли всіх.

За білою, вимурованою уже після трагедії, невеликою стіною, з написом «Здесь покоится прах граждан Старой Синяви, расстреляних немцами 19.08.1941 года. Вечная пам'ять», залишились лежати навіки на Старосинявській землі цілі єврейські родини.

У 2004 році на місці розстрілу відкрито Меморіал пам’яті жертвам голокосту. На чорній надмогильній плиті напис: « На цьому місці під час Великої Вітчизняної війни 19 серпня 1941 року були розстріляні 460 євреїв та українців – мирних жителів м. Старої Синяви».

Щороку на це місце приїжджають звідусіль спадкоємці тих, чиє життя обірвалося у той трагічний день.

Село Пилява

Поблизу села Пилява фашистські нелюди зігнали євреїв з с. Пилява та с. Олексіївка і розстріляли 180 жителів сіл. У пам’ять про односельців в 2001 році відкрито пам’ятний знак. Трикутний гранітний камінь, на якому встановлено меморіальну дошку з написом « 19.08.1941 р. фашистами розстріляно 180 жителів с. Пиляви. Вічна пам’ять загиблим. Встановлено 19.08.2001 року». Пам’ятник встановлений з ініціативи голови райдержадміністрації Рейди В.Ф, при підтримці голови спілки села Гуменюка С.М. директора цукрового заводу Мартинюка В.М. та районної організації Аграрної партії.

с.Заставці

Єврейський цвинтар (Окіп – по - місцевому), на околиці села , де проходило поховання померлих осіб єврейської нації .