Фото без описуВ історію відійшов день 28 жовтня -  пам’ятна дата в  календарі, яка відзначається в Україні  щорічно, у 2021 році виповнилася 77-ма річниця визволення України від фашистських загарбників. 

З історії: в ході Німецько-радянської війни (1941–1945) саме на території України відбулися ключові битви за визволення Європи від фашизму. У ході визволення України силами чотирьох Українських фронтів, які нараховували понад 2,3 млн. осіб, протягом січня 1943 – жовтня 1944 було проведено низку наступальних операцій.

27 жовтня 1944 року звільнено Ужгород, 28 жовтня радянські війська вийшли на сучасний кордон України.

Пам’ятна дата встановлена  відповідно до Указу Президента України Віктора Ющенка  від 20 жовтня 2009 року.

77 років тому міста та села України були остаточно звільнені від фашистських загарбників. Найбільша цінність будь-якої держави - люди - отримали мирне небо над головою.

«За роки окупації на території Хмельницької області від рук фашистів загинуло більше як 470 тисяч мирних громадян та військовополонених, 117 тис. чоловік було вивезено на каторгу до гітлерівської Німеччини, спалено 27 сіл, напівзруйновано 530 населених пунктів, знищено 430 промислових будівель підприємств, 16 тис. виробничих приміщень сільськогосподарських підприємств. Збитки завдані окупантами народному господарству становили понад 18 мільярдів 571 мільйон карбованців у довоєнних цінах,»- за інформацією Хмельницької ради обласної організації ветеранів.

Пам’ять тих, хто самовіддано рятував рідну землю і здобув перемогу над окупантами, назавжди жива у наших серцях!

Прес-служба ТГ