Фото без опису9 жовтня 2021 року – жителі  Йосипівки  святкували день села. У величне релігійне свято Івана Богослова біля сільського будинку культури села Йосипівка відбулися урочисті заходи, присвячені храмовому святі села. Зі словами привітання виступали: секретар Старосинявської селищної ради Світлана Лакуста, староста сіл Іванківці, Йосипівка, Уласово- Русанівка, Теліжинці Іван Луценко, які у своїх промовах щиро вітали жителів села зі святом, побажали міцного здоров’я, миру і добробуту в кожній родині. 

Під час святкового концерту відзначили агроформування: ТОВ "Агроінвестзерно"(керівник Олександр Сьомкін), СФГ"Поділля"(керівник Андрій Сопрук), ТОВ"Поділля Агропродукт"(керівник Віталій Корнієнко),  які сприяють розвитку інфраструктури населеного пункту.  Окремо подякували за допомогу в організації свята  СФГ "Миколаєць А.Г."(керівник Андрій Миколаєць) та особистому селянському господарству Юрію Гутовському.

Святковий концерт відкрив колектив Старосинявського будинку культури у складі Анатолія Лотишка, Ніли Лотишко та Зої Ткачук, дарували мелодійні українські пісні та гарний настрій присутнім. Також святковою піснею, та віршем про Україну та рідний край привітала Марія Гутовська.

Жителів с. Йосипівка та гостей свята частували святковим короваєм, козацькою кашею, рибною юшкою та морозивом.  Святковий день став яскравою сторінкою історії села Йосипівка та згуртував жителів у велику дружню родину.

Фото без описуЗ історії села ЙОСИПІВКА. Село Йосипівка засноване в кінці ХІХ століття. В ті часи ця місцевість входила до складу шляхетської Польщі. Місце, де розташоване село, називалось Курупачина, через те, що на полях водилось багато куропаток.

Неподалік населення було розташоване інше село – Нова Синявка. У ньому жила поміщиця Рудська із своєю сім’єю. У неї було два сини. Коли один з них одружився, поміщиця купила цей наділ в 300 га землі йому в подарунок, назвавши в честь нього майбутнє поселення Юзефівською.

Юзик Рудський, якого вважали вже поміщиком на цій землі, збудував хатки і закупив кріпаків у, ближніх селах. Юзик Рудський закінчив Краківський університет архітектурний факультет. Зробивши власноручно план маєтку і вибравши мальовниче місце, він привіз із Польщі людей, які збудували його. Маєток було споруджено у 1890 році. Будинок цей залишився і до нинішнього дня. Розташований він у дуже мальовничому місці. Навколо споруди росте сад, біля саду – ставок.

Розташування села досить вигідне, грунт родючий. Кріпаки які працювали на пана, займались землеробством. Обробляли землю у давнину дерев’яними знаряддями праці. Вирощували на полях пшеницю та цукрові буряки. Збирали урожай косами та серпами, молотили ціпами, буряки копали вручну.

У 1890-1892 роках в селі була збудована церква. У 1986 році її було розібрано в зв’язку з аварійним станом, тому що зроблена вона була з дерева. Закладено церкву було на свято Івана Богослова, тому в селі зберігся звичай відзначати це свято як свято села.

Злидні й поневіряння, важка непосильна праця визначала весь побут села Йосипівна до 1917 року.

Поміщик Юзик Рудський в 1913 році віддав свої землі в оренду цукровому заводу. Залишив сам маєток, забрав з собою золото. Він прислав замість себе у село Фіялковського – довірену людину, який приїхав з двома сестрами і був у селі до 1917 року під час революції Фіялковський, все що зміг, вивіз з маєтку Рудського і сам залишив його.

Біднота, яка після петроградського повстання громили поміщиків садиби і ґуральню у Новій Синявці, хотіли розвивати і маєток Рудського. Але один із жителів села, який був при старому режимі офіцером – Прокіп Лісовий – не дав цього зробити.

У 1918 році з допомогою П.Лісового люди почали ділити між собою землі поміщика Рудського, з 1919 року в селі діяла початкова школа. Розташована вона була в тому ж приміщенні, що і церковно – приходська. Було у ній 4 класи. Закінчивши цю школу, діти ходили у Стару Синяву, де продовжували своє навчання.

Після війни село перейменовано з Юзефівки на Йосипівку.

Фото без опису

 Прес-служба Старосинявської ТГ.