Європейська Комісія та італійська компанія Enel запустили спільний проєкт «Промінь надії». В межах цієї ініціативи Україні буде надано 5,7 тис. сонячних фотоелектричних панелей. 

Сонячні панелі загальною потужністю близько 2 МВт покриють до 11,4 тис. м² дахів громадських будівель. Механізм цивільного захисту ЄС допоможе із транспортуванням, яке заплановано реалізувати до літа 2023 року.

Президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн сказала: «Після моїх заяв у Києві місяць тому, сьогодні ми можемо оголосити, що перша партія сонячних панелей буде доставлена в Україну найближчим часом. Я хочу подякувати Enel, яка дарує Україні 5700 сонячних панелей. Ці сонячні панелі виробляються в Європі, в Катанії, за підтримки Європейського інноваційного фонду. Вони забезпечуватимуть електроенергією школи, лікарні та пожежні частини. Я переконана, що інші європейські компанії, а також країни-члени ЄС надихнуться цим першим кроком і допоможуть Україні виробляти чисту електроенергію».

У відповідь на цілеспрямовані російські атаки на українську енергетичну інфраструктуру ЄС надасть Україні 5,4 тис. генераторів. Сонячні панелі відіграватимуть аналогічну роль, оскільки дозволять громадським будівлям в Україні самостійно виробляти електроенергію.