Фото без описуВчора, 14 лютого 2023 року, в  Міжнародний день дарування книг у читальному залі Старосинявської центральної бібліотеки відбулась презентація краєзнавчих книг Володимира Захар’єва «Вони» та «Дух їхнього часу, або Проскурів неофіційний».

Ініціатором проведення зустрічі став активний користувач бібліотеки,член виконавчого комітету, житель нашої громади Олег Лучіцький. У презентації взяли участь в.о. начальника відділу культури, національностей, релігії та туризму Старосинявської селищної ради Ганна Бортнік, представники установ та організацій, вчителі та учні Старосинявського ліцею імені Олександра Романенка  (керівник Буравська Т.А.), бібліотекарі, користувачі та небайдужі жителі громади.

Володимир Захар’єв (із Ватралів) знаний на Поділлі археолог, краєзнавець, журналіст, письменник та голова Хмельницького обласного осередку Всеукраїнської творчої спілки “Конгрес літераторів України”. Лауреат двох літературних, п’яти краєзнавчих, зокрема і Всеукраїнської премії «За збереження історичної пам’яті» ім. Леся Танюка. Неодноразово брав участь у соціокультурних заходах, організованих Старосинявською центральною бібліотекою.

Влітку 2012 року за сприяння ініціатора розкопок на Старосинявщині приватного підприємця Олега Лучіцького Володимир Захар’єв видав книгу “Мегалітичне поховання культури кулястих амфор з околиць с. Ілятка на Хмельниччині”. На черзі - науковий збірник “Подільський варіант культури кулястих амфор”.

Ведуча заходу бібліотекар І категорії Наталя Данілкович розповіла про життєвий та творчий шлях автора, представила присутнім його нові книги. Вона сказала: «Два захоплення, дві пристрасті - археологія та журналістика - і їхні похідні – Мархоцькознавство та література – тісно переплелися у житті Володимира Захар’єва. Впевнена, все цікаве чекає попереду».

В цікавій та доступній формі Володимир Анатолійович детально розповів, що спонукало написати дані книги, адже матеріали збирались протягом багатьох років. Презентував їх учасникам заходу та подарував бібліотеці для користування. Книги будуть потрібними у поділлізнавстві, мають чимале значення для пізнання новітньої історії та доповнюють біографічні відомості про представників Хмельниччини, які зробили свій внесок у розвиток тогочасного краєзнавства, місцевої літератури, археології та журналістики.

Слухаючи цікаву розповідь у присутніх виникли запитання до автора, на які він залюбки дав відповідь. Володимир Анатолійович наголосив також на тому, що молодому поколінню потрібно багато читати книг українських авторів, знати та вивчати історію рідного краю, берегти свій рід та неньку Україну.

Директорка бібліотеки Ольга Іванець щиро подякувала автору за тривалу співпрацю, за подаровані книги і висловила впевненість, що вони обов’язково знайдуть свого читача і стануть важливою частинкою фонду бібліотеки. Також вручила Володимиру Захар’єву Подяку за сприяння у поповненні фондів бібліотеки, активну громадську позицію та вагомий внесок у збереження і примноження історико-культурної спадщини Старосинявського краю.

Володимир Анатолійович є автором та співавтором багатьох збірок поезій та художньої прози, які  представлені на книжковій виставці «Тільки вперед і тільки з посмішкою». Бажаючі мали можливість після заходу ознайомитись з виданнями автора та зробити спільну пам’ятну світлину.

Презентація пройшла в дружній та цікавій атмосфері, учасники заходу  були задоволені, адже поповнили свої знання з літератури рідного краю.

 

                            За матеріалами КЗ «Старосинявська  центральна бібліотека»