Фото без описуСьогодні 28 липня 2022 року в читальному залі комунального закладу «Старосинявська центральна бібліотека» Старосинявської селищної ради відбулась інформаційна година «Україна: утвердження незалежної держави», присвячена Дню Української Державності. У заході взяли участь фахівці Старосинявської районної філії ХОЦЗ, Летичівського бюро правової допомоги, працівники відділу культури, представники установ та організацій Старосинявської територіальної громади.

Ведуча заходу бібліотекар Олена Поліщук наголосила, що сьогодні важливий день в житті нашої держави та кожного українця. Ми відзначаємо День Української Державності. Вона також повідомила, що ввести нове свято запропонував Президент України Володимир Зеленський. За його словами, «точка відліку» української державності - заснування Києва, столиці Київської Русі й сучасної України. Тому нове свято відзначається 28 липня - у день хрещення Київської Русі. Це свято звертає увагу на те, що Українській державності не тридцять, а понад тисяча років. Про введення нового свята Володимир Зеленський повідомив у 2021 році під час святкування 30-ої річниці Дня Незалежності України й одразу написав відповідний указ.

У залі прозвучав Славень України. Далі ведуча розповіла історію хрещення Київської Русі-України та запросила присутніх переглянути відеролик про становлення Української Державності.

Юні користувачі бібліотеки Кароліна Поліщук та Софія Демко ознайомили з важливими сторінками історії Української Державності. А юрист Летичівського бюро правової допомоги Оксана Куцоконь розповіла про символи України та значення терміну «державність».

На даний час наша країна переживає нелегкі часи і бореться за свою державність. Територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. У цей день віддаємо належну шану патріотизму і мужності громадян, які і сьогодні на даний час постали на захист демократичних цінностей прав і свобод людини та громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору. Тому учасники інформаційної години вшанували хвилиною мовчання Героїв Небесної Сотні та українських військових, котрі загинули під час виконання службових обов’язків в зоні ООС, героїв, учасників сучасної російсько-української війни, які віддали найдорожче – власні життя за право свого народу жити вільно на богом даній землі.

Фото без опису

На завершення заходу присутні ознайомились з тематичною книжково-ілюстративною виставкою, на якій представлені книги від Українського інституту книги та присвячені важливій події в житті Української держави – 30-річчю Незалежності. Книги з’явились на світ завдяки конкурсу «Книжкові проекти до 30-ї річниці Незалежності України», який був ініційований Міністерством культури та інформаційної політики. За результатами цього конкурсу відібрані кращі видання з історії становлення і розбудови української держави, біографії видатних українців, довідники і порадники з вивчення рідної мови, цікаві видання про туристичні магніти України. Завершився захід віршованими рядками В. Сосюри «Любіть Україну», які прочитали К. Поліщук та С. Демко.

До Дня Державності у сільських закладах культури відбулися інформаційні години, тематичні виставки: ,,Україна - свята і єдина'', організована завідуючою сільським клубом в с.Ілятка; проведено до Дня Української Державності захід «В єдності - наша сила» - перегляд літератури у Бабинському СК та місцевій бібліотеці; відбулася тематична виставка "Мрія одна - незалежна Україна" - перегляд літератури у Заліссянському СБК та місцевій бібліотеці.

Працівники бібліотеки щиро вітають всіх з Днем Української Державності! Бажають щастя, миру і добра. Слава Україні! Героям Слава!

 За матеріалами центральної бібліотеки