Фото без описуСьогодні у календарі професійних свят - Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва. Відділ культури, національностей, релігії та туризму Старосинявської селищної ради був утворений на підставі рішення 4 сесії Селищної ради 7 скликання від 02.02.2016 року № 52 та керується Положенням про Відділ культури.

Аналіз соціокультурної ситуації в громаді, здійснений у 2021 році, свідчить про те, що в цілому вдалося зберегти мережу установ культури, мистецьких закладів, забезпечити підтримку діяльності аматорських колективів Старосинявської громади. Мережа закладів культури на сьогодні налічує 37 клубних закладів - з них 24 функціонує, 20 бібліотек та 2 дитячі музичні школи, які мають свої класи у селах Нова Синявка, Пилява, Адампіль, Паплинці, ЗОШ №2 (цукрозавод) і нараховують 238 учнів.

У закладах культури працюють творчі працівники, які сприяють підвищенню ролі народної культури і професійного мистецтва, історико-культурної спадщини та забезпечують населення культурними послугами.

Фото без описуФото без опису

Осередком забезпечення культурними послугами населення є Старосинявський будинок культури, яким щороку спільно з сільськими клубними закладами проводиться різнопланова культурно-мистецька, освітня та методична робота. У 2021 році було проведено естафету «Від села до села» (концертна програма за участю молоді та колективів, гуртки, виставки), присвячену 30-ій річниці Незалежності України. Щороку проводяться тематичні свята та заходи, спрямовані на популяризацію рідного краю.

На території громади в закладах культури діють колективи художньої самодіяльності, а саме: вокальний ансамбль «Беріжок», ансамбль сопілкарів Адампільського СБК, фольклорний колектив «Бужанка» Новосинявського СБК, ансамбль народної пісні «Візерунок» Пасічнянського СБК, фольклорні колективи Бабинського СБК, Буглаївського СБК та Івецького СК, вокальний ансамбль Цимбалівського СБК, танцювальні колективи Липківського СК. Колективи художньої самодіяльності селища, а саме: народний ансамбль української пісні «Терниця», вокальне тріо «Елегія», дует Старосинявського БК, солісти: Анатолій Лотишко, Павло Вікарський, зразковий оркестр народних інструментів та танцювальні колективи Старосинявської мистецької школи. Важливо, що при Старосинявському БК діє жіночий аматорський вокальний ансамбль «Берегиня», до складу якого входять учасники поважного віку.

Фото без опису

Старосинявська ЦБС проводить відповідну роботу з обслуговування користувачів, забезпечення їх інформацією та книгою, формування та збереження бібліотечного фонду, піднесення ролі бібліотек в суспільному житті громади. Бібліотеками ведеться соціокультурна та просвітницька діяльність. До ювілейних та пам’ятних дат в бібліотеках організовані книжкові інсталяції та перегляди літератури та ін.

Роль культури має велику вагу. Культура – це життєва сила суспільства: історія, традиції, мистецтво, самобутність народу. Культура підвищує якість життя, концентрує соціальний досвід багатьох поколінь, накопичує знання про світ і є важливою частиною життя кожної людини та суспільства в цілому. Саме культура робить людину особистістю, і про це варто пам’ятати кожному.

Шановні працівники культури та аматори народного мистецтва! Прийміть найщиріші вітання та найкращі побажання з нагоди професійного свята.

Ви даруєте людям радість, несете культуру до кожного серця, кожної душі, а разом з тим своєю плідною творчою працею звеличуєте рідну Старосинявську громаду і Україну! Ваш творчий внесок у розвиток культури громади заслуговує на слова щирої вдячності! Нехай здійсняться всі ваші життєві плани, надії і мрії, а кожен день вашого життя буде світлим і сонячним і дарує нові життєві перемоги. Нехай ніколи не згасає творчий вогник у ваших серцях!

 

З повагою, відділ культури, національностей,

релігії та туризму виконкому

Старосинявської селищної ради.