Фото без описуВиїхавши за кордон українці стикаються з низкою питань, що потребують вирішення, зокрема легалізацією перебування і оформлення статусу біженця (міжнародного захисту). Слід зауважити, що окрім відомого усім статусу біженця актуальним є ще один інструмент – «тимчасовий захист».

Загалом, особи, які виїхали з України 24.02.2022 та пізніше можуть отримати в державах ЄС тимчасовий захист або статус біженця.

Тимчасовий захист не означає отримання статусу біженця, втім, особи, які отримали тимчасовий захист в ЄС, можуть у будь-який час подати заявку на отримання статусу біженця. Отже, у чому різниця між статусом біженця і тимчасового захисту і на який з них краще подаватися українцям, що вимушено покинули Батьківщину?

 Перш за все, тим хто залишає територію України варто знати, що тимчасовий захист та статус біженця є різними правовими категоріями, які мають різні юридичні наслідки. Особи, які перетинають кордон часто плутаються в термінах, здебільшого оперуючи поняттями "біженець" і тому, при зверненні за допомогою, можуть неправильно визначитись з категорією захисту, яку насправді хотіли б отримати в ЄС.

Хто має право отримати? За отриманням статусу біженця може звернутись особа, яка: (1) має обґрунтовані побоювання стати жертвою переслідувань за ознаками раси, релігіій, громадянства, політичних поглядів; (2) знаходиться за межами країни своєї національної належності; (3) не в змозі, або не бажає користуватися захистом своєї країни.

Строк дії. Статус біженця гарантує право безстрокового проживання на території відповідної держави. Статус біженця може бути відкликаний одразу, коли з'являються докази, які вказують на те, що є підстави для його перегляду, але припинення війни в Украіїні не буде автоматичною підставою для його позбавлення.

 Процедура отримання. Отримання статусу біженця передбачає проходження досить тривалої адміністративноії процедури (від 6-ти місяців), яка розпочинається зі звернення особи з заявою про отримання статусу біженця до компетентного органу виключно тієї держави, кордон якої вона вперше перетнула. В кожній державі ЄС процедура розгляду заяви має свої особливості, як то, наприклад, вилучення паспорту особи до закінчення 6-ти місячного строку розгляду заяви, заборона працевлаштування протягом цього строку, заборона покидати державу перебування, обов’язкове проживання у відведеному державою місці (неможливість зняти квартиру чи жити з родичами) тощо.

Права: Статус біженця передбачає досить схоже коло прав, як і тимчасовий захист, але головна різниця в тому, що не всі права стають доступними особі, яка перетнула кордон, одразу з моменту звернення з заявою про отримання статусу біженця. Так особі з відповідним статусом надається:

  • - житло (як правило, це спальне місце в центрі для біженців);
  • - безкоштовне харчування
  • - медична допомога (обмежена);
  • - безкоштовний проїзд у громадському транспорті;

Але головною особливістю при зверненні за отриманням статусу біженця є те, що протягом 6 місяців особа не може працевлаштовуватись, поки йде розгляд її заяви про надання статусу біженця, навіть, якщо до цього часу особа жила та працювала в цій державі.

Тож беззаперечно, якщо особа, яка перетинає кордон, має намір повернутись в Україну по закінченню військових дій, оптимальним варіантом для такої особи буде отримання тимчасового захисту, адже сама процедура є швидкою, а права, які вона гарантує надаються особі одразу з моменту звернення, на відміну від тривалої процедури оформлення статусу біженця.

https://rada.info/upload/users_files/04402824/970c8e02eac1cfd8a4562bdf0d50ea31.pdf

За матеріалами «Visit Ukrain