Фото без описуОднією з найболючіших проблем в громаді, та й в країні загалом, є боротьба зі стихійними сміттєзвалищами. Такі ділянки сміттєзвалищ утворюють самі мешканці на узбіччях доріг, ярах, біля недобудованих будівель, на закинутих земельних ділянках. Адже набагато легше викинути сміття біля річки чи понад дорогою, аніж укласти договір з КП "Старосинявський комунгосп" на вивезення твердих побутових відходів…

Хоча всі розуміють – це отрута для нашого здоров’я, небезпека для здоров’я наших дітей та й вцілому, стихійні смітники загрожують погіршенням екології. Один із таких стихійних сміттєзвалищ існує за межами населеного пункту у с. Іванківці, яке накопичувалося місцевими жителями десятками років, і є додатковим навантаженням на селищний бюджет та створює фінансові проблеми.

Нещодавно хтось із житель села Іванківці підпалив дане сміттєзвалище, таким чином вирішив його "ліквідувати", проте завдав роботи надзвичайникам і наніс шкоди екології - вигоріло більше 2 га. сміття та сухої рослинності. Надзвичайникам довелось проводити роботи з ліквідації пожежі майже цілий день. За даним фактом була викликана поліція, яка зафіксувала подію. З метою уникнення подальшого накопичення твердих побутових відходів на цій земельні ділянці за ініціативи депутата Старосинявської селищної ради Олександра Миколайця, який надав дизпаливо для підгортання залишків відходів, трактором Т-150К Пилявської місцевої пожежної команди (тракторист Василь Антонюк) здійснено упорядкування території. Також попередньо оголошено жителям с. Іванківці про проведення благоустрою на місці сміттєзвалища, але відгукнулися на даний захід лише окремі громадяни села, це: Тетяна Фегурел, Тарас Шафінський, Катерина Захаренко, Наталія Гудима, Григорій Скрипник, Віктор Вірять, Микола та Лідія Рикун. Усім дякую за небайдужість до збереження природи, хто прийняв участь у даному заході.

Постійно діюча комісія з питань поводження з безхазяйними відходами на території Старосинявської селищної ради постійно здійснює виїзди на території громади, під час яких обстежує територію селища та старостинських округів, виявляє факти захаращення території та наявність несанкціонованих сміттєзвалищ. На даний час у селах Йосипівського старостинського округу (Йосипівка, Іванківці, Уласово-Русанівка) укладено лише 56 договорів з населенням на вивіз твердих побутових відходів, відповідно до яких КП "Старосинявської комунгосп" здійснює вивезення сміття з населених пунктів. Закликаю усіх громадян згуртуватися і здійснити заключення договору з нашим комунгоспом, це дасть можливість кожномую громадянину утилізовувати сміття, при цьому не порушуючи законодавство та зберегти природні ресурси нашим нащадкам. Під час виїзду комісія з питань поводження з безхазяйними відходами на території Старосинявської селищної ради фіксує випадки порушення Правил благоустрою населених пунктів та захаращення території сміттям і направляє на розгляд адміністративної комісії селищної ради. Комісією встановлюються власники сміття, які власними силами зобов’язані прибрати стихійне сміттєзвалище та понести відповідальність згідно чинного законодавства України. Якщо власника сміття встановити не вдається, відповідальність за наявність безхазяйних відходів несе власник земельної ділянки, на якій дане сміття розміщене.

Старосинявською селищно радою проведено ряд заходів щодо ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ. Силами КП "Старосинявської комунгосп" за кошти селищного бюджету у минулому році ліквідовано чотири стихійні сміттєзвалища у селах громади. Таким чино вдалось вивезти «гори» сміття, які мешканці населених пунктів звозили протягом тривалого часу.

Інформую, що викидання сміття у місцях, спеціально не пристосованих для цієї мети, тягне за собою відповідальність, встановлену законом. Так, у ст. 42 ЗУ “Про відходи” зазначено, що особи, винні в порушенні законодавства про відходи, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільну чи кримінальну відповідальність за порушення встановленого порядку поводження з відходами, що призвело або може призвести до забруднення навколишнього природного середовища, прямого чи опосередкованого шкідливого впливу на здоров’я людини та економічних збитків. Тому будьте обачливі, бережіть навколишнє середовище!

Фото без опису


 

Іван ЛУЦЕНКО, староста сіл Йосипівка, Іванківці,

Теліжинці, Уласово-Русанівка.