Фото без описуЗа визначенням ВООЗ, психічне здоров’я – це стан душевного благополуччя, яке дає кожній людині можливість реалізувати власний потенціал, долати звичайні життєві стреси, плідно працювати.

В Україні Всесвітній день психічного здоров’я відзначають з 1992 року. І якщо у попередні роки метою було скорочення поширення депресивних розладів, шизофренії, хвороби Альцгеймера, наркотичної залежності, епілепсії та розумової відсталості, - згідно статистики в Україні 1,2 млн. жителів страждає психічними розладами і цей показник з кожним роком зростає; то у 2022 році – запобігання і подолання наслідків війни на психічне здоров'я українців.

Війна забирає життя й здоров’я, розлучає людей, змушує залишити домівки, роботу та звичне життя. Через повномасштабне російське вторгнення українці живуть в окупації, перебувають у полоні, зазнають насильства тощо. Все це впливає на їхній психічний стан і матиме вплив впродовж 5-7 років.

За попередніми оцінками Міністерства охорони здоров’я України, через війну психологічної підтримки потребуватимуть близько 15 млн українців. У зв’язку з цим в Україні стартувала Національна програма психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. Проєкт реалізується на базі Міністерства охорони здоров’я за підтримки першої леді України Олени Зеленської. Мета національної програми — надати допомогу кожному, чиє психічне здоров’я зазнало шкоди через війну, хоч би де вони перебували.

Для цього буде розбудована система психологічної допомоги з регіональною мережею, щоб кожен отримав ефективну підтримку. Передусім батьки й діти, люди літнього віку, переселенці, військові, жертви насильства, ті, хто втратив близьких, хто пережив полон, тортури чи окупацію.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у районах, постраждалих від конфлікту, вже нині кожна п’ята людина живе з певною формою психічного порушення. Крім того, в українців, які постраждали внаслідок війни ще з 2014 року, найчастіше спостерігаються: посттравматичний стресовий розлад (32 %), депресія (22 %), тривожність (17 %) тощо.

Серед внутрішньо переміщених осіб, що потребували психологічної допомоги, 74 % дорослих не отримали її вчасно. Через повномасштабне вторгнення рф 44 % українців — майже половина — тимчасово розлучені з родиною. Це неймовірно важко для психіки, тим паче, що невідомо коли вдасться возз’єднатися знову.

Якщо ви відчуваєте, що не в змозі самостійно впоратися зі стресами і проблемами у вашому житті, обов’язково зверніться за професійною допомогою. Це допоможе уникнути можливих негативних наслідків стресу. Не займайтеся самолікуванням без консультації фахівця!

Будьте уважними один до одного та оберігайте власне психічне здоров’я. Миру усім і скорішої Перемоги!

 

 

Директор КНП «Старосинявський ЦПМСД», Надія Ананьєва

лікар-психіатр