Фото без описуУ спогадах постає Його образ – усміхнений, впевнений та радісний, із великим бажанням перемоги та процвітання рідній Україні… Звучить гімн Майдану «Пливе кача», і всі засмучено поринають у спогади. «Пам’ять… Вона нетлінна і вічна…  Гірка пам’ять! Вона ніколи не згасне!»,- говорять ведучі заходу із вшанування пам’яті Героя Ігоря Русого, відкриваючи меморіальну дошку пам’яті загиблому військовому.

«Пам’ять! Що залишається нам… Меморіальні дошки  - як символ про воїнів, які загинули захищаючи своїми грудьми рідну землю.   Шановні учні та вчителі, поважна громадо, дорогі присутні. Сьогодні ми зібралися з нагоди вшанування пам'яті Громадянина, Патріота та Захисника  своєї країни, Вчителя нашої школи, односельця,  Русого Ігоря Петровича, який загинув 29 травня 2022 року під час виконання бойового завдання в районі міста Золоте Луганської області, захищаючи цілісність і суверенітет нашої держави.

Сьогодні в навчальному закладі відкривається меморіальна дошка, пам’ятний знак, який знову і знову буде нагадувати нам про війну, про загибель людей, про людське горе…»,- розповідали під час пам’ятного заходу.

У вирішальний для країни час він без вагань пішов на захист своєї держави, бо ж знав, що повинен бути там, на захисті своєї Батьківщини. Тільки не думав, що ціною власного життя!

Хвилиною мовчання вшанували присутні світлу пам'ять односельців -  Шалатовського Вадима Володимировича, Русого Ігоря Петровича, Козіка Валентина Сергійовича, Дворжанського Олександра Олександровича, Горобця Олександра Анатолійовича та Братанюка Руслана Олександровича.

У своїх виступах кожен згадав  про великий вклад у розвиток освіти Старосинявщини Ігоря Петровича Русого, його неоціненний внесок в оборону країни та миру на цій землі. Виступили: селищний голова Віталій Здебський, Попик Олександр Федорович, перший заступник селищного голови з питань діяльності ради; друг загиблого Гурин Юрій Васильович; Пузирук Олександр Миколайович, начальник відділу освіти, молоді, спорту, культури виконавчого комітету Старосинявської селищної ради; Орловська Надія Михайлівна, старший викладач кафедри менеджменту та інноваційних технологій, методист науково-методичного центру виховної роботи Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти; Безкоровайна Галина Григорівна, перший заступник з гуманітарних питань Шепетівської територіальної громади; Таєнчук Віталій Павлович, директор Державного підприємства дослідного господарства «Пасічна» та син Героя Олег Русий.

Право відкрити меморіальну дошку надали дружині Русій Тетяні Василівні та синам Ярославу і Олегу.                      

До освячення дошки запросили  Макаровського Олега Івановича,  військового капелана та отця Михайла Куліна.

Вшанування їх пам’яті – це не просто наш святий обов’язок, це наша шана і подяка загиблим героям.

  «…Здається, ми знаємо, якою буде наша Перемога.  А вона точно буде. Питання лише часу і ціни. На жаль, уже дуже страшної ціни.  Ми не знаємо, скільки найкращих людей ще мають загинути, допоки згине ворог на нашій землі.  Але ми точно знаємо, що в день, коли наша Перемога таки прийде, ми всі будемо плакати і мовчати. Мовчати і плакати… І дякувати, дякувати, дякувати. Тим, хто повернеться. І тим, хто навіки янгол.  А поки стоїмо. Стоїмо, що є сил. Попереду важкі бої. Але наша Перемога прийде. І вона буде синьо-жовта! Слава Україні!  ГЕРОЯМ СЛАВА!»,- завершували захід ведучі.

ДОВІДКА: ВІДОМОСТІ про досягнення Русого Ігоря Петровича, вчителя історії та правознавства Пасічнянського ліцею імені Ігоря Русого

Рус

Рус

Русий Ігор Петрович працював у Пасічнянському ліцеї імені Ігоря Русого з 1988  року.  Має 39 років загального стажу.

Свою трудову діяльність розпочав у 1982 році в Антонінській середній школі Красилівського району на посаді піонервожатого.

З 1983 р. по 1985 р. проходив військову службу.

У 1990 році закінчив Кам’янець-Подільський державний педагогічний інститут ім.В.П. Затонського за спеціальністю історія.

У 1997 році Русий І.П. був переведений з посади вчителя на посаду директора Пасічнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів. З ініціативи Ігоря Петровича у 1996 році в школі засновано Дитячу громадську організацію «Гарт». Як директор започаткував міжнародне співробітництво за програмою “Педагоги за мир і взаєморозуміння”, реалізував освітній проєкт «Безперервна освіта. Дистанційне навчання». За сприяння Русого І.П. на базі сільської школи у 2002 відкритий перший локальний пункт дистанційної освіти від Хмельницького національного університету. Розроблено проєкти «Почесний вчитель», «Рейтингова система», «Стежками козацької  звитяги».

У 2002 році здобув другу вищу освіту у Центральному інституті післядипломної педагогічної освіти за спеціальністю «Менеджмент організації» та здобув кваліфікацію магістра менеджменту.

З 2006 року по 2010 рік  Ігор Петрович працював  на посаді начальника відділу освіти райдержадміністрації Старосинявського району. Перебуваючи на даній посаді, створив   Школу козацького гарту в  с. Пилява. Був ініціатором, розробником і реалізатором обласного освітньо-модульного проєкту «Стежками козацької звитяги». У рамках проєкту за ініціативи Ігоря Петровича як начальника відділу освіти розроблені програми елективних курсів «Стежками козацької звитяги»  та «Доба козаччини в українській літературі», які затверджені МОН,  та згідно програм створено посібники для вчителів, виготовлено форму, козацькі атрибути, налагоджено зв'язок  з різноманітними громадськими організаціями. Реалізовано акцію підтримки здібних та обдарованих дітей «VIVAT» та запроваджено премію ім. Дениса Мельника для нагородження кращих педагогічних працівників району.

З 2015 року по 2018 рік Русий І.П. працював на посаді голови Старосинявської районної державної адміністрації і забезпечував функціонування району в умовах підготовки до ліквідації. При цьому не змінив пріоритети свої діяльності, продовжував підтримувати освіту, краєзнавство, був принциповим керівником.

З 2018 року Ігор Петрович Русий повернувся на роботу в Пасічнянський ліцей, де продовжив викладати історію і право. Русий І.П. відповідальний, досвідчений педагог та умілий організатор. Учні  Ігоря  Петровича   є призерами обласних олімпіад з історії  та правознавства, обласного етапу конкурсу-захисту робіт учнів, членів МАН, переможцями та  призерами районних олімпіад з історії та правознавства.

Неодноразово брав участь у Міжнародних та Всеукраїнських науково-практичних конференціях, семінарах, у професійних конкурсах.

Русий І.П. є членом Національної спілки краєзнавців України, Почесним членом Центру дослідження  історії Поділля.  Був організатором  Міжнародної науково-краєзнавчої конференції  «Антонінський  край у просторі і часі».

Ігор Петрович –  професійний менеджер,  творча особистість, здатна долати стереотипи та знаходити нетрадиційні  шляхи розв’язання поставлених  перед школою завдань, створювати й використовувати інноваційні  технології. Русий І.П. є незмінним тренером спортивного клубу «Самсон», підготував 6 КМС. Було розроблено і реалізовано міжнародний проект «Сила, краса, здоров’я», співавтором якого був Ігор Петрович. Як наслідок, у Пасічнянському ліцеї відкрито спортивно-оздоровчий центр із сучасним обладнанням. Щорічно у Пасічнянському ліцеї, завдяки ініціативі Русого І.П., відбувався турнір пам'яті Вадима Шалатовського з силового триборства.

Русий І.П.  має друковані праці., є співавтором книги «Старосинявщина в історії та документах»

Русий І.П.   здійснював активну діяльність  щодо участі навчального закладу  у Всеукраїнському експерименті  за темою «Теоретико-методологічні засади  моделювання  розвитку  авторських шкіл»  на базі Пасічнянського НВК.

За успіхи у трудовій діяльності неодноразово нагороджувався почесними грамотами, подяками та грошовими преміями.

З початком повномасштабного вторгнення російських військ на територію України, Ігор Петрович з перших днів війни вступив до лав територіальної оборони. Як справжній патріот, він не міг залишитися осторонь того, що відбувається на території нашої держави, із травня 2022 року виконував військовий обов’язок на Луганщині у м. Золоте. 29.05.2022 року, під час ворожого обстрілу позицій ЗСУ, загинув.

За становлення та розбудову незалежної Української держави, утвердження української національної свідомості, за вагомі досягнення у галузях науки, освіти, культури, спорту та інші заслуги перед Старосинявською громадою та Україною  колектив Пасічнянського ліцею імені Ігоря Русого просить присвоїти звання «Почесний громадянин Старосинявської громади» Русому Ігорю Петровичу, жителю села Пасічна, вчителю історії та правознавства Пасічнянського ліцею імені Ігоря Русого, тренеру спортклубу «Самсон».

 Наш високий громадянський обов’язок – увічнити світлу пам'ять усіх полеглих за незалежність і територіальну цілісність України.

За матеріалами Пасічнянського ліцею