Фото без описуТема захворювання на корона вірусну інфекцію та як вберегтися від цього, - досить хвилююча на сьогодні. І звісно, краще б її ніколи не торкатися, але час поставив свої вимоги, тому в даному матеріалі зібрано найбільш актуальні запитання жителів громади про коронавірус, які адресовано головному лікарю КНП «Старосинявський ЦПМСД», голові постійної депутатської комісії з питань освіти, культури, молоді, фізкультури і спорту, охорони здоров’я та соціального захисту селищної ради Надії Олександрівні Ананьєвій.

Коротко про вірус, що він собою являє?

Фото без опису-COVID-19- гостра респіраторна хвороба, спричинена коронавірусом SARS-CoV-2. Тяжкість перебігу захворювання залежить від багатьох факторів. Основною групою ризику тяжкого перебігу хвороби чи смерті є літні люди та люди з хронічними захворюваннями. Захистити себе та інших від інфікування допоможуть прості й корисні звички: використовуйте захисні маски, користуйтеся дезінфектантами, мийте руки і тримайте дистанцію понад 1,5 м. Новий коронавірус 2019 року (SARS-CoV-2) спричиняє розвиток респіраторних захворювань (зокрема гострої респіраторної хвороби COVID-19) і може передаватися від людини до людини. Вірус міститься у крапельках, які людина виділяє під час кашлю чи чхання. Збереження відстані - це гарантія безпеки. Це фактор переривання поширення збудника, а відтак, і хвороби на COVID-19. Тому заразитися майже неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви перебуваєте на значній відстані.

- Якщо робити аналіз статистичних даних захворюваності, якими вони є на сьогодні?

-Станом на 16 квітня кількість людей, які захворіли коронавірусом Covid-19 від початку пандемії в Україні, – 1 921 244 (+17 479 за попередню добу). Летальні випадки – 39 096 (+438 за попередню добу). Вилікувалися – 1 465 820 (+12 054 за попередню добу).

Загалом у світі: понад 139,7 млн людей захворіли від початку пандемії (+838 тис. за попередню добу), майже 3 млн померли (+13 858), майже 118,8 млн вилікувалися (+610 тис.).

Станом на 9.00 16.04.21р. на Старосинявщині кількість хворих на COVID-19 від початку пандемії становить 1057 чол. ( + 7 нових випадків). Лікується на даний час 107 чол., з них 3 дитини. 31 - стаціонарно в інфекційному відділенні Старокостянтинівської БПЛ, 76 - амбулаторно, під наглядом сімейних лікарів, 927 - одужали. Кількість летальних випадків - 23.

Яка є вакцинація від COVID-19? Чи усі вакцини безпечні?

-Вакцинація від COVID-19 дозволить українцям захистити себе і свої родини, щоб повернутися до звичного життя. Усі вакцини - безпечні й ефективно формують імунітет. Щеплення - добровільні й безоплатні.

Дорожня карта з проведення вакцинації від COVID-19 в Україні визначає, що вакцинація відбуватиметься етапами. Спочатку вакцинують усіх, хто найбільше потребує захисту і допомагає іншим.

Серед пріоритетних груп - люди, найбільш уразливі до COVID-19 або від яких залежить життєдіяльність країни, надання допомоги громадянам та їхній захист. Здебільшого до цих груп входять ті, хто взаємодіє з великою кількістю людей, працівники системи охорони здоров’я, а також усі, хто ризикує отримати серйозні ускладнення.

Що скажете про кількість вакцинованих осіб?

-В Україні станом на 16.04.2021 року 432 815 осіб отримали 1 дозу вакцини, 5 осіб отримали 2 дози вакцини. Станом на 02.04.2021 року першу дозу вакцини проти коронавірусу SARS CoV - 2 й коронавірусної хвороби COVID-19 отримали 300 мешканців Старосинявщини препаратом Covishield, який, попри іншу назву, є ідентичним вакцині Oxford-AstraZeneca AZD1222, але виробляється за ліцензійною угодою в Індії. Вакцина розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською компанією AstraZeneca. Дозволена для екстреного використання в Європейському Союзі та інших країнах. Протягом першого півріччя Україна може отримати від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca/Oxford у межах глобальної ініціативи COVAX. Україна також уклала контракт на купівлю вакцини за кошти державного бюджету. 22 лютого вакцина зареєстрована для екстреного застосування в Україні. Невдовзі планується поставка вакцини Sinovac Biotech.

- Про китайську вакцину наразі йде мова. Які можуть бути наслідки після щеплення, чи варто їх боятися?

- Наказом МОЗ від 09.03.2021 № 419 було зареєстровано ще одну вакцину «Короновак вакцина для профілактики СOVID-19 (вирощена з використанням клітин VERO), інактивована». Вакцина Sinovac Biotech — це інактивована вакцина, розроблена китайським фармацевтичним підприємством, що спеціалізується на виробництві вакцин проти гепатиту та грипу. Азербайджан, Бразилія, Китай, Чилі, Індонезія та Туреччина дозволили вакцину для екстреного використання для імунізації своїх громадян. Китай дозволив використовувати вакцину виробника Sinovac Biotech для імунізації широкого загалу. За наявними дослідженнями станом на 25 березня 2021 року ефективність вакцини становить 83,5% після щеплення двома дозами. Ця вакцина містить у своєму складі інактивований вірус. Організм реагує на нього та виробляє імунітет. Схоже працюють вакцини проти поліомієліту, грипу.

Вакцину Sinovac Biotech водять внутрішньом’язово. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози вакцини з інтервалом у 14-28 днів.

Наприкінці 2020 року Міністерство охорони здоров’я України підписало контракт на постачання 1,9 млн доз вакцини від коронавірусу виробництва Sinovac Biotech. Перша партія з 215 тис. доз вакцини Sinovac Biotech, придбана за державні кошти, надійшла в Україну 25 березня.


Реакції на вакцину такі: вакцинація від COVID-19 допоможе розвинути імунітет до вірусу. Ваш організм може певним чином реагувати на вакцину, це означає, що ваше тіло вибудовує захист. Такі реакції на місці щеплення є нормальними: біль; набряк.

Також можуть виникнути такі загальні реакції: гарячка; озноб; головний біль; втомлюваність. Ці реакції є нормальними та минають за кілька днів після вакцинації.

Якщо ви відчуваєте дискомфорт, зверніться до лікаря за рекомендаціями. Також ви можете так полегшити місцеві симптоми: накладайте прохолодні компреси на місце щеплення; легко розминайте руку, в яку робили щеплення; пийте багато рідини.

Як проводиться вакцинація у громаді?

-На Старосинявщині вакцинація проводиться у пунктах щеплень (смт. Стара Синява, вул. Грушевського, 15, колишнє відділення гінекології). Медичні працівники здійснюють вакцинацію всіх людей відповідно до етапу проведення імунізації за попереднім записом. Вакцинація за допомогою мобільних бригад з імунізації планується там, де доступ до закладів охорони здоров’я буде ускладненим або неможливим (для маломобільних верств населення). Імунізація проводиться у виїзному режимі в спеціально організованих місцях для людей, які цього потребують.

Для того, щоб повноцінно імунізуватися від COVID-19, необхідно отримати дві дози однієї вакцини. Отримання однієї дози вакцини - це один раунд вакцинації. Отже, кожен етап вакцинації матиме два раунди. Кожен раунд триватиме в середньому 20 днів залежно від вакцини, етапу вакцинації та способу, яким буде вакцинуватися пацієнт - у постійному пункті щеплення чи з допомогою мобільної бригади.

Як підготуватися до вакцинації?

-Дотримуйтеся стандартних рекомендацій, щоб убезпечити себе від захворювання під час візиту мобільної бригади з імунізації чи відвідування пункту щеплення. Тестуватися на антитіла чи антигени до COVID-19 перед чи після щеплення від COVID-19 не потрібно. Обов’язковою є згода на вакцинацію, оскільки вакцинація від COVID-19 є добровільною.

Ви маєте надати згоду на вакцинацію перед щепленням, якщо не зробили цього раніше. Щоб безоплатно вакцинуватися від COVID-19, пацієнт має бути зареєстрований у Реєстрі пацієнтів електронної системи охорони здоров’я. Зареєструватися можна в будь-якого лікаря, зокрема лікаря-спеціаліста. Ви вже зареєстровані, якщо: маєте укладену декларацію з лікарем, який надає первинну медичну допомогу; отримуєте ліки за програмою “Доступні ліки”; отримували електронне направлення в лікаря.

Ви не зможете вакцинуватися від COVID-19, якщо не зареєстровані в Реєстрі пацієнтів ЕСОЗ.

-Чи може вакцина спричинити захворювання на COVID-19?

-Вакцина від COVID-19 не може спричинити захворювання. Проте ви можете отримати першу дозу вакцини уже інфікованим, коли симптоми хвороби ще не розвинуті.

Організм може реагувати на введення вакцини. Загальна слабкість або підвищення температури - це звичайна реакція на вакцину від COVID-19. Ці симптоми зникають за кілька днів після вакцинації.

Проте якщо з’являються яскраві симптоми захворювання на COVID-19, наприклад, висока температура, постійний кашель, втрата або зміна нюху чи смаку, слід пройти обстеження та протестуватися на COVID-19.

Невідкладно повідомте свого лікаря про будь-які тяжкі побічні реакції, що виникли після вакцинації від COVID-19.

Розкажіть, будь ласка, про вакцинація різними вакцинами.

-Ситуація з постачанням вакцини стала критичною не тільки для України, а й для світу загалом. Третя хвиля коронавірусу та поширення мутованих штамів змушує уряди країн, які виробляють вакцини, використовувати препарат для щеплення своїх громадян, а не продавати його за кордон. Це уповільнює глобальну боротьбу з пандемією та ставить під питання можливість повторної вакцинації одним і тим же препаратом.

Багаті країни уже закупили по декілька партій вакцин від різних виробників, а Британія та Китай навіть почали тестувати змішану вакцинацію. Поки одні стверджують, що такий метод прийнятний, бо базується на ідентичному принципі дії, інші навідріз відмовляються від таких експериментів.

У лютому МОЗ отримало 500 тис. доз вакцини від компанії AstraZeneca, в березні CoronaVac, а найближчим часом Максим Степанов обіцяє постачання препаратів від NovaVax, та Pfizer. Тому цілком ймовірно, що друга доза препарату для вже вакцинованих людей матиме іншу назву та країну-виробника.

Вакцини AstraZeneca проти COVID-19, незалежно від країни виробництва, є взаємозамінними. Тому, якщо перше щеплення було зроблене індійською Covishield, то друге можна робити тим самим препаратом, виготовленим в інших країнах. Крім того, якщо особа після першої дози вакцини інфікувалася коронавірусом, то повторна вакцинація відтерміновується на шість місяців та проходитиме на 180-ий день з моменту першого уколу.

Якщо з цим все зрозуміло, то як бути, коли доведеться змішувати препарати різних компаній? Експерти наголошують, що вакцини різних типів не є взаємозамінними. Тобто людей, які отримали першу дозу векторної вакцини Covishield, не можна щепити другою дозою Pfizer-Biontech, бо це мРНК-вакцина чи CoronaVac/Sinovac, котра є інактивованою вакциною.

Нині Україна не може отримати нового постачання вакцини Covishield, бо через третю хвилю хвороби Індія призупинила експорт препарату. Паралельно уряд придбав 10 млн доз вакцини від коронавірусу компанії NovaVax і розраховує закупити ще 5 млн доз. Крім того, за програмою COVAX, нам мають виділити 1,117 млн доз вакцини Pfizer і до чотирьох мільйонів доз вакцини AstraZeneca.

Міністерство охорони здоров'я обіцяє наявність вакцини AstraZeneca для другого щеплення всім, хто щепився першою дозою індійського препарату, і чекає від COVAX 360 тисяч доз такої вакцини з Південної Кореї. Дослівно: "МОЗ гарантує, що вакцина для другого щеплення всім, хто щепився першою дозою, буде в достатній кількості та доступною».

МОЗ збільшив інтервал між введенням першої та другої доз вакцини Covishield/AstraZeneca до 12 тижнів. Відповідно, щеплення другою дозою вакцини проти COVID-19 повинно розпочатись не раніше ніж в середині травня для осіб, які були щеплені в Україні першими.

Україна очікує в квітні на отримання у межах глобальної ініціативи COVAX 360 тис. доз вакцини AstraZeneca-SKBio, яку також виробляють за ліцензією AstraZeneca у Південній Кореї.

Будьте здорові і бережіть себе!


Старосинявська ОТГ.