Фото без описуПід час пресконференції у межах форуму «Україна. Рік 2024» Президент Володимир Зеленський розповів про перспективи щодо озброєння для України, контрнаступ ЗСУ у 2023 році та плани на 2024 рік.

Основні і стратегічно важливі тези глави держави:

- 31 тисяча українських військових загинула в цій війні. Ні 300 тисяч, ні 150 тисяч, про що бреше Путін… Але тим не менш, кожна ця втрата - велика втрата для нас.

- Маю сподівання, що Конгрес США ухвалить позитивне рішення щодо допомоги Україні. Україна розраховує на підтримку Конгресу. Важливо, що йдеться передусім не про фінансову допомогу, а про зброю.

- Україна створює такий майданчик, на якому президент росії буде змушений визнати свій програш у цій війні та не зможе реалізувати жодних своїх планів.

- Щодо протестів польських фермерів біля польсько-українського кордону президент зазначив, що це  - «політична історія» та наслідок внутрішньополітичної боротьби у Польщі. Глава держави зауважив, що український уряд веде перемовини із урядом Польщі щодо врегулювання ситуації. Якщо ж перемовини не допоможуть досягти порозуміння, то Україна «буде захищати свій бізнес».

- Немає альтернативи в України і українців, ніж вибороти собі безпеку. Вона повинна бути гарантованою і нами – внутрішньою безпекою, нашою сильною армією, допоки ми не в НАТО, і також гарантіями безпеки від наших партнерів.

- За тезами про нібито його нелегітимність після травня 2024 року стоїть Кремль. Відповідні документи всі розвідки країн G7 мають.

- Україна не хоче, щоб їй нав’язували будь-який формат переговорів країни, які сьогодні не у війні. Ініціатива може йти тільки від України. На саміті G20 в Індонезії Україна вийшла з дипломатичною ініціативою та запропонувала Формулу миру, над реалізацією якої дуже наполегливо працює. Перший саміт миру може відбутися вже навесні поточного року у Швейцарії. У межах цієї зустрічі буде розроблено план і згодом – підготовлено спільний документ, який потім буде передано російській стороні.

- Третій рік повномасштабної війни – переломний. Від нього буде залежати формат закінчення війни. Нинішній рік є роком виборів, існує багато викликів ззовні та всередині. В цей переломний рік потрібна мужність і стійкість, щоб вижити.

Для нашої великої перемоги ми зобовʼязані і надалі бути обʼєднаними та підтримувати ЗСУ!

Ми сильні, бо ми єдині! Разом до переможемо!

Фото без описуФото без опису

 

Офіційні матеріали, Хмельницька ОВА.