Фото без описуДнями начальник Старосинявської ДПІ ГУ ДПС у Хмельницькій області Галина Гук взяла участь у виробничій нараді з представниками Cтаросинявської селищної ради, під час якої розглянуто питання проведення спільних заходів, спрямованих на сплату сум грошових зобов’язань в умовах воєнного стану та погашення податкового боргу платників податків, як основних джерел наповнення бюджетів громад.

Під час зустрічі Галина Гук проінформувала присутніх про основні зміни у податковому законодавстві, зокрема щодо Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 №2120-ІХ, Закону №2142-IX, Закону №1914-IX, Закону №1946-ІХ, тощо. Також розповіла про обов’язковість погашення податкового боргу, виконання бюджетних призначень травня, акцентувала увагу на необхідності сумлінного виконання платниками податкового законодавства задля наповнення бюджету та підвищення обороноздатності держави.

Керівник податкової інспекції зазначила, що на сьогодні суттєвим резервом наповнення бюджету залишається добровільне щорічне декларування доходів, у т.ч. громадян, які самостійно обробляють власні земельні ділянки чи паї площею понад 2 га, та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції, а також фізичних осіб – орендодавців, які надають власні земельні ділянки чи паї в оренду громадянам, які не є суб’єктами господарювання, та отримують дохід у вигляді орендної плати. Нагадала , що задекларувати доходи за 2021 рік платники вже можуть зараз за допомогою електронного сервісу «Декларація про майновий стан і доходи» на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті (розділ «ЕК для громадян») та сплатити до бюджету відповідні платежі.

Також податківець ознайомила присутніх з кампанією одноразового декларування, впродовж якої громадяни, що придбали активи за кошти, податки з яких не були сплачені, мають право їх легалізувати. Посадовець детально розповіла хто з громадян може скористатися правом на податкову амністію, які об’єкти підлягають декларуванню та за якими ставками. Також надала рекомендації щодо заповнення одноразової декларації через Електронний кабінет.

Учасники зустрічі також обговорили питання обов’язкової реєстрації суб’єктами господарювання найманих осіб та оплати праці у розмірі не менше мінімальної заробітної плати, нагадали про наслідки використання найманої праці без належного оформлення для роботодавця (фінансові санкції) та для працівника (відсутність соціальних гарантій).

«Сумлінна сплата податків допоможе нашій державі в умовах воєнного стану реалізувати соціальні гарантії та підтримувати належну обороноздатність країни. В свою ж чергу у податковій службі готові надавати консультативну підтримку оперативно, як суб’єктам господарювання так і представникам органів місцевого самоврядування, готові реагувати на звернення та забезпечувати якісний податковий сервіс», - підсумувала Галина Гук.

 

 

Галина ГУК, начальник Старосинявської ДПІ

ГУ ДПС у Хмельницькій області