Фото без описуСтаросинявська селища рада, як і кожна громада, не стоїть осторонь, а бере активну участь у наближенні дня нашої української Перемоги. Кожен житель нашої громади хоче бути причетним до цієї великої події. Наша громада відкрита  для людей, які потребують допомоги, так і для громадських чи волонтерських організацій, фондів, підприємців, небайдужих громадян для співпраці. Адже разом ми сила! Тільки разом ми здолаємо всі труднощі та побудуємо майбутнє, в якому буде мирне та спокійне життя.

Щоденні зусилля ми спрямовували на підтримку захисників України, підтримували і зараз дбаємо про переселенців. І щиро віримо в Перемогу України та її розвиток після перемоги.

Ось коротко основний звіт про зроблені справи в період із 24.02.2022р. по 23.02.2023р. на підтримку переселенців. Продовжуємо жити в умовах воєнного стану. Підприємства критичної інфраструктури працюють, а працівники селищної ради, спільно із жителями населених пунктів громади, трудяться для забезпечення продукцією наших захисників та тих, хто вимушено оселився в громаді. 

За 2022 рік повномасштабної війни у кожному населеному пункті  кипіла робота і кожен докладав максимум зусиль аби наблизити перемогу. Співпрацювали за цей період із благодійними організаціями та фондами, допомагаючи вимушеним переселенцям. 

Станом на 01 січня 2023 року 800 ВПО залишаються проживати в громаді. Продовжують ще прибувати переселенці з міст України, де ведуться важкі бої. На базі селищної ради з початку березня 2022 року продовжують працювати два координаційні центри з надання гуманітарної допомоги переселенцям.

З початку березня 2022 року в громаді було зафіксовано понад 3 327 переселенців, котрим надали необхідну допомогу – працювали власними силами та робили заявки на різні фонди. Глибоко вдячні за підтримку на надану допомогу усім, хто доклав зусиль та відгукнувся. 

Благодійна допомога надходила до Старосинявської громади від міжнародної гуманітарної організації:

- World Central Kitchen - надано 1600 пакунків продуктових наборів;
- БО «Міжнародний благодійний фонд «Руки друзів» надано (гігієнічні набори 100 шт., набір посуду 50шт., матраци 40 шт., підгузки дитячі 60 упак., 200 шт. ковдр);

- Хмельницьким регіональним відділенням асоціації міст України передано 30 пар сезонного дитячого взуття, яке отримали діти вимушених переселенців. Селищною радою було здійснено доставку речей гуманітарної допомоги.

- надходила гуманітарна допомога  (одяг) за сприянням народного депутата України Віктора Бондара.

Фермери та приватні підприємці Старосинявської територіальної громади допомагали із забезпеченням переселенців основними продуктами харчування (цукор, борошно, гречана крупа, макарони, олія, рис, пшенична крупа). 
Польська благодійна організація «STAY SAFE UA» (Стоян Олександр) надавали продукти харчування та одяг.
ТОВ «Астарта –Київ» - 321 пакет продуктових наборів.
БФ «Повір у себе» - 145 пакетів продуктових наборів.
ПрАТ «Хмельницькрибгосп» (жива риба) понад 2 т.
Парафії Христа Царя Всесвіту Римо-Католицької Церкви м.Хмельницького (настоятеля о.Миколи Лучинського) привезли одяг, взуття, засоби гігієни.
Фонду «Мадейра» надали грошову допомога, засоби гігієни, подушки, одіяла та ін. для вразливої категорії ВПО.
БФ «Рокада» надав  200 наборів - одіяла, подушка, спальний мішок, постільна білизна, гігієнічний набір, термос, кухонний набір, лампа, рушник.

Фото без описуЩиро вдячні за надану допомогу представникам Програми «U-LEAD з Європою», завдяки котрим ми спільно організували черговий транш допомоги (генератори 7 шт., гігієнічні набори 80 шт., сумка-пакет з особистими речами 50 шт., каремати 20 шт., спальні мішки 20 шт., вуличний освітлювач 1 шт., спальні мішки 20 шт., намет 1 шт., похідні ліжка 20 шт., вовняні ковдри 39 шт., ланцюгова пила 4 шт., ріжучі ланцюги 12 шт., бак для води 1000 л 1 шт.) 

Отримували гуманітарну допомогу для переселенців від міжнародних благодійних організацій БО «Товариства Червоного Хреста» (продуктові набори, медична та психологічна допомога надана нашим переселенцям), благодійного фонду «Карітас», Міжнародною організацією міграції надана необхідна побутова техніка для переселенців, де у населеному пункті була найбільша кількість ВПО.

Кожен населений пункт громади відігравав роль волонтерського штабу, дякуючи роботі  та організації допомог старост на місцях, депутатів селищної ради, членів виконкому, працівників соціальної сфери, жителів сіл та волонтерів допомога організовувалася систематично і за потребою.

Висловлюю вдячність усім жителям громади, хто допоміг з організацією продуктів харчування, за надання підтримки захисникам та гуманітарної допомоги нашим переселенцям. 

Завдяки цілеспрямованій організаторській роботі працівників ради в приватному секторі житла було тимчасово розселено близько 3327 вимушених переселенців, які прибули з м.Київ та Київської області, м.Херсон та Херсонської області, м.Миколаїв та Миколаївської області, м.Донецьк та Донецької області, м.Харків та Харківської області, м.Запоріжжя та Запоріжської області, м.Луганськ та Луганської області, м.Чернігів та Чернігівської області, м.Дніпро та Дніпропетровської області, Житомирської області, м.Одесса та Одеської області, м.Суми та Сумської області.

Успішно реалізували на території громади проєкт «Сади перемоги». Великі площі картоплі висадили та зібрали урожай у Лисанівському (0,43 га), Івківському (0,25 га), Паплинецькому (0,25 га), Пасічнянському (1,05 га), Пилявківському (0,60 га), Пилявському (1 га),  та по 0,10- 0,20 га в інших старостинських округах, загалом засадили картоплею 5,3 га. Урожай із загальної площі склав 55, 4 т.
Сьогодні завдання кожного з нас - забезпечення продукцією ВПО та захисників.

І нині продовжують працювати координаційні центри селищної ради з надання гуманітарної допомоги.

У селищній раді приймали заяви від власників житла, які надали прихисток переселенцям, для оформлення компенсації за комунальні послуги. Формували справи на оформлення допомоги, внесено до бази даних більше 1400 переселенців. У приміщенні ЦНАПу відділом з питань соціального захисту населення за електронною системою «Соціальна громада» внутрішньо переміщеним особам (вимушеним переселенцям)  формували та видавали довідки для отримання грошової допомоги, було оформлено понад 2000  справ про надання допомоги.

Уклін і шана вам, дорогі старосинявці, за самовіддану щоденну працю, високу активність у громадському житті, підтримку та розуміння, бажання та здатність здолати усі негаразди і разом йти до Перемоги України!

Миру, добра, благополуччя!

Із виступу  на заході до річниці повномасштабної війни в Україні
заступника селищного голови з  питань діяльності виконавчих органів ради 
Надії  ВІКАРСЬКОЇ