Фото без описуВ Старосинявській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Хмельницькій області розпочалась інформаційно-роз»яснювальна кампанія щодо роз’яснення основних положень Закону України від 15 червня 2021 року № 1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

Так, відбулось ряд робочих зустрічей із платниками податків, громадянами щодо обговорення одноразового добровільного декларування активів фізичних осіб, у яких взяла участь начальник Старосинявської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Хмельницькій області Галина Гук.

Начальник ДПІ акцентувала увагу учасників зустрічей на роз’ясненні правил застосування норм Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» № 1539-ІХ.

«Закон передбачає, що з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року українці можуть задекларувати свої активи та сплатити з них збір до бюджету. Водночас держава обіцяє не карати їх за ухилення від сплати податків за законом. Це декларування має бути добровільним та одноразовим. При цьому податкова амністія стосується лише активів, які були здобуті до 1 січня 2021 року з доходів, з яких не були сплачені податки. Це може бути нерухомість, валюта, цінні папери. А от готівку декларувати не можна - гроші треба покласти в банк і лише потім включити до декларації», - зазначила начальник ДПІ Галина Гук.

Також присутнім доведено інформацію за якими ставками оподатковуватимуться задекларовані активи під час одноразового декларування, які активи можуть бути задекларовані,хто зобов’язаний задекларувати, які строки для подання спеціальної декларації.

«На добровільне декларування активів відведено рік - з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року. Проєкт декларації Міністерством фінансів вже розроблено. В податковій службі України спеціалісти працюють над створенням програмного забезпечення для подання такої декларації через електронний кабінет платника податків. Тож саме час уважно вивчити всі норми прийнятого закону та прийняти для себе виважене рішення щодо необхідності подання такої декларації», - зазначила Галина Гук.

Керівник податкової інспекції звернула увагу учасників зустрічі, що для отримання додаткової інформації можна звертатись до Старосинявської ДПІ за телефонами: 2-02-86 та 2-03-36.