Фото без описуСьогодні, 9 листопада, наша країна відзначає День української писемності та мови. Цей день українці святкують з 1997 року. Встановлений він указом Президента України на підтримку ініціативи громадських організацій у день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.

Він був письменником-агіографом, основоположником давньоруської історіографії, першим істориком Київської Русі, мислителем, вченим, ченцем Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова. Він є автором найдавнішої пам’ятки історіографії та літератури українців – "Повісті минулих літ". Цей твір складений на основі сучасних автору подій і архівних літописів, народних переказів та оповідань.

Фото без опису

У цей день усі свідомі українці на заході та сході, за кордоном та в діаспорі доєднались до написання радіо диктанту Національної єдності під назвою «Мій дім». Писали його бібліотекарі і читачі Старосинявської центральної бібліотеки, клубні працівники, працівники відділу культури, національності, релігії та туризму виконкому селищної ради під диктовку народної артистки України Ади Роговцевої, яка не могла читати цей диктант без щему й трепету. У тексті йшлося про наш дім, будинок, який зазнав руйнації від вибухів, проте не скорився двоголовій гідрі. Долучившись до Національного флешмобу присутні після написання диктанту висловили сподівання на відновлення незалежного Дому під мирним небом України. Звірити написаний диктант з авторським текстом буде можливість за кілька днів і до роботи над помилками. Для цього в бібліотеці діє книжкова виставка «О мово моя, душа голосна України!»

КЗ «Старосинявська центральна бібліотека»