Фото без опису554 мільйони гривень державної допомоги на проживання нарахували для внутрішньопереміщених осіб за березень та квітень у Хмельницькій області. До управлінь соціального захисту звертаються люди, яким ця допомога ще не надійшла.

Про це Суспільному розповів заступник директора департаменту соціального захисту населення Хмельницької обласної державної адміністрації Вадим Маруняк.

Анна переїхала з Краматорська у перші дні повномасштабної війни разом із донькою. Як розповіла жінка, потрібні документи для нарахування допомоги на проживання у Хмельницькому подала у квітні.

«31 березня ми отримали статус внутрішньопереміщеної особи. Аби отримати допомогу потрібно було знову звертатись, писати заяву та додати розрахунковий рахунок. Це я зробила в першій половині квітня, але перше нарахування я отримала першого травня за 2 місяці», - розповіла переселенка з Краматорська.

Після отримання статусу внутрішньопереміщеної особи людина має право отримати допомогу на проживання. Зі слів заступниці начальника відділу грошових оплат та компенсацій Управління праці та соціального захисту Хмельницької міської ради Аліни Гарват, для цього необхідно подати заяву, номер банківського рахунку та довідку внутрішньо переміщеної особи. Працівники управлінь соціального захисту опрацьовують заяви та призначають щомісячну допомогу на проживання.

«Для внутрішньопереміщених осіб, які є працездатними нараховується дві тисячі гривень. Для осіб з інвалідністю та діток – три тисячі гривень», - говорить Аліна Гарват.

Заступник директора департаменту соціального захисту населення Хмельницької обласної державної адміністрації Вадим Маруняк назвав причини затримки грошей внутрішньопереміщеним особам:

« Це пов’язано із затримкою фінансування. Перед усім ми говоримо про те, що із затримкою виплат також пов’язані помилки в персональних даних громадян, які не точно вказали прізвище, помилилися в літері чи цифрі, в ідентифікаційному коді, в рахунку банку», - каже Вадим Маруняк.

Коли отримають гроші внутрішні переселенці, розповіла в ефірі Національного телемарафону міністерка соціальної політики України Марина Лазебна:

«Я думаю, що на початку червня ми профінансуємо заяви внутрішньопереміщених осіб за березень-квітень», - сказала Марина Лазебна.

Як розповів Вадим Маруняк, з першого травня допомогу на проживання отримуватимуть люди з тих громад, де відбуваються активні бойові дії.

Фото без опису