Фото без описуУ велике релігійне свято Перша Пречиста – Бабине відзначало день села. До цього заходу тамтешні працівники культури із Галиною Холодняк, старостою сіл Бабине, Дубова та мешканцями підготували патріотичне мистецьке дійство. Організували захоплюючу концертну програму, виставку народних майстринь, зокрема, вишуканих вишивок, цікавих малярських робіт, а тутешні господині пригощали прадавньою вкраїнською кухнею.

Одна ініціатива була особливо помітна у святкових виступах: молоде суцвіття бабинських талантів дарувало землякам та гостям цікаву концертну програму. На подвір'ї сільського будинку культури продумано облаштували імпровізовану сцену, встановили музичне обладнання, із якого звучали відомі вкраїнські твори та запрошували сельчан на захід. Під супровід хвилюючої національної мелодії Анастасія Горбатюк і Людмила Ліщук, ведучі, відкрили свято: «Серед полів, лісів та пагорбів село моє чудове, там на світанні запахи медові. Теплом вітрів овіяні хати, і в цьому краї народились ми». А дует у складі А.Волинець і А.Качуріної подарували пісню «Я бажаю». Далі до слова запрошують почесного громадянина Старосинявської громади, відомого лікаря, українця-патріота, який у буремні дні Революції Гідності на Майдані, у столиці врятував не одне життя – Федора Пилиповича Міщенка, який говорив про історію села Бабине чи Бабинець, ділився спогадами про тривожні дні Революції Гідності, говорив про патріотизм, любов до України і малої Батьківщини.

– Наш край завжди славився своїми чорноземами і людьми, які плекають на рідній землі найсвятіший із всіх скарбів – хліб, - продовжують ведучі. – У нас в Україні ведеться так, що хліб у хаті – то багатство, сіль – то гостинність і щирість. Нашу Вітчизну називають хлібним краєм, бо люди, що жили тут, – українці, були великими працелюбами, вміли гарно обробляти землю і ростити на ній хороші врожаї. Відомо з давніх-давен, коли зібрано врожай і комори та стодоли заповнені збіжжям, наш народ відзначає Обжинки.

У професійному виконанні Анжели Міщенко та Ігоря Кравчука зазвучала хвилююча пісня «Зеленеє жито». Зачаровував усіх глядачів і гарний спів Тараса Гарника.

Галина Холодняк, староста села, вітаючи односельчан, акцентувала увагу на розбудові рідного села, яке є часточкою незалежної Української держави.

І знову А. Горбатюк і Л. Ліщук говорять про невтомні роботящі руки бабинських господарників, бажаючи, щоби хліб, як сонце сяяв на столі, у кожній хаті, домі, колективі. «Уклін земний працівникам землі, вам сіячі, плугатарі – спасибі», – наголошують про важку, копітку працю хліборобів, відзначаючи кожне одноосібне чи сільськогосподарське підприємство, зокрема, Олександра Голомаху ("Вікторія"), Олену Романенко, начальника відділу соціальної політики і Галину Юзву, менеджера ТОВ "Енселко Агро", Василя Кузика ("Надія"), Віктора Сторожука (ФГ "В. Сторожука"), Миколу Сідорука ("САМ-Я"), Віталія Кравчука (ФГ "Віталія Кравчука") і Віталія Таєнчука (ДПДГ "Пасічна"). А віночок вітальних музичних творів дарували талановиті земляки, учасники сільської художньої самодіяльності – Г.Гарник, дуети у складі А. Волинець і А. Качуріної, Н. Бай, Н.Сороки, А. Міщенко, О.Сороки, жіночий вокальний гурт («Восьмий колір», «Над Бугом рікою», «Човен», «А ми дівчата з України», «Тиха вода», «Розпустили кучері дівчата» та ін.).

– Роде наш красний, роде наш прекрасний: не цураймося, признаваймося, бо багацько нас є! - ведуть далі концертну програму ведучі, кажучи про українське родинне дерево, яке виростає із наших родин, утворюючи державу. «Кожна сім'я, кожна господа – це неповторна квітка загального букету, ім'я якому – Бабине, – наголошують А. Горбатюк і Л. Ліщук, – Ми по праву пишаємося родинами хлібодарів, вчителів, медичних працівників, підприємців. Та найбільшою окрасою нашого краю є багатодітні родини».

Дійсно, скільки ж треба материнських і батьківських сил, ласки і любові, щоб зростити і виховати дітей справжніми громадянами. Якої ж треба батьківської мудрості, щоби вивести дітей у самостійне життя хорошими людьми. Тож хай ніколи не обміліє джерело батьківської ласки і любові. Хай справжнє сімейне щастя панує у родинах. І ведучі запрошують сім'ї сімох багатодітних родин, котрим вручають подарунки і квіти. Не оминають увагою й родини, які створили міцні сім'ї, котрі живуть у парі понад п'ятдесят років. Особлива пошана та увага, безперечно, була найстарішим поважним мешканцям Бабино, яким за дев'яносто років, це – Фаїні Романюк, Галині Кравчук та Марії Гончарук.

– Ми живемо у складний час, - підкреслюють ведучі, - коли здавалося б сонячні промені нам сяють, коли не чути поблизу гуркоту гармат. Але, можливо, десь зараз ведеться бій, і в атаку йдуть солдати. Низько вклоняємося ветеранам Другої світової війни, ветеранам, котрі брали участь у Афганістані, сучасникам – воїнам, захисникам-патріотам, котрі боронять нині наші кордони у зоні АТО. Тож вклоняємося їм за героїзм, велику самопожертву заради волі та процвітання України.

Марина Чмілевська і Віталіна Янкович, подарували музичний твір, а хлопчики Іван Кузьмич і Олександр Кондратюк трепетно декламували поетичні рядки про мужність і безстрашність наших бійців, які нині захищають вкраїнську землю від російського агресора.

Сердечні вітання линули і з вуст ведучих на адресу місцевих працівників освіти, медицини, соціальної сфери, а пісенне вітання дарували Н.Сорока і А.Міщенко. Організатори свята сільгоспвиробникам, багатодітним родинам, ветеранам праці, старожилам та воїнам вручали від спонсорів подарунки і квіти. На завершення святкової програми дівчата в національних строях на вишитих рушниках винесли запашні й духмяні короваї. Працівники культури і сільські аматори художньої самодіяльності продемонстрували майстерність у підготовці заходу, бо кожен творчий номер концертної програми демонстрував мистецьке уміння, тому глядачі зустрічали голосними та бурхливими оплесками. Село, як і його жителі має свою біографію. Ведучі провели присутніх віртуальними історичними стежками Бабина. До речі, вперше в письмових записах це село згадується ще у 1893 році. Мальовничий куточок Старосинявського краю – громада села Бабине виколихала у своїй колисці й багато відомих земляків.

Організатори та учасники дійства створили чудову атмосферу, яка нагадувала довгоочікувану зустріч великої дружньої родини. Жителі не поспішали розходитися, тож захід продовжився масовим гулянням, частуванням юшкою із риби, приготування якої курирувала Світлана Гарник, яку готував Микола Кривицький, а на шашлик запрошував Олександр Качур із сином Петриком, молодь розважалася на дискотеці.

ПОДЯКА. Старосинявська селищна рада , староста сіл Бабине, Дубова Галина Холодняк, щиро дякують за допомогу в організації проведення свята в с.Бабине керівникам фермерських господарств: Олександру Голомах,

Віктору Сторожку, Миколі Сідоруку, Василю Кузику, Віталію Таєнчуку, Віталію Кравчуку, керівництву Благодійної організації "Благодійний фонд " Разом з Кернел" Ігору Потоцькому , керівнику відділу соціальної політики ТОВ " Енселко - агро" компанії Кернел Олені Романенко.

Прийміть щиру вдячність і добрі побажання здоров'я , миру, затишку в оселі, добра в сім'ї і щастя в кожному новому дні.

Фото без опису


Підготовлено за матеріалами старости села Бабине Галини Холодняк,

редактора газети «Колос» Надії Біловус.