21 ЖОВТНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЙОДОДЕФІЦИТУ
Однією з умов міцного здоров`я є правильне харчування, котре збагачене вітамінами та мікроелементами. Йод – це другий мікроелемент після заліза, який є життєво необхідний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм.
При нестачі надходження в організм із їжею йоду виникають йододефіцитні захворювання, які загрожують виникненню серйозних порушень у роботі людського організма:
- порушення обмінних процесів;
- відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;
- неуважність та пригнічений настрій;
- збільшення щитовидної залози;
- затримка росту та інтелектуального розвитку у дітей;
- зниження розумової активності у дорослих;
- загроза переривання вагітності;
- рак щитовидної залози;
- погіршення пам’яті;
- погіршення слуху;
- підвищення холестерину;
- сухість шкіри, втрата її еластичності;
- порушення роботи кишківника;
- відчуття холоду;
- різке зниження чи підвищення маси тіла;
- набряки;
- біль у серці і часта задуха;
- випадіння волосся тощо.
Таку шкоду для організма часто неможливо компенсувати, тому для профілактики йододефіциту достатньо регулярно вживати продукти, збагачені йодом:
- йодовану сіль;
- морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
- риб’ячий жир;
- білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);
- морську капусту (ламінарію);
- овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат, солодкий перець);
- фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);
- яйця;
- молоко
- яловичину
- волоські горіхи.
На жаль, йододефіцит в Україні зумовлений низьким вмістом даного мікроелемента в грунті та воді, саме тому близько 70% українців страждають від його нестачі. Дана статистика вказує, що вже сьогодні потрібно почати профілактику йододефіциту!
Лікар – кардіолог Матіяш Н.В.